Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 22:05 - Зад кулисите: Путин си тръгва недоволен – „капитулацията” на България не се състоя / МС публикува стенограмата от срещата Борисов - Путин
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2433 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 14.11.2010 06:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13 ноември 2010, 20:28 София, България   image Нашите преговарящи не са се съгласили цената на АЕЦ