Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 20:12 - Папандреу с последно обръщение към нацията
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.11.2011 20:17


image 09 Ноември 2011 / 07:11:02  GRReporter

image

Още от самото начало беше ясно, че трябва да намерим консенсус и затова образуваме ново държавно управление. То ще изпълни единодушно решенията от 26-27 октомври, ще проведе намаляването на външния дълг държан от частни кредитори (PSI) и ще сложи основите за промяна на манталитета, който докара страната до тук. Това бе посланието на премиера в оставка Георгис Папандреу минута преди да се срещне с президента на републиката Карлос Папуляс, за да разпусне настоящето социалистическо правителство.

Папандреу заяви, че създаването на правителство на националното единство е необходимо не само, за да остане Гърция в еврозоната, но и за да се преодолее тежката вътрешна криза, която преживява.

Временното коалиционно управление дава сигнал на институционалните кредитори на страната (Европа и Международния валутен фонд), че гърците могат да поемат отговорност и да работят в единство, подчерта Папандреу. То ще има за задача да изпълни договореностите с Европа, така че Гърция да стане по-сигурна и по-стабилна, за да може да се опре на своите собствени сили, а не на заеми и кредити, подчерта Папандреу. „По-малкият външен дълг ще даде по-голяма сигурност. По-ниските лихви ще дадат възможност да се инвестира повече в икономическото развитие”, обясни лидерът на ПАСОК.

„Сега всички преодоляваме себе си. В тези две години ние се сблъскахме с най-голямото предизвикателство, което страната е познала в последните десетилетия. Горд съм, че въпреки драматичните затруднения успяхме всички заедно да задържим страната на крака. Дори и с пропуски, успяхме да се разминем със сигурния фалит”.

Той определи своето управление като успех, защото Гърция е успяла да вземе финансова помощ от европейските страни и Международния валутен фонд. По този начин не е банкрутирала напълно. Папандреу заяви, че благодарение на народа Гърция се е справила досега и в момента са положени основите на един нов модел на управление, който ще е по-стабилен и ще осигури по-добро функциониране на държавата в средносрочен план.

„Никога не съм поставял поста си, личната или политическата цена, която може да се плати над националния интерес, защото за мен Гърция е над всичко”, заяви патетично към края на речта си Папандреу. Той обясни, че да си грък е въпрос на избор и той е избрал това, защото носи флага на гръцката чест и гордост в сърцето си. Целта му винаги е била да създаде Гърция на големите възможности, в която има потенциал да се превърне. Той благодари на гърците, на своите министри и съдружници, след което се отправи към президентството, за да предаде оставката на кабинета.

Още не е известно името на новия министър-председател на Гърция.

  www.grreporter.info/Papandreu_s_posledno__obrshchenie_km_naciyata/9543


Тагове:   оставка,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019702
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779