Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 00:39 - Как да живееш нормално в ненормална държава - BG
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
1




Политика
За Бога, братя, не боледувайте! 18.11.2009 15:12 8 Парламентът прие законопроекта за бюджета на НЗОК  
image

Д-р Шарков. Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. със 127 гласа "за" и 38 "против".

Мая Манолова от "Коалиция за България" заяви, че е гласувала против проектобюджета на касата, тъй като смята, че в условията на криза намаляването на париге за здраве застрашава живота на българските граждани.

Тя посочи, че ако проектът на държавния бюджет за 2010 г. е припомнил фразата "За Бога, братя, не купувайте!", то за бюджета на касата отговаря призивът "За Бога, братя, не боледувайте!".

В края на дискусията министърът на здравеопазването Божидар Нанев заяви, че има фалирали болници още през 2009 г. Така той отговори на Нигяр Джафер (ДПС), която определи бюджета на здравната каса за следващата година като "бюджет на фалиралите болници".

В момента болниците в страната имат 290 милиона лева текущи задължения и 59 милиона просрочени задължения, каза още министър Нанев.

По думите на министъра "бюджет на фалиралите болници" е била политиката досега, а не оттук нататък. 

Нанев определи съпротивата на опозицията срещу реформата в здравеопазването по-скоро като политическа, отколкото като конструктивна.

Още по темата   Синдикатите: бюджетът за здравеопазване е пагубен Липсата на реформа - основна причина за проблемите в здравеопазването

"През последните години парите за здравеопазването бяха увеличени с 1,5 млрд. лв. наистина, но какво от това?

Демографските показатели останаха едни от най-лошите в Европа". Това каза Ваньо Шарков, депутат от Синята коалиция и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване при дискусиите за бюджета на НЗОК за 2010 г.

Шарков се обърна към депутатите от "Коалиция за България" и ДПС, като заяви: "Четири години натикахте съсловните организации в ъгъла, а сега ги цитирате”.

По повод обвинението на опозицията, че бюджетът на НЗОК е бюджет на фалиралите болници, депутатът каза: "След вашето управление те натрупаха задължения от над 300 млн. лв. Свикнахте да лъжете като управляващи, а сега се опитвате да лъжете като опозиция”.

"Причината за старта на здравната реформа беше наличието на политическа воля на промяна. Днес обаче след 8-годишно управление на БСП и ДПС, и особено БСП, които бяха скрита коалиция с НДСВ, здравната ни реформа отново е на старт”, заяви Шарков.

Шарков се обърна към депутатите от БСП и ДПС, като им заяви, че са разпределяли излишък от над 5-6 млрд. лв. в собствените си фирми и добави: „Доста е гнусно да си крадец и да претендираш за справедливост”.

"Необходима е бърза структурна реформа в системата, особено в болничната помощ", заяви Шарков.




Тагове:   как,   нормално,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012558
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779