Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 22:48 - Вижте какви удивителни красоти твори майката Природа (снимки)
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2513 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 06.01.2013 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

СНАЙПЕР-БГ 05/01/2013 imageСъс сигурност – няма по-велик и вдъхновен художник от природата. Едно от многото доказателства за това е удивителният евкалипт с латинско название Eucalyptus deglupta, който единствен от този вид се е приспособил и расте в северното полукълбо. Иначе родината му е Австралия.

Достига до 70 метра височина, но най-голямата му особеност е, че сияе във всички цветове на небесната дъга. Кората му може да бъде оцветена в жълто, зелено, оранжево и дори – виолетово.

Необичайната окраска на дървото се обяснява с участъци от кората, които се отлюспват по различно време. Цветовете са индикатори за възрастта на кората – наскоро изгубена, външността на оголеното място ще е ярко зелена. В продължение на доста време кората потъмнява и се изменя от синьо до виолетово, след което достига до бордо и оранжево. Получава се удивителен природен камуфлаж.

Този вид дъгови евкалипти се използват по цял свят за преработката им в специални съставки при производството на хартия. Те са идеални за създаването на висококачествена бяла хартияОт всички преработвани за хартия евкалипти едва 16 на сто са били отгледани специално за целта, 9 на сто са от стари гори, а 75 на сто – трето и повече поколения. Те растат десетилетия, за да бъдат в крайна сметка преработени в неголямо количество хартия.

В последно време все пак се наблюдава и положителна тенденция на увеличаване на култивирания дъгов евкалипт и възстановяване на горските масиви.

През 1929 г. семена от този удивителен евкалипт били внесени на Хаваите, а после и във Флорида. След известно време те се разпространяват на много места по света – Южна Америка, Шри Ланка, Китай, Малайзия и много други.

imageimageimageimageimage

snaiper-bg.net/2013/01/vizhte-kakvi-udivitelni-krasoti-tvori-majkata-priroda-snimki/
 


Тагове:   природа,


Гласувай:
6



1. suny84 - Страхотно
06.01.2013 22:53
страхотно е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022008
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779