Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 00:51 - Няма оттърване - пенсионна възраст
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1943 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.12.2009 17:04




image

С Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, разговаря ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Възрастта за пенсиониране през следващите години плавно ще се покачва. Това съобщи за "24 часа" социалният министър Тотю Младенов. Най-вероятно от 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график, така че отдалече всеки да знае кога ще се оттегли в заслужен отдих.

Въпросът е много деликатен и затова бях против резки ходове още от 2010 г., обясни той. Демографската ситуация обаче у нас, както и в цяла Европа, била изключително тежка и в следващите години решението на въпроса било неизбежно.

Преди 12 г. в САЩ увеличили възрастта за пенсия именно с такъв 10-годишен план, без напрежение в обществото.

- Г-н Младенов, имаше ли смисъл да давате коледни добавки по 25 лв. за пенсионерите, при положение че са недоволни, които ги вземат, защото го смятат за подигравка, и останалите?

- Решихме да спазим традицията. Сумата наистина е малка, но това са възможностите. Заварихме над 550 млн. лв. дефицит в НОИ и над 3 млрд. лв. - в държавата. Нещата се усложниха допълнително от кризата. Изстискахме всички възможни източници. При тази ситуация премиерът прецени, че е хубаво поне хората с до 200 лв. пенсия да получат добавка, която ще се даде догодина с януарските пенсии. Надявам се догодина да можем повече.

- Ще има ли увеличение на пенсиите от юли?

- Категорично да. Мисля, че ще е дори по-голямо, отколкото ако спазим златното швейцарско правило и ги вдигнем с половината от инфлацията и ръста на доходите. Ще има специално решение на правителството, повишението най-вероятно ще е поне 5%. Оттам нататък зависи от приходите в бюджета за полугодието.

- Обявихте, че през януари започвате голям дебат за пенсионната реформа. Няма ли вече достатъчно яснота по темата?

- Пет са възловите проблеми, които ще се обсъждат. Ще се направи оценка на пенсионната система през последните 10 г., като се видят изкривяванията и се набележат мерки за повишаване на доверието на хората в системата. Ще се прецени адекватността на пенсиите. Третата тема са частните пенсионни фондове и разширяването на възможностите им за инвестиции с цел по-висока доходност. Ще се обсъдят още финансирането и управлението на пенсионната система. Експертите ни са почти готови и след 20 януари започваме широко обществено обсъждане.

- Как смятате, че може да се повиши доверието в системата?

- Първо ще се опитаме да защитим най-ощетените от пенсионната реформа - родените преди 1960 г., които нямаха възможност да се включат в универсалните фондове и съответно няма имат втора пенсия. Това са хората с най-ниски суми за старост. Ще се направят и още корекции на модела, които да осигурят адекватни пенсии според осигурителния принос.

- За някакво преизчисление на пенсиите на родените преди 1960 г. ли става дума?

- Да, в тази посока работим. Експертите обаче ще обявят конкретните решения.

- Откъде ще вземете праи за такова нещо?

- Средствата ще са на държавата, търсим и други източници. Така или иначе сме го заложили. Експертике ще предложат различни варианти.

- Какви нови възможности за инвестиции ще дадете на частните пенсионни фондове?

- В тях са натрупани над 3 млрд. лв. Освен това в Сребърния фонд има около 1,6 млрд. лв. При пълна гаранция от държавата част от тези средства биха могли да бъдат инвестирани в българската икономика. Така ще влеем допълнително свеж ресурс в икономиката ни и ще дадем възможност на частните пенсионни компании да увеличат доходността на осигурените. Неслучайно частните пенсиионни фондове по цял свят са едни от най-големите инвеститори. Не виждам причина ние да правим изключение. Подчертавам - при пълна гаранция от страна на държавата. Те ще получат шанс да инвестират парите си в пътища, в енергетиката, в проекти на общините.

- Не се ли закъсня малко с тази стъпка?

- Закъсня се, но все пак е по-добре късно да използваме тези средства, отколкото да отиват в чужди банки.

- Как гледате на идеята на Асоциацията на частните пенсионни фондове вноската за втора пенсия да се вдигне от 5 на 10%?

- Резервиран съм, защото идеята е да съчетаваме максимално възможностите на солидарната система с възможностите на частното осигуряване. Те трябва взаимно да се допълват, за да може в един момент да получат 70-75% от заплатата си като пенсионен доход.

- Какви алтернативни източници за финансиране на пенсионната система ще търсите?

- От приватизацията, ще се търсят и други варианти. Доста компетентни хора са ангажирани с това.

- Как НОИ ще се справи с плащанията при положение че само планирният дефицит над 2 млрд. лв.?

- Самият факт, че отделяме 11,3% от БВП догодина за пенсии е показателен, че една от основните грижи на правителството са хората от третата възраст. Затова и създадохме консултативния съвет за пенсионната реформа, за да може да огледаме нещата цялостно и стратегически, с визия за следващите 20 г.

