Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 21:12 - Първото парно на Балканите е работило в свищовската Търговска гимназия
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1427 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.02.2012 22:41


  image
Любопитно - Първото парно на Балканите е работило в свищовската Търговска гимназия
Свищовлията Димитър Хадживасилев дарява 240 000 златни лева за първото професионално училище в България
Публикувана в брой: 24 / 2012-02-03
image
image
Сградата на Търговската гимназия е един от символите на Свищов. Първата съвременна парна инсталация на Балканите е заработила в сградата на свищовската Търговска гимназия. Училището е открито през 1884 година, а сградата му е открита тържествено през 1895 г. Гимназията заработва десетилетие след опита на Димитър Шишманов, който открива частно търговско училище, работило само една година 1873-1874 г.
Търговската гимназия в дунавския град е открита благодарение на Димитър Хадживасилев. През 1883 г. той прави дарение на общината в Свищов в размер на 240 000 златни лева, които са внесени от Евлоги Георгиев в Българска народна банка. Дарителят е роден през 1814 г. в Букурещ, след като през 1810 г. след опожаряването на Свищов родителите му се преместват в Румъния. След като завършва училищното си образование, Димитър Хадживасилев поема търговията от баща си Васил Станкович със скъпоценни и луксозни кожи. През 1841 г. се жени за Александрина Пенчева от рода на Пенчо Ловчалията, живеещи също в румънската столица. Двамата живеят задружно, но нямат деца и като става на години, Димитър Хадживасилев се замисля да увековечи паметта си в родния град на родителите си. Осъществяването на благородното начинание става с помощта на неговия племенник – д-р Димитър Павлович, окръжен лекар по онова време в града.
Новото училище е открито на 1 септември 1884 г., като в него са записани 40 ученици, а преподавателите са двама. Същевременно правителството взема решение да започне строителството на сграда за училището на осигуреното от Община Свищов място. 12 000 лева заплаща управата на дунавския град за мястото, където днес се намира гимназията.
През 1891 г. се обявява конкурс за изработване на архитектурните планове за новото училище, спечелен от австрийския архитект Петер Паул Бранг, известен в Свищов като Павел Бранк. Година по-късно планът е приет, а първият камък е положен на 1 септември 1892 г. Строежът е завършен през декември 1895 г. Разходвани са общо 586 000 лева, от които 336 000 лв. от дарението на Димитър Хадживасилев и 250 000 лв. от държавния бюджет.
Сградата на Търговската гимназия представлява умален макет на Икономическия университет във Виена и е изключително монументална и предизвикваща възхищение както навремето си, така и днес. Големите класни стаи се отопляват с първото съвременно парно не само в България, но и на Балканския полуостров. В училището има обзаведени кабинети по физика, химия и стокознание и география. Освен това има образцова кантора, библиотека, търговски музей и салон по гимнастика. Първи директор на търговската гимназия е Христо Попов, завършил Пражката политехника. В училището са преподавали поетът Николай Лилиев, художникът Владимир Димитров-Майстора, професорите в свищовската академия – Господин Тошев, Васил Павлов и много други.
Австрийският архитект Петер Бранг в България проектира сградата на Посолството на Италия, къщите в столицата на свищовлиите Димитър Начович и Цветан Радославов, Доходното здание (театър и опера) в Русе и др. В дунавския град освен гимназията проектира и читалищната сграда, както и няколко жилища на видни свищовлии.

Александър ШАБОВ
Сн. авторът

borbabg.com/

kleopatrasv

Първата парна инсталация е открита в римското селище " НОВЕ"край Свищов.
Представяш ли си в кой век римляните са знаели за нея и са имали санитарни възли, болници и много други неща, за които ние едва след векове научаваме за тях ->
Тук



Тагове:   дарение,


Гласувай:
3



1. kleopatrasv - Първата парна инсталация е открита ...
04.02.2012 21:27
Първата парна инсталация е открита в римското селище "НОВЕ"край Свищов. Представяш ли си в кой век римляните са знаели за нея и са имали санарни възли, болници и много други неща, за които ние едва след векове научаваме.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3018573
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779