Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 19:26 - Протести - в Гърция и в България
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2316 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.09.2010 19:31


27.09.2010 / 08:59 Отново протести в Гърция От днес до сряда ще се проведат нови протести на работещите в гръцките държавни железници. Те ще спират работа за няколко часа в протест срещу планираното намаляване на заплатите и либерализирането на сектора. Днес и утре железничарите ще спрат работа три пъти по три часа - от 6 до 9 сутринта, от 14 до 17 и от 21 часа до полунощ. В сряда няма да работят пет часа - от 12 до 17 часа.

Освен влаковете по железопътната мрежа в страната, стачката ще спре движението на наземната железница, която свързва Атина с предградията, и линията на метрото между столицата и атинското международно летище.
bnt.bg/bg/news/view/37523/otnovo_protesti_v_gyrcija




image   Снимка: Информационна агенция "Фокус" На български камиони в Гърция беше попречено да товарят в пристанището на Пирея 27 септември 2010 | 18:30 | Агенция "Фокус" Начало / Гърция Атина. На български камиони в Гърция беше попречено да товарят в пристанището на Пирея. Инцидентите между стачкуващите в Гърция шофьори и водачите на товарни коли, които извършват трансфер на стоки, продължават и днес, съобщава БНР. На други 20 ТИР-а с чужда регистрация стачкуващите не позволиха да транспортират стоки към гръцките острови. Напрежение има и на други места в Гърция, където са спрени ТИР-ове и цистерни на стачкуващите шофьори. В Пирея бяха възпрепятствани товарни коли с чужда регистрация да се качат на фериботи по посока към островите. Шест български ТИР-а се опитаха да товарят и разтоварят контейнери със стоки на пристанището, но стачкуващите заградиха пътя и камионите се оттеглиха без да има пострадали. Около Солун също на няколко места са струпани камиони по магистралата в очакване на решението на синдиката. Най-силно от стачката в Гърция са засегнати търговските магазини, като по островите на Гърция вече се изчерпват и последните запаси от стоки. В момента от Търговската камара преговарят със стачниците да преустановят протеста за седмица, за да се зареди търговската мрежа. Опозиционните партии също се опитват да повлияят за прекратяване на протестите, но досега без резултат.
До края на деня се очаква решение на синдиката за бъдещето на протестите.

www.focus-news.net/

  Не стихва протестната вълна в Гърция image  image

Не стихва протестната вълна в Гърция. Протестите на работещите в държавните железници се подновяват с нова тридневна стачка от днес до сряда. Днес и утре железничарите ще спрат работа три пъти по три часа - от 6 до 9  сутринта, от 14 до 17 следобед и от 21до полунощ.

В сряда служителите ще спрат работа за пет часа - от 12  до 17 . Освен влаковете по железопътната мрежа в страната, стачката ще спре движението на наземната железница, която свързва Атина с предградията, и линията на метрото между столицата и атинското международно летище.

Протестът е срещу плановете на правителството на намали заплатите на служителите в железопътната компания и да либерализира сектора.
www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/1167154723-Ne_stihva_protestnata_valna_v_Gartsiya.html

Гръцки стачници палят камиони и тормозят шофьорите ни! Полицията бездейства! 27.09.2010 15:20 | Обновен на 27.09.2010 15:30     image

Недоволството на стачниците ескалира при преминаването на негръцки камион

Още по темата

Гръцки ТИР-ове с български регистрационни номера
Много гръцки собственици на ТИР-ове си издават регистрационни номера в други европейски ...

Сблъсъци между протестиращи превозвачи и полицаи на пристанището в Пирея
Протестиращи гръцки превозвачи са влезли в сблъсъци с полицията на главното гръцко ...
Гърция

Изключително усложнена е ситуацията в Гърция за българските превозвачи, във връзка със стачните и протестни действия. За това алармира Илиян Филипов, собственик на компанията "Пимк" ООД, която извършва превози в цяла Европа, предаде агенция Фокус.

"Всички големи кръстовища са завардени от голям брой стачници с камиони и ремаркета. Улиците се кръстосват от пияни и гневни шофьори. Под влиянието на алкохола, стават неудържими при поява на негръцки камиони. Камиони, които не са гръцки, са спирани и обсаждани, има случаи на побой и палежи", заявиха от фирмата.

Според Илиян Филипов – гръцката полиция абсолютно бездейства при тези случаи. Недоволството на стачниците ескалира при преминаването на негръцки камиони; гръцките товарни автомобили нямат проблеми, са наблюденията на български шофьори.

През изминалата седмица има случаи на тормоз върху шофьори, палене на гуми, саморазправа, отнемане на документи и други. Филипов посочи и конкретни примери.

За случая са уведомени превозваческите асоциации в България. Ще се търси съдействие и на държавните институции. Заради проблемите, превозвачи се заканват да стигнат с оплакванията си дори до Брюксел.

Министерство на транспорта е уведомено за случаите с инциденти с български превозвачи в Гърция, каза Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). По думите му – миналата седмица в асоциацията са получили три сигнала за инциденти с български шофьори, пострадали от агресията на стачниците. Тази седмица, само в началото й, също има три сигнала за инциденти.