- Докъде стигнахте с въпроса за пенсионната възраст? Онзи ден и премиерът заяви, че е логично да се вдига.

- Демографската ситуация не само в България, но и в цяла Европа е изключително тежка и всички държави в ЕС мислят по този въпрос. Той обаче е изключително деликатен и политически, и икономически. Затова настоявах това да не става рязко през 2010 г., защото крие много рискове. Но неизбежно този въпрос ще седи през следващите години.

- Каква е вашата визия, кое ви се струва най-приемливо и безболезнено?

- Това, което видях през 1997 г. в САЩ ми хареса. Там бяха направили график за постепенно повишаване на пенсионната възраст в следващите 10 г. Това е един добър модел, който можем да използваме от 2011 г. нататък. Така всеки отрано ще знае кога ще се пенсионира.

- Кога най-после ще падне таванът на пенсиите?

- Постепенно ще стане и това. Всъщност това е една от мерките да мотивираме хората да се осигуряват върху реалните си заплати и изобщо да имат доверие на пенсинната система. Ще предложим от 2011 г. таванът на пенсиите да бъде премахнат. Вероятно пак ще стане поетапно - първо за новоотпуснатите пенсии, после за старите. Но първо и най-важно е повишението на най-ниските пенсии за хората, родени преди 1 януари 1960 г.

- По настояване на президента и в присъствието премиера се разбрахте все пак да няма доходен критерий за помощите за инвалиди. Колко повече пари ще са ви нужни и откъде ще ги вземете?

- Аз съм изключително радостен, че премиерът и президентът се разбраха да не се въвежда този доходен критерий, защото той щеше да бъде въведен по чисто финансови съображения. Никой от нас не е искал това. За целта ще ни трябват близо 25 млн. лв., които ще дойдат от държавния бюджет най-вероятно след преразпределение на по-късен етап. Акцентът в грижата ни за хората с увреждания обаче ще бъдат модерните социални услуги.

- Как ще се справите с фалшивите решения в ТЕЛК, заради които социалното министерство изгуби сума пари и заради които митницата не може да се освободи от ненужните й кадри?

- Вероятно контролът ще мине изцяло към здравното министерство. Дискутихме със здравния министър и според него лекарите в ТЕЛК злоупотребяват, защото не могат да работят на второ място. Това ще бъде променено със законова поправка. Ние действително пострадахме доста покрай помощните средства за хора с увреждания, много истински нуждаещи се бяха ощетени. По всичи 101 случая, подадени от нас на прокуратурата, са образувани досъдебни производства. Вчера получих писмо.

24 часа

slivenplus.blog.bg/politika/2009/12/22/kachvat-pensiite-do-1960-g-vdigat-vyzrastta.459382

Нека някой да обясни колко ще трае тъй-наречения заслужен отдих при евентуално увеличение на пенсионната възраст, след като е живял и работил в някаква измислена държава!  
Какво са дали всички които са работили за същата тази държава и какво е дала тя на всички които са работили за нея!?

************************************************************************************************************************

ВЪПРОСЪТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ НЕ МОЖЕ И НЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЯН...


