Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2010 22:13 - В Гърция пак стачкуват - 23.04.2010
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.04.2010 23:01


Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Солун 22.04.2010 15:03 Протестът е насочен срещу мерките за икономии на правителство. Той се прибавя към обявената преди ден 48-часова стачка на браншови сдружения image Плакат, приканващ за стачката

Полицията в Солун използва сълзотворен газ, за да прогони участници в общонационалната стачка на служителите от държавния сектор, които се опитаха символично за превземат кметството на града, съобщи ИТАР-ТАСС.

Инцидентът стана по време на масовия протест против мерките на строги икономии на правителството, в който участваха стотици представители на Висшия съвет на профсъюза на служителите от държавния сектор (АДЕДИ) и профсъюза ПАМЕ, близък до комунистическата партия на Гърция.

В Атина в други две протестни демонстрации, които

преминаха в спокойна обстановка,

участваха десетки хиляди души.

още по темата image Гърция пак парализирана от обща стачка Обща стачка в Гърция, 200 полета отменени Гърция е блокирана от национална стачка

На митинга на профсъюза ПАМЕ говори генералният секретар на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига, която заяви, че МВФ и еврозоната унищожават завоеванията, постигнати в хода на народната борба.

Според нея МВФ и ЕС заедно с министерството на финансите на Гърция отварят въпроса за свободата на уволнения в държавния сектор, където всички служители, които са на постоянни договори, са защитени от всякакви уволнения.

Каквото и да дадат на Гърция МВФ и ЕС, това означава, че те ще ни задължат да приемем още по-лоши антинародни мерки, заяви Папарига.

В 24-часовата общонационална стачка днес парализира гръцката администрация, а нормалното функциониране на морския транспорт бе нарушеуно.

Това е четвърта по ред общонационална стачка от началото на годината.

Протестът е насочен срещу мерките за икономии на правителство. Той се прибавя към обявената преди ден 48-часова стачка на браншови сдружения по призива на подкрепяния от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ.

"Тревога, вдигнете се срещу анипопулянтата политика", гласеше лозунг на ПАМЕ, издигнат пред парламента в Атина.

"Никакво намаление на заплатите", "Капитализмът трябва да плати кризата", гласяха лозунги на АДЕДИ.

Въздушният и градският транспорт не бяха засегнати от стачката.

Авиодиспечерите се отказаха от стачка, за да не усложняват проблемите с въздушния трафик, свързани с облаците вулканична пепел, идващи от Исландия.

Стачката обаче доведе до затваряне на държавни учреждения и ще засегне много учебни заведения.

Стотици туристи напразно стояха сутринта пред решетките на Акропола, които останаха затворени, както и повечето музеи в страната.

Археолозите се присъединиха към стачката, наред с служителите от охраната.

Много браншови сдружения, сред които тези на механиците и на докерите, приключват днес 48-часова стачка.

По призива на ПАМЕ докерите блокират за втори ден на пристанището в Пирея заминаването на фериботи към Цикладските острови и Сароническия залив край Атина.

Съдилищата останаха затворени заради стачка на служителите от съдебната система, които настояват за нови назначения и повишение на заплатите.

Държавните болници в Атина и Пирея работят за втори пореден ден с намален персонал, тъй като лекарите протестират срещу орязване с 20 до 30% на държавните субсидии.

Стачки по призива на ПАМЕ имаше и в строителния сектор и текстилното производство.

Днешната стачка, която бе планирана отдавна, започна ден след началото в Атина на обсъждания между гръцки представители и представители на МВФ и ЕС за механизма за подпомагане на Гърция.

В Румъния също недоволстват от антикризисните мерки.

В желанието си да смекчат последиците от кризата в последната година и половина висшите чиновници предприеха странни инициативи, пише румънското седмично издание "Капитал".

Почти няма област, в която богатото въображение на народните избраници да не е провокирало чудновати предложения.

"Капитал" припомня едни от най-спорните "нововъведения", които бяха предложени като антикризисни мерки, сред които са облагането на пенсиите и на доходите на хора с увреждания, както и на ваучерите за храна; използване на част от резерва на централната банка за финансиране на системи за отводняване; допълнително облагане на имущество над 500 хил. евро; затваряне на големите вериги магазини в неделя, за да се стимулират продажбите по пазарите и малките магазинчета; данък за преминаване на тежкотоварни превозни средства през града при положение, че градовете, които пожелаха да въведат този данък нямат околовръстен път.

  Източник: БТА

www.vesti.bg/






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019826
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779