Столарски заяви, че ще се иска проблемите на българските превозвачи да бъдат поставени и пред ЕК. Той оприличи случая с блокадите с трактори на българо-гръцката граница в началото на годината, когато превозвачите чакаха на километрични опашки през зимата в нечовешки условия в продължение на дни. "Тогава пак ние пострадахме, сега изглежда пак ще пострадат шофьорите", коментира той.

Лошото е, че протестите на гръцките стачници ескалират в агресия спрямо шофьорите – добави Столарски. Хората са стресирани от отношението към тях, има случаи на заплахи, пукане на гуми, посегателства, замеряне с камъни, посочи той.

Преди дни Валентин Бянов, председател на Българския съюз на товарните превозвачи заяви, че българските товарни превозвачи в Гърция се движат в пакет заради усложнената обстановка със стачките.

"Предупредили сме всички български коли, които идват от Атина да се групират, така че няколко коли да вървят в пакет", каза той. "Колегите разправят, че в Атина наистина положението било ужасно, ние нямаме възможност да им уредим пилотна кола, която да ги води, но поне да бъдат заедно и да не карат нощно време, защото нощно време стават най-големите инциденти", заяви Бянов.

Той посочи, че ако не са били колегите му, българинът, чиито товарен автомобил е изгорял в сряда на бензиностанция при гръцкото село Рицона, е щял да изгори, тъй като е спял в кабината. От Българския съюз на товарните превозвачи подготвят благодарствено писмо за консула в Солун, тъй като е направил всичко възможно да им окаже подкрепа. Бянов посочи, че все още не могат да се установят размерите на материалните щети, които са нанесени, тъй като собствениците на фирми, ще трябва да предоставят такава информация.

society.actualno.com/news_317153.html

Товарните превозвачи готвят мирен протест Той е насочен срещу вандализма на гръцките им колеги срещу тях   понеделник, 27 септември 2010 14:25 vsekiden.com image

Български съюз на товарните превозвачи готви мирен протест – поход в отговор на вандалските действия към българските превозвачи от страна на стачниците в Гърция. Това каза Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи.

Той посочи, че съюзът ще изпрати отворено писмо до българските медии. „Ще организираме един поход към гръцките контролно-пропускателни пунктове, ще подготвим стикери до края на седмицата”, заяви Бянов. Той заяви, че не предвиждат затваряне на пътищата. „Ние няма да слезем на нивото на гръцките протестиращи колеги, ние няма да затваряме пътища, ние няма да си пречим самите ние на себе си, както правят те”, посочи той.

По думите му – щетите от запалените български камиони на изоставена бензиностанция край гръцкото село Рицона са шест хиляди лева за всеки един. При форсмажорни обстоятелства, каквито са стачките, застрахователните компании не покриват разходите по щетите обясни той.

През последните няколко дни българските шофьори са подложени вандалски действия от страна на гръцките си колеги.

Нападенията над българските шофьори в Гърция като процент са повече, отколкото към други. От отношението на стачниците страдат не само български превозвачи, но и румънски и молдовски, както и техни гръцки превозвачи, които искат да продължат да работят, добави Бянов. „Ние имаме и най-много автомобили, защото стокообменът ни е много голям с Гърция”, посочи той.

Боянов съобщи за пореден инцидент с български превозвач от пазарджишка фирма. По думите му – по кабината на шофьора бил хвърлен голям камък, инцидентът станал на връщане за България. „Стачниците са хвърлили голям камък, който е минал през стъклото на товарния автомобил и благодарение на това, че той е бил с очила не се е стигнало до голяма травма и катастрофа. Очилата са го запазили да не влязат стъклата от предното стъкло на камиона в очите му. Веднага след този случай шофьорът е отишъл в полицията в Тива и никой не му е обърнал внимание – лицето му е било цялото нарязано и така се е прибрал. На границата са го попитали гръцките власти, защо предното му стъкло е счупено, той им обяснил, че техните хора, които стачкуват, са го счупили и те си замълчали”, посочи Бянов.

В района на Благоевград фирмите, които поставят стъкла казват, че за една седмица са минали 30 – 40 товарни автомобили със счупени предни стъкла. Бянов обясни, че има и много други пострадали на транзитния път за Италия. „Реално, за транзитния път, който е за Италия няма обходен маршрут – това е най-прекият път за ферибота, който се намира на Игуменица и свързва България с Италия. Няма от друго място, от където да се мине – нито през Македония, нито през Албания, тъй като това е най-евтиният маршрут, който ползват българските превозвачи. Теренът на Гърция е сложен и товарните автомобили не могат да обикалят по тесни пътища из планините”, посочи Бянов.

„Тепърва това, което се случва излиза наяве, защото всички превозвачи досега са си мълчали, тъй като не са знаели към кого да се обърнат, а вече знаят”, каза още той.

www.vsekiden.com/77637
image image


Тагове:   България,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012527
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779