Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2009 08:00 - Монако - Екзотичната ботаническа градина - Монте Карло
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 6625 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 14.11.2009 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image   image <p>Your browser does not support iframes.</p>

Монте Карло

Монте Карло е квартал на Монако, един от най - богатите. Някога хората са го смятали за столица на Монако.

Днес Монте Карло освен като символ на Формула едно се слави и като туристическа дестинация. В града има много интересни забележителности, сред които са Катедралата на Монако, Музеят на Наполеон и Дворецът на принца на Монако. Известна атракция е и Големият Театър на Монте Карло – опера и балетна къща, комплексът от казина.


Екзотичната ботаническа градина на Монако от откриването си през 1933 г. до сега продължава да бъде едно от уникалните кътчета в Монте Карло. Сред разкоша на столицата на Монако живеят множество видове екзотични сукулентни растения, които са си изработили интересни приспособления за справяне със суровите условия на сухия и горещ климат на пустинята, като удебелените листа и стъбла например, в които те складират вода. Друго такова приспособление е трансформацията на листата в бодли, с които се снижава количеството на изпаряващата се вода. Видовете, които са представени в градината, идват от няколко различни пустинни района -кактуси и агаве от югозападната част на САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка; сукулентни растения от Южна и Източна Африка, и Арабския полуостров. Независимо от причудливите си форми, това са растения, които редовно цъфтят в красиви ярки цветове макар и в различни периоди на годината. Алоето и африканската Crassula цъфтят през зимата, а повечето кактуси цъфтят през пролетта и лятото. Противно на популярното схващане много малко кактуси цъфтят през нощта. В основата на скалата на Екзотична градина (наречена обсерваторията заради това, че преди време тук се е помещавала астрономическа обсерватория), се намира подземна яма, която е пригодена за посещения от туристи. Варовитата скала е била издълбана под въздействието на богатата на въглероден диоксид вода и включва множество пещерни галерии с интересни карстови образувания- сталактити, сталагмити, завеси, колони и подобни на спагети хелектити (най-крехките пещерни формирования). Обиколката из пещерата е включено в цената на входа за Екзотичната градина. За присъствието на хора от древни времена в района около пещерата свидетелстват откритите кости на животни, които са били използвани за храна. В допълнение към разходката из пещерата, чудесна възможност за научаване на още любопитни факти от живота на древните хора, е посещението на Праисторическия антропологичен музей.
Горният етаж на Екзотичната Ботаническа градина предлага отлична възможност за съзерцаване на едни от най-запомнящите се панорами на Монте Карло - Rocher de Monaco, пристанището, Cap-Martin, Menton и Италия.

image

image


image

image

image

image

 

image


     
   
Монте Карло, Монако image

Монте Карло е най-богатият от четирите квартала на Монако. За него понякога грешно се смята, че е столица на малката страна. Формално обаче Монако няма столица. Монте Карло е известен с казината, хазарта, блясъка и известните хора, които го посещават. Населението на квартала е около 30 000 души.

Монте Карло включва също и кварталите Сен Мишел, Сен Роман и крайбрежната местност Ларвото и граничи с френския град Босолей.

В Монте Карло се намира една от най-известните писти на Формула 1 и там се провежда опасното съзтезание Гранд При Монако, в което състезателите минават през самия град. Тук се провеждат и големи боксови мачове, турнира Монте Карло Мастърс, модни ревюта и много светски събития. От десетилетия насам Монте Карло привлича кралски особи, филмови звезди и други известни личности.

Монте Карло е един от най-посещаваните курорти в Европа. Тук могат да се видят много забележителности като Катедралата на Монако, Музеят на Наполеон и Дворецът на принца на Монако. Известна атракция е и Големият Театър на Монте Карло – опера и балетна къща, където се помещава ръководството на балета на Монте Карло.
Най-известната туристическа атракция обаче е комплексът от казина. От 1898г. концесията на казината е в ръцета на Социете де Бен де Мер, частна компания, в която днес правителството притежава основния дял. Корпорацията притежава и големи хотели и клубове. Гражданите на Монако не плащат данъци, но не могат да влизат в игралните зали.


 
 







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada3 - Чудесен постинг!
14.11.2009 12:19
Поздравления!&Ю
цитирай
2. an200 - Поздрави!)
14.11.2009 19:52
Приятно и полезно!;)
цитирай
3. cindy - Бях в Океанографския музей,
15.11.2009 23:16
но градината съм я пропуснала.
Нищо, другия път :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019782
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779