Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 23:47 - Майки от Търговище се оплакват от млечната кухня в града
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2010 00:04


image
image
  Майки от Търговище се оплакват от млечната кухня в града. Причината е, че от началото на месеца храната, която получават оттам, се сипва в съдове за еднократна употреба. Родителите са притеснени, че пластмасовите кутии са вредни за децата им.

До преди една седмица в пунктовете на млечната кухня в града майките получаваха храната в бурканчета, донесени от вкъщи. Сега има нови правила - да се носи актът за раждане на детето, за да се установи има ли то алергия към храните.

Точно съдовете за еднократна употреба притесняват родителите и те отказват да държат храната на децата си в тях.

От РИОКОЗ обясняват, че това са правила от преди две години, но едва при заплахата от прокурорска проверка са въведени със закъснение от местната община. Здравните инспектори уверяват, че пластмасовите съдове носят специална маркировка за безопасност.

"На дъното има виличка, ножче или лъжица. Това доказва, че производителят отбелязва сам съответствието на съдовете за съхранение на хранителни продукти в тях”, обясни д-р Венка Стоянова - директор на РИОКОЗ Търговище.

Съветът към родителите е да не оставят храната да престоява в съдовете с дни и да не ги използват повторно.

"Ако храната е поставена в хладилник, при 4 градуса температура, няма никаква опасност за миграция на някакви вещества от пластмасата в съдържанието на опаковката, т.е. в храната”, успокои д-р Стоянова.

Според изискванията на здравното министерство, за да отпаднат пластмасовите кутийки, млечните кухни трябва да разполагат със специален стерилизатор за стъклени бурканчета. Пари за такава система обаче няма.

www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1329386429-Mayki_ot_Targovishte_se_oplakvat_ot_mlechnata_kuhnya_v_grada.html



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019747
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779