Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 16:07 - Славимир Генчев - Най-накрая: българи ще защитават Рим от варварите!
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.04.2011 22:18


image 14.04 20:45 - Най-накрая: българи ще защитават Рим от варварите! Автор: parasol Категория: Забавление   image

image

За първи път наши сънародници ще участват в една от най-мащабните исторически възстановки в света - фестивалът Natale di Roma 2011

 

 

Българи са една от трите реенактмънт* групи, избрани да защитават честта на Рим по време на фестивала Natale di Roma, прославящ 2764-та годишнина от основаването на Вечния град[1]. Сънародниците ни са избрани сред 50 групи от цяла Европа.

 

 

Групата

Групата за исторически възстановки се казва Първа Тракийска Кохорта и е създадена през 2008 година като част от Съвета по туризъм - Свищов. За това време участва в множество събития и исторически фестивали в България и чужбина. Тя се слави като една от най-добре подготвените формации, отличаваща се с физическа подготовка и автентични строеви умения.

 
image

image

image

image

image


Събитието

Фестивалът Natale di Roma е най-голямото събитие за римски исторически възстановки, като целта му е да пресъздаде времената на величествената империя. Той ще се проведе на 16 и 17 април т.г. и в него ще вземат участие близо 2000 реенактори (възстановчици) на античната епоха. Те ще влязат в ролята на римляни и народи, били в досег с римската цивилизация, на най-голямата арена за забавления в античността - Циркус Максимус.

 

 

Битката

Гвоздеят на фестивала ще бъде възстановката на битка между римляните и галите. Първа Тракийска Кохорта, редом с ХI Клавдиев легион и организаторите от Gruppo Storico Romano, ще се изправят срещу галските орди и ще защитят честта на Римската империя. Спектакълът ще бъде наблюдаван от кмета на Рим Джани Алемано и десетки хиляди зрители.

 

 

Желаещи

Италианските организатори съобщиха, че е имало интерес за участие във фестивала от още много групи от Европа, вкл. 2 групи от България, но те не са отговаряли на строгите критерии за предварителна селекция на участниците.

 

 

Фестивал в България

 

Всички българи, които биха искали да видят на живо Първа Тракийска Кохорта, но не могат да посетят Рим, ще имат този шанс през месец май. Последният уикенд на май Кохортата ще изнесе грандиозен спектакъл съвместно с реенактори от 5 държави по време на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава" в Свищов. Повече информация за фестивала ще откриете на: www.eagleonthedanube.org/

  

 

 

Какво е реенактмънт?

 

* Историческият реенактмънт е вид представление, ролева игра, имаща за цел възстановяване на определени аспекти от исторически период или събитие. Жива история е най-близкото и точно определение за подобни фестивали и празненства, за опитите да се пренесе историческия епизод или епоха до масовата публика.

 Още римляните правели възстановки на прочути битки под формата на спектакли в амфитеатрите. Турнирите в Средновековието често са имали сюжети от античния Рим до съвременните сражения.

 Реенактмънтът се радва на голяма популярност в Европа и САЩ, като календарът на групите за възстановки е запълнен с години напред.


Благодаря за предоставения материал на г-н Стефан Проданов, председател на „Съвет по туризъм – Свищов”, Легат на Първа Тракийска Кохорта

Dies Mercurii prid. Kal. Apr. MMDCCLXIV Ab Urbe Condita / 13 Април 2764 година от основаването на Рим /

 

Още снимки http://www.eagleonthedanube.org/2010/bg_gallery.htm


[1] Информация и програма на фестивала можете да намерите на http://www.natalidiroma.it/




Тагове:   защита,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019377
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779