Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 21:29 - Велико Търново - 30 на сто съкращения в администрацията и бюджетните звена
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1049 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2010 21:30


В областта вече сами си плащат кафетата, изключват климатици и пишат командировки в тетрадка

Драстични съкращения стягат общини и държавни структури заради силно редуцираните си бюджети и орязана държавна издръжка. Тотални икономии са въведени навсякъде, съществена част от мерките са освобождаването на минимум 30 на сто от персонала. Командировките са сведени до минимум, ограничени са представителните разходи, пести се даже от канцеларски материали, вода, електричество и гориво. Общини и държавни структури преразглеждат тотално външните си договори и ги прекратяват, показа наша проверка.
Според главния финансист на Община Велико Търново Снежана Данева през следващите 6 месеца общините ще работят със 70% от средствата, с които са разполагали през първото тримесечие на 2010 г. Преди броени дни експертката се завърна от заседание на Националното сдружение на общините, на което са били разисквани именно тези въпроси.
На срещата участниците са пожелали тласък на реформата към децентрализация, включително усвояването от общините на данъчните правомощия и укрепване на собствената данъчна администрация, което ще доведе до удвояване на собствените приходи.
Свити собствени приходи и финансиране на делегираните от държавата дейности в размер на 90% от 2009 година са само част от причините в старата столица да се подготвя съкращение.
„Борим се евентуалното съкращаване на персонал да не се отнася за изборните длъжности, както и във функцията „Здравеопазване”, където има нормативи, чието неспазване води до големи санкции, поясни Данева.
Общините в региона са изправени пред взрив в просрочията, демотивация и отслабване на административния капацитет.
В момента във Велико Търново разглеждат всяка от длъжностите, които се издържат от общинския бюджет, за да оформят списъка с отиващите си. Само за Велико Търново актуализацията на бюджета за тази година ще е със 7, 2 на сто надолу.
ПОДОБНА Е КАРТИНАТА И В ОБЛАСТТА. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДОЦ. ПЕНЧО ПЕНЧЕВ Е НАРЕДИЛ ВСИЧКИ ПЪТУВАНИЯ, включително и неговите, да се записват и одобряват лично от него, каза за „Борба” губернаторът. Ръководената от него структура вече е постигнала икономии от над 7500 лв. месечно.
В областната администрация и 19-те държавни структурни звена на територията на региона също се предвиждат съкращения. „Най-важната ни задача е да не намалим качеството на услугата”, заяви доц. Пенчев.
Прекратени са договорите за охрана и поддръжка, както и на наетите по граждански договори, някои от които са дублирали задълженията си. Вместо щатен архитект областта вече ползва услугите на експерт само при нужда срещу хонорар.
Телефони и командировки са орязани. „По-малко пътувам даже самият аз, през зимните месеци бях възложил на оперативните дежурни да намаляват отоплението извън работното време. Няма и представителни разходи, който пие кафе - си го плаща сам”, коментира губернаторът.
В момента той планира как да пести от над 300-ата климатика, които са разположени в административната сграда. В повечето държавни структури вече стартираха и същинските съкращения.
Стилян НАЙДЕНОВ


www.borbabg.com/


Тагове:   търново,


Гласувай:
0



1. nadagr - Необходими са тези икономии и съкращения,
16.06.2010 08:56
колкото и жестоко да звучи.
Като гледам административни сгради на агенции, министерства и пр. в центъра на София, на всеки прозорец - климатик. Само разходите за ток ако сметнем, свят ми се завива.
Ще пестят!
Пък и се доказа, че климатиците са вредни за здравето. Както и за джоба на данъкоплатеца.
Привет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021024
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779