Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2014 21:32 - За референдума са събрани вече 300 хил. подписа - 25 февруари 2014
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2253 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2014 18:27


    image За референдума са събрани вече 300 хил. подписа Повече от половината изискуеми 500 хил. подписа са били събрани още миналата седмица БългарияПолитика25 февруари 2014, 10:30, oбновена в 11:00 image Проф. Георги Близнашки, председател на инициативния комитет за провеждане на подписка за референдум   Източник: БГНЕС (архив)

Над 300 хил. души са се подписали за референдума. Повече от половината изискуеми 500 хил. подписа са били събрани още миналата седмица.

Това обяви пред Нова ТВ проф. Георги Близнашки, преподавател по Конституционно право и един от онези, които увещават българите да подкрепят в подписка допитването за изборното законодателство, каквато инициатива обяви президентът.

По думите му те полагат огромни усилия за популяризиране на идеята и тези няколко дни до края на месеца са решаващи.

"Желанието ни е да ги съберем колкото се може по-рано, за да окажем натиск върху мнозинството в Народното събрание за провеждане на референдума заедно с европейските избори, какъвто е изначалният замисъл на държавния глава”, каза проф. Близнашки в „Здравей, България”. По думите му

все още има възможност допитването да бъде заедно с евроизборите.

„Дори само едно от предложенията на президента да бъде прието, това ще бъде пробив в днешното политическо статукво, а ако кумулативно се въведат тези иновации, тогава ще имаме съвсем друга картина на народното представителство”, коментира още експертът по конституционно право.

Предложенията са за въвеждане на мажоритарния елемент в изборите, задължителното и електронното гласуване, ориентирано най-вече към българите зад граница. Проф. Георги Близнашки отбеляза, че сред сънародниците ни в чужбина има голям ентусиазъм за участие в подписката. Повече по темата ще научите от видеото.

image image
ВИДЕО -> ТУК
www.vesti.bg/bulgaria/politika/za-referenduma-sa-sybrani-veche-300-hil.-podpisa




Подписката за "президентския" референдум влиза в НС на 10 март Нужните подписи са събрани, но акцията в София ще продължи до последно България  01.03.2014 11:53  btvnews.bg   image Георги Близнашки Снимка: БГНЕС

Подписката за референдум по изборната реформа, предложен от президента, влиза в парламента на 10 март. Това съобщи пред bTV председателят на Инициативния комитет за допитването проф. Георги Близнашки. Нужните 500 000 подписа за референдума са събрани, твърдят инициаторите. В София обаче акцията ще продължи до последно, за да има резерв, ако част от подписите са недействителни.

„Ако се действа енергично, с добра воля, проверката може да бъде направена и да бъде взето решението до 25 март, така че президентът да насрочи вота с европейските избори”, заяви проф. Близнашки. Народното събрание е длъжно да гласува провеждане на референдум, ако подписите са налице.

image Управляващото мнозинство обаче е скептично дали подписите са събрани и дали срокът на проацедурата ще позволи едновременно провеждане на допитването с евровота. „Категорично не вярвам на Борисов и Инициативния комитет, първо защото сме го правили и знаем колко трудно става. Те просто лъжат и това е безобразно. Ние сме за референдумите , но не сме съгласни с въпросите и начина, по който са зададени”, заяви Антон Кутев от БСП.

ДПС ще коментират когато подписката бъде внесена. Атакистите пък са за допитване по друга тема – дали Турция да влезе в ЕС.

От ГЕРБ припомнят, че срокът за перминаване през цялата процедура е 3 месеца. А това поставя под въпрос едновременното провеждане на евровота и референдума. „По линия на подписката е трудно да очакваме провеждането на национален рефенендум едновременно с вота за членове на европарламент. Но същият ефект може да се получи, ако мнозинството подкрепи предложението на президента на републиката”, коментира Цецка Цачева.

Правната парламентарна комисия вече отхвърли искането на президента. Срокът отхвърленото предложение да влезе в пленарната зала обаче е 3 месеца, поясни шефът на комисията Четин Казак. От Инициативния комитет са убедени, че все още е възможно преди май да има заедно евровот и референдум, най-вече заради обществения натиск да не се харчат допълнителни пари.

Втори референдум на хоризонта

Инициативен комитет за провеждане на национален референдум на тема "Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии?" започна събирането на подписи.

Целта на организаторите от "Република БГ" е радикална промяна на политическата обстановка

btvnews.bg/article/bulgaria/podpiskata-za-prezidentskiya-referendum-vliza-v-ns-na-10-mart.html



Тагове:   подписка,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021400
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779