Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 22:30 - Забраняват мармалада в яслите - Наблягат на зарзавата и меда в менюто на мъниците
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 13.07.2012 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наблягат на зарзавата и меда в менюто на мъниците 16:45, 13 юли 2012
image Донка Байкова

Мармаладите и конфитюрите ще отпаднат от менюто на най-малките.

Сладката няма да се дават на бебетата до 1 година в яслите и детските кухни. Подобни изделия са позволени само за малчугани над 1 година при седмично хранене. В яслите няма да се допуска предлагане на подсладени млека, кайма и пушена риба. Ще се наблегне на зеленчуци и плодове. Това ще е заложено в новата специална наредба за здравословно хранене на децата от 0 до 3 години, съобщиха от здравното министерство.

До момента такава наредба нямаше, бяха приоритет учениците, обясни за „Новинар” зам.-председателят на Дружеството по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Бяхме длъжници на мъниците в най-ранна възраст, допълни тя. Проф. Байкова изтъкна, че е необходимо блюдата за хлапетата да бъдат безсолни. Налага се корекция на досегашната практика да се осолява храната на вкус. Ще се направи нормативна намеса, каза тя. Ще се включи още пълнозърнестият хляб, а колбасите и каймата ще се забранят. Кристалната захар пък ще се замени с мед. Тя уточни, че хранителните наредби се изготвят в два варианта - за деца, които вечерят вкъщи, и за малчугани, които се отглеждат изцяло в социални домове. Във втория случай е позволено специализираната кухня да приготвя за похапване палачинки и пържени филийки, макар и рядко.

  Общо 169 детски млечни кухни са проверени от здравни инспектори за периода април-май на настоящата година, казаха още от министерството. Издадени са 13 предписания с препоръки. Най-честите нарушения са еднообразните менюта, отсъствието на постна храна, завишената консумация на брашно. Има и случаи, в които родители настояват сами да комбинират ястията за деня или пък заявяват двойни порции. Това води до еднообразно хранене, предупреждават експертите.
novinar.bg/news/zabraniavat-marmalada-v-iaslite_Mzk3OTsxMTY=.html


Тагове:   деца,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021429
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779