Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 17:50 - АНАЛИЗ - БРАНШОВ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР (10.01.2012 г.) ВОДОСНАБДЯВАНЕ, КАНАЛИЗАЦИЯ И ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДИТЕ
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1577 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.07.2012 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
www.nipa image image

АНАЛИЗ
БРАНШОВ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР (10.01.2012 г.)
ВОДОСНАБДЯВАНЕ, КАНАЛИЗАЦИЯ И ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДИТЕ -
Тук



image

 

На 04.04.2012 г. по покана на социалните партньори се състоя среща-дискусия, на която беше представен анализ на БКТД в бранш „Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите“, изготвен от Национален институт за помирение и арбитраж (НИПА). В срещата взеха участие представители на НИПА и на Съюз на „ВиК” операторите в България, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” към КТ „Подкрепа” и Национален браншови синдикат „Водоснабдител” към КНСБ. В началото г-н Владимир Бояджиев, директор на НИПА, представи аналитичен материал на тема „Колективно трудово договаряне – сравнителен анализ в условията на криза“. Целта на този материал е да се представи реакцията на социалните партньори срещу икономическата криза, чрез използване на възможностите на колективното трудово договаряне. Аналитичният материал е изготвен въз основа на базата данни за колективни трудови договори (КТД), поддържана от НИПА. Като основни акценти бяха посочени следните: отражението на кризата върху колективното трудово договаряне, чрез сравнителен анализ на КТД на ниво бранш/ отрасъл за периода 2009 – 2011 г.; договорени чрез КТД условия над минималните трудови стандарти; тенденции в колективното трудово договаряне в условия на криза. Г-н Ангел Престойски, председател на УС на Съюз на „ВиК” операторите в България, изрази мнение, че изготвеният от НИПА анализ на БКТД в бранш „Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите“ е полезен за работодателите от бранша при водене на преговори за сключване на КТД на ниво предприятие. Г-н Иоанис Партениотис, председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” към КТ „Подкрепа” и г-жа Треперушка Младенова, председател на Национален браншови синдикат „Водоснабдител” към КНСБ взеха активно участие в дискусията по анализа, отговаряйки на въпроси на експертите на НИПА. Социалните партньори от бранша поеха ангажимент в изпълнение на параграф 7 от Заключителните разпоредби на БКТД от 2012 г. да предоговорят обсъдени в рамките на дискусията клаузи, които крият потенциален риск от нарушаване на Кодекса на труда. НИПА пое ангажимент да извърши корекции в анализа във връзка с посочените от страните по БКТД актуални данни, направените от тях бележки и препоръки.

Повече информация за анализа на НИПА можете да намерите в раздел "АНАЛИЗИ" тук.

image image image
image image image

 

 

С писмо до НИПА от 10.01.2012 г. социалните партньори в бранша са отправили молба за изготвяне на анализ на постигнатите договорености в БКТД 2012 г. във връзка с намерението си да отправят общо искане до министъра на труда и социалната политика за разпростиране на договора на основание чл. 51б, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ). В отговор на отправената молба НИПА изготви настоящия анализ на постигнатите договорености от страните по БКТД.

 

Съпоставката на икономическите показатели за 2010 г. спрямо 2009 г. за сектор „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” очертава тенденция на ръст по отношение на броя на предприятията, броя на заетите лица, реализираните обороти и пр. При сравнение на показателите за 2010 г. спрямо тези за 2008 г. и 2009 г. се наблюдава намаление в размера на реализираните обороти и добавена стойност по факторни разходи, което е в резултат от икономическата криза.

 

Промяната в икономическите показатели се е отразила върху параметрите на колективното трудово договаряне в бранш “Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите”.

 

В бранша се отчита успешен социален диалог между представителните синдикални и работодателски организации, израз на което е осигуряването на непрекъснатост на действието на БКТД през годините.

 

Страните договарят ръст на показателите в БКТД от 2010 г. спрямо тези в БКТД от 2008 г., а в БКТД 2012 г. е постигнат стабилитет на договореностите за следващия период на действие на договора.

 

 

При сравняване на постигнатите договорености в трите БКТД се отчита нарастване на размера на ММОТВ за 2012 г. спрямо 2008 г. с 12%.

 

Договорен е по-висок размер на основното трудово възнаграждение за работниците и служителите в бранша - 4% спрямо размера на МОД за 2012 г. При разпростиране на БКТД този по-висок размер на основното трудово възнаграждение ще се прилага и спрямо работещите във всички предприятия от бранша.

 

В БКТД от 2012 г. е договорено и завишение в размера на основния и допълнителния платен годишен отпуск, съответно с 10% и с 20%.

За първи път социалните партньори се обръщат към НИПА за разработване на анализ на БКТД, по които са страни, преди да отправят общо искане да министъра на труда и социалната политика за неговото разпростиране върху целия бранш (съгласно чл. 51б, ал. 4 от Кодекса на труда).


www.nipa.bg/


Тагове:   анализ,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022355
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779