Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 08:30 - Месечната сметка за вода с 2 лв. по-ниска, махат екотаксите
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.08.2011 08:33


Концепция на регионалното министерство предвижда държавен монопол и заковани за години напред цени за бита

Екотаксите ще бъдат извадени от сметките за вода. В момента те се плащат от гражданите за ползване на водна услуга и за пречистване на отпадните води.
Концепция за реформа на сектора обсъждат министерствата на регионалното развитие и екологията, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов. Дискусията трябвало да приключи до Гергьовден и до края на лятото да се напишат и конкретните текстове в закона.
Поне 2 лв. от месечните сметки би трябвало да отпаднат с премахването на екотаксите, пресметнаха експерти от екоминистерството. В момента държавата събира от ВиК дружествата по 1 ст. за такса водоползване и още 2 ст. за пречистване на водите върху всеки кубик вода. Тези такси се калкулират от ВиК дружествата.
Предложение на екоминистерството за наредба предвижда двойно увеличение на екотаксата за пречистване на водите.
Държавна компания или агенция, без право да формира печалба, ще поеме поддръжката на държавната ВиК инфраструктура, предвиждат още предложенията на регионалното министерство.
Общините с техните си тръби ще се обединят във водни сдружения. Те ще са задължителни и ще се правят на административен принцип - една област ще е едно водно сдружение, обясни Прегьов. Предвиждало се дори да има санкции за кметове, които не желаят да участват.
"Може да им се отказва финансиране по еврофондовете или да не им се предоставя държавната субсидия, докато не влязат в сдружението", каза зам.-министърът.
Доставката на водата до домовете на българите пък ще се прави от ВиК оператори, които ще се избират от водното сдружение, а не както е досега всяка община да се обслужва от своя фирма. Операторите ще работят на територията на водното сдружение въз основата на договори за възлагане на услугата подобно на концесионните.
Държавата ще продава на областните ВиК оператори водата на една цена за цялата страна, предвижда още концепцията на регионалното министерство. Те пък ще трябва да продават на еднаква цена на абонатите си, независимо в коя от общините на водното сдружение живеят.
В договорите на ВиК операторите ще има и ограничение за надбавката, която могат да слагат върху държавната цена По този начин цената за крайния клиент може да бъде различна в различните области. В рамките на една област обаче цената ще е една.
Освен това ВиК дружествата няма да могат да калкулират в цената си и безкрайно количество загуби по мрежата. В договора ще бъдат определени началните загуби, които могат да се включат в цената за домакинствата и всяка година от договора тази сума ще се намалява с 10%.
"ВиК операторът ще е свободен да избира в коя част от района да прави инвестиции, а тези вложения няма да тежат на сметката на гражданите, както е в момента при определяне на цените от ДКЕВР", обясни идеите на регионалното министерство Прегьов. На входа и изхода на общинската ВиК мрежа държавата ще монтира водомери, по които да следи в реално време дали операторът не краде абонатите си и не надписва загуби, каквато практика имало в момента.
Реално тази система ще трябва да доведе до по-ниска цена на водата от сегашната, твърди Прегьов. В момента тарифите на различните дружества са между 20 ст. и 2,20 лв. на кубик доставена до домакинствата вода.
Единната държавна цена не се очаквало да надхвърли лев за кубик вода, дори можело да е доста по-ниска. Освен това цените на водата ще са предвидими за години напред, а гражданите лесно щели да разбират, ако операторът се пробва да ги измами.
Държавата ще е отговорна и за по-големите инвестиции във ВиК сектора, но като определя сама цените, ще има възможността да прави възвръщаемостта на парите през сметките на гражданите социално поносима, твърди Прегьов. Реално обаче в механизма няма никакви спирачки пред държавата да определи и много високи цени. "Едва ли има политик, който да си го позволи, защото веднага ще бъде наказан на избори", коментира Прегьов.
Идеята на регионалното министерство е държавната водна компания да се занимава само с доставката на вода за битови нужди на населението, а не както предвижда стратегия на екоминистерството да има воден фонд, който да се грижи и за напояване, и за строежа на нови диги срещу наводнения. (Какво предвижда предложението на министър Нона Ка-раджова, виж карето -бел.ред.).
С новата структура на водния сектор ще стане възможно и построяването на "частни" язовири на базата на публично-частно партньорство.

24 часа, 27.04.2011, страница 10
ВИКТОР ИВАНОВ

www.voda.bg/news-62/info-3436


Тагове:   вода,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012735
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779