Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2010 22:22 - Експериментът Социализъм и експериментът Капитализъм
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2099 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 16.07.2010 22:28


Експериментът "социализъм" image

Вилислав Георгиев

Неотдавна попаднах на една интересна история. Не мога да гарантирам, че е истинска, но звучи доста поучително.

В един американски университет, в курса по икономика, се разгорял спор – студентите твърдели, че социализмът наистина "работи" и ако принципите му се приложат в промишлеността, няма да има недоволни. Е, никой няма да забогатее прекалено, но няма да има и гладуващи. Отначало преподавателят се опитал да спори, но виждайки ентусиазма на младежите, накрая махнал с ръка. Вместо аргументи им предложил следния експеримент – от днес нататък всички оценки се усредняват. Вярно, никой няма да получи "отличен", но и никой няма накрая да бъде скъсан. Студентите били изключително въодушевени.

След първата контролна работа оценките наистина били усреднени и всички получили "мн. добър 5". Тези, които учили много, били леко разстроени, но другите, които не учили, били доволни. В резултат на това последните започнали да учат още по- малко, а тези, които до момента се занимавали сериозно, решили, че усилията им не си струват – все тая.

На втората контролна работа всички получили усреднена оценка "добър 4". Вече никой не се радвал. Но и никой не поискал експериментът да бъде прекратен.

На третото контролно усреднената оценка била "среден 3" и останала такава, докато преподавателят не спрял експеримента по своя инициатива. Но дори и тогава трябвало да мине доста време, докато се почувства подобрение, понеже членовете на групата междувременно се били изпокарали помежду си и всеки заявявал, че не иска да носи другите на гърба си.

Често тук спорим дали е по-добре да се получава твърда заплата или възнаграждението да бъде тясно обвързано с резултатите. Когато пред един мениджър възникне подобна дилема, искрено го съветвам да си спомни тази история и тогава да решава.

Мисля, че това ще му спести доста проблеми.

www.karieri.bg/karieri/blog/rabotno_vreme/752771_eksperimentut_socializum/

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++                                                                                                                                              
Експериментът "капитализъм" image

Вилислав Георгиев

image

След като видяхме до какво води експериментът "социализъм", нека проверим резултата от неговия антипод.

Американски етиолози решили да направят интересен експеримент - да накарат група шимпанзета да живеят съгласно законите на пазарната икономика. До този момент всички членове на стадото получавали храната си на готово и там царяло пълно щастие и разбирателство. Но било решено маймуните да бъдат накарани да работят.

За целта учените монтирали лост, който се движел доста трудно. И вече не давали храна, а разноцветни жетони. Маймуните бързо разбрали, че бял жетон се разменя за чепка грозде, синият – за две, червеният – за един банан и т.н. Тоест, били въведени парите.

И стадото загубило хомогенността си - разслоило се на работохолици, лентяи, спестовници и бандити. Една маймуна например за десет минути преместила лоста 185 пъти, преди да падне на земята изтощена от умора – толкова много желаела да забогатее бързо!

Други шимпанзета предпочитали да не работят и да крадат жетоните от съседите си или да ги отнемат със сила. А трети просто седели до лоста с протегната ръка и разтворена шепа – кой каквото даде...

Скоро маймуните започнали да плащат със спечелените жетони дори елементарни услуги – пощене, игра и т.н., като обхватът им непрекъснато се разширявал.

Но най - важният резултат от експеримента бил, че в стадото вече нямало и помен от предишните идилични отношения – маймуните станали алчни, зли и подозрителни една към друга. Били готови на крайна жестокост, за да защитят "капиталите" си.

Вероятно това е цената, която трябва да бъде платена, за да се живее по-добре. Е, естествено, ако няма кой да носи храна на готово в клетката.

www.karieri.bg/karieri/blog/rabotno_vreme/797498_eksperimentut_kapitalizum/



Гласувай:
3



1. veninski - Много свежо! Поздрави!
16.07.2010 22:26
Много свежо! Поздрави!
цитирай
2. penchoan - На нас ни е писано да живеем в двете ...
16.07.2010 22:51
На нас ни е писано да живеем в двете системи и да бъдем свидетели на ликвидацията им. Краят на социализма дойде в България, но не е дошъл още в други държави. В трети пък отвъд океана предстои да дойде. Съвременната световна криза е началото на края на капитализма.
цитирай
3. liliyanaandreeva - социална политика
16.07.2010 23:09
СОЦ . Ал . На = 687 евро . 13 заплати . 72 години = 643 032 евро всекиму

СОЦ = 687 евро = 687 дни - годината на планетата Марс

С = 6 = Карбон - хим.ел. №6
О = 8 = Оксигено - хим.ел. №8
Ц = 7 = Зибен - на немски език

Ал = 13 = Алуминий - хим.ел. №13 - в една земна година има 13 Лунни години

На = 72 = Хафний - хим.ел. №72 - средна продължителност на живота

Ра = 88 = Радий - хим.ел №88 - средна продължителност на живота

88 дни е годината на планетата Меркурий

Останалите социалистически и капиталистически експерименти са шарлатания.
цитирай
4. viktor1980 - ....
09.03.2011 16:05
Zeitgeist moving forward...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020990
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779