        Във връзка с появили се публикации в пресата, ръководството на КНСБ смята за наложително да уточни, че на конференцията за „Финансиране и предизвикателства на социално-осигурителната система”, организирана от Икономчиеския и социален съвет на 16 септември 2009 г., ВЪОБЩЕ не е обсъждан въпросът за промяна на възрастовата граница на пенсиониране на жените в България, а именно изравняването и с тази на мъжете – 63 години.
Манипулативният начин, по който този въпрос се хвърля в публичното пространство, е скандален, изумителен и недопустим.
     Представителите на КНСБ заявиха вчера много ясно, че трудно постигнатият обществен консенсус в началото на пенсионната реформа през 2000 г., бе едностранно и безцеремонно нарушен от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
Страданията на стотици хиляди български работници и служители в следствие ограничаване обхвата на ранното пенсиониране, на категориите и увеличаване на възрастта за пенсия, през всичките близо 10 години, с цел стабилизиране и модернизиране на пенсионната система бяха обезсмислени от недалновидни, услужливи и безперспективни политически решения. В следствие на намаление с над 2,5 пъти на осигурителната вноска, в полза на бизнеса останаха над 10 млрд. лв., а в частните пенсионни фондове постъпиха над 2,5 млрд. лв. Лишаването на солидарната пенсионна система от тези средства доведе до нейната тотална зависимост от събраните данъци, които да я дофинансират. Новото правителство продължава тази пагубна политика за осигурителната система с ново намаление на вноската от 5% за мандата (2% за 2010 г.).
     Преднамерената и съзнателно извършена в полза на бизнеса декапитализация на пенсионната система може да се преодолее с дългосрочни и консенсусни мерки за повишаване на заетостта, производителността на труда и доходите. Опитът този проблем да се прехвърли върху утрешните пенсионери, чрез увеличение на пенсионната възраст, е неморален и циничен и няма да реши проблемите с дефицита на пенсионната система, а само временно ще „закърпи дупката”.
България е най-бедната страна-членка на ЕС, но заема челно място по обща и детска смъртност, по трудов травматизъм, и недоби условия на труд. Българинът живее в постоянен стрес, храни се незадравословно (предимно поради бедност) и живее по-кратко от средния европеец.
     В държави от ЕС с по-добър жизнен стандарт на живот и труд възрастта за пенсиониране е или близка, или дори по-ниска от тази в България. в редица страни разликата в пенсионирането между мъжете и жените не само съществува, но и е по-голяма:
•    Франция: 60 г. – жени; 65 г. – мъже
•    Гърция: 60 г. – жени; 65 г. – мъже
•    Полша: 60 – жени; 65 – мъже
•    Италия: 59 –жени; 61 – мъже (най-ниска в ЕС)
•    Чехия: 60 – жени; 65 – мъже
•    Литва: 60 – жени; 62,5 – мъже
     Ръкводството на КНСБ заявява, че в условията на задълбочаваща се икономическа криза и растяща безработица ВЪПРОСЪТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ НЕ МОЖЕ И НЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЯН, още по-малко пък като анти-кризисна мярка.
     КНСБ категорично заявява, че ще използва всички законови мерки и средства, за да се противопостави и да не допусне увеличение на пенсионната възраст, под какъвто и да било предлог.
  aidasv.blog.bg/drugi/2009/09/23/evropeiski-syiuz-dvoini-standarti-v-nai-goliamata-ikonomiche.402192

************************************************************************************************************************
Няма да се пенсионираме след 65 г., обеща министър 22.12.2009 15:31   Според Тотю Младенов няма да има сътресение за хората  
image

Снимка: БГНЕС

Възрастта за пенсиониране няма да надхвърли 65 години след приемането на реформата в пенсионната система, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

По думите му след 2011 г. в десетгодишен период реформите ще бъдат въведени контролирано и регламентирано, като решенията ще бъдат подлагани на обществена дискусия и няма да бъдат вземани еднолично.

“За мен е по-важно да няма сътресение за хората и да се върне доверието в пенсионната система”, уточни Младенов.

Според него въвеждането на десетгодишния период ще даде предсказуемост и на хората, и на бизнеса.

В консултативния съвет към социалния министър има пет работни групи, които работят по анализ на съществуващата пенсионна система през последните години, бъдещото управление на пенсионния модел, доходността и инвестициите на частните пенсионни фондове и финансовата устойчивост и източниците за финансиране на пенсионната система.

Тотю Младенов изрази мнение, че пенсионните фондове вече са започнали да излизат от кризата, в която са изпаднали преди година.

По въпроса за коледните добавки за пенсионерите социалният министър уточни, че те ще бъдат изплатени със средства от бюджета за 2010 г.

Същевременно от КНСБ също изразиха позиция относно реформата в пенсионната система.

“В условията на задълбочаваща се икономическа криза и растяща безработица въпросът за увеличаване на пенсионната възраст не може и не следва да бъде поставян, още по-малко пък като антикризисна мярка”, предупредиха синдикатите.

Членовете на КС на КНСБ категорично заявиха, че ще използват всички законови мерки и средства, за да се противопоставят и да не допуснат увеличение на пенсионната възраст под какъвто и да било предлог.

www.dnes.bg/obshtestvo/2009/12/22/niama-da-se-pensionirame-sled-65-g-obeshta-ministyr.83011

*************************************************************************************************************************
aidasv.blog.bg/drugi/2009/11/05/knsb-dopitvane.430055

aidasv.blog.bg/drugi/2009/10/24/kogato-faktite-govoriat-i-bogovete-mylchat-no-kogato-bogovet.421618

aidasv.blog.bg/drugi/2009/10/05/pazar-na-truda.410132

aidasv.blog.bg/drugi/2009/09/30/evropeiski-syiuz-bg-rabotni-zaplati.407183

aidasv.blog.bg/drugi/2009/09/18/evropeiski-syiuz-dvoini-standarti-v-nai-goliamata-ikonomiche.399625

aidasv.blog.bg/drugi/2009/09/16/evropeiski-syiuz-dvoini-standarti-v-nai-goliamata-ikonomiche.398610

aidasv.blog.bg/drugi/2009/09/16/evropeiski-syiuz-dvoini-standarti-v-nai-goliamata-ikonomiche.398198

************************************************************************************************************************
aidasv.blog.bg/kompiutri-i-internet/2009/09/12/neshto-smisleno-v-cialoto-bezsmislie-bg.396333




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021522
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779