Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2011 22:14 - Ленин още живее в село Новград / Четата на Х.Димитър и Ст.Караджа
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2998 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 16.04.2011 23:03


image
Ленин още живее в село Новград Финландец броил 27 хил. долара за монумента, хората не го дали ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА 11.09.2009
Монуimageментът на Владимир Илич гордо се извисява в центъра на Новград. Внушителен паметник на Ленин е най-голямата забележителност от времето на соца в малкото русенско селце Новград. Покрай монумента все още е жив и духът на комунизма, споменът за който топли сърцата на селяните. Всички смятат, че бюстът на Ленин в цял ръст е най-голямата забележителност в областта и дори се канят да го превърнат в туристическа атракция. Отсреща, малко позанемарена, но все пак запазена, е сградата на някогашното ТКЗС. Макар че земеделската соцструктура отдавна вече е в историята, никой не си и помисля да смъква табелата с името на вожда на световния пролетариат, камо ли да събаря сградата.„Град сме, ама отзад", шегуват се с названието на селото жителите му. То се намира на 65 км от Русе и на 20 км от Свищов и в него днес са останали да живеят едва 1200 души. „По Бай-Тошово време тук кипеше от живот, но сега децата ни се пръснаха по градищата да си търсят работа и препитание", спомнят си с носталгия изминалите времена възрастни хора. Те обаче не смятат, че скъпото на сърцата им село ще обезлюдее както хилядите други в страната. Щастливи са, че са запазили монумента на Ленин, а не са го катурнали, каквато бе съдбата на много от символите на комунизма в зората на българската демокрация. „Само ако се разчуе, че си имаме Ленин, потоци от туристи ще тръгнат насам", убедени са новградчани.Те разказват, че почти всеки ден в центъра на селото спират коли, а от тях слизат ухилени до ушите хора, за да се щракнат до оцелелия символ на соца. Кметът на Новград Тодор Асенов вече прави постъпки за включването на селото в  дестинациите на туроператорите. „По 5 лева да оставя всеки турист, за да разгледа забележителностите ни, ще стигнат да се облагороди цялото село", пресмята Асенов, който вече 14 години умело ръководи кметските дела.Всеки тук брани като безценна реликва скулптурата на пролетарския вожд. Преди време пристигнал богат финландец и поискал да брои 27 хиляди долара, за да отнесе монумента в северната си родина. Глас в пустиня останала идеята на няколко СДС активисти през 1990 г., които предложили да се катурне статуята на Ленин. „В Съветския съюз махат паметниците му, в цяла България ги претопяват, та тук ли ще стои", навивали те жителите на селото. След две общоселски събрания обаче никой повече не надигнал глас.
image Селото има град в названието, но е малко - с около 1200 жители. „История е това, няма да се затрива",единодушни били хората от Новград. Спорен е и въпросът чия е собствеността на Паметника на Ленин в центъра на селото. Той е издигнат със средства, заделени от самооблагане по времето на социализма. Поръчан е на известния скулптор Борис Караджа, автор  на паметниците на Ленин в Русе и в Букурещ, които са разрушени след падането на социалистическите режими у нас и в Румъния. Издигнат е на мястото на половин декар отчуждена земя в центъра на Новград, която след 1989 г. е реституирана и върната на наследничка на собствениците. Имота в момента притежава Маргарита Николова, която от години живее във Велико Търново, а напоследък прескача и до чужбина, за да работи. „Тъй като няма различни мнения дали да съществува паметникът или не, не сме се обръщали към съда, за да постанови чия собственост е той. Щом е построен с пари на народа, значи е на хората. От друга страна, пък земята е частна собственост", разсъждава кметът Асенов, но няма никакво безпокойство относно бъдещето на монумента.
image Снимка: АВТОРЪТ Новград е едно от най-отдалечените русенски села - намира се на границата на Великотърновска и Русенска област. . Пеко Таков прерязал лентата След като поръчаният паметник на Ленин бил готов, в Новград през 1975 г. организирали голямо тържество. Монументът бил открит от члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков. Партийното величие произнесло пламенни слова за вожда на световния пролетариат, след което основата на паметника била затрупана с венци и цветя от признателното поколение. През целия ден на пост стояли пионерчета  отличници. Всички тези моменти са запечатани на фотоси, които днес са подредени в музея на селото. Специална зала е отредена само за историята на Паметника на Владимир Илич и проследява различни моменти от откриването му до наши дни. Новградчани се гордеят с тази зала и с прекрасния си музей, който все още остава встрани от вниманието на туристите. . Руски дипломат платил данъка на парцела Тодор Асенов разказва смешна случка. Както си стоял през миналото лято в двора на къщата си, непознат, около 60-годишен мъж, отворил вратата и се засилил към него с широка усмивка. „Молодец, вы сохранили памятник Ленина!", въодушевено казал мъжът и се хвърлил да го прегръща. Ошашавен, Асенов разбрал, че има насреща си руснак и му отговорил: „Не я сохранил, народ сохранил". Седнали след това на маса в хубавия двор гостът и домакинът и се заприказвали. Тогава станало ясно, че мъжът е новият генерален консул на Русия в Русе Михаил Торшин. Той случайно пътувал от Русе за Свищов и забелязал паметника. Не повярвал на очите си, че в България може да има непокътнат такъв голям монумент на Ленин и веднага потърсил кмета на селото, за да му благодари. Руският дипломат разбрал, че данъкът на наследственото място не е плащан от дълго време. Торшин извадил от джоба си 100 лева лични пари, а след оформяне на необходимата документация платил задължението. . Тук Янтра се влива в Дунав Новград се намира на границата между Русенска и Великотърновска област и е едно от най-отдалечените русенски села. Административно принадлежи към община Ценово. „Град или градище означава селище, в превод името означава ново селище", обяснява наличието на думичката град в названието кметът Тодор Асенов. Селото е основано след 1388 г. от оцелели българи, след като турците разрушили съществуващата наблизо крепост Неокастро.  В землището на Новград Янтра се влива в Дунав и това място е друга забележителност на региона. На 18 юли 1868 г. четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа тръгват от Румъния, минават Дунава и слизат в местността Янково гърло, която е на 6 км от Новград.
www.monitor.bg/article

image image image image image image image



Тагове:   Ленин,


Гласувай:
4



1. mamas - Честит празник!
17.04.2011 10:54
Поздрави за интересния постинг!
цитирай
2. mt46 - Да, минавал съм през Новград -
17.04.2011 12:29
паметникът си стои... :))
цитирай
3. lidislidis - Toва за финландеца е жив виц!
19.04.2011 23:37
Може би е искал да подиграе бедните раша!Фуините и руснаците не се понасят! Най малко пък Ленин ще искат! Може би с подигравателна цел!
Фините си имат монумент на Ленин в центъра на Хелзинки и не са го бутнали, тъй като нищо от историята било лошо или хубаво не се унищожава и прекроява!
Много здраве на бетер журналистката Мима и да не лъже народа по партийна поръчка около изборите! Като не разбира от северна политика, култура и действителност! Това за финландеца и паметника на Ленин е тъпа и злескроена лъжа!!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020192
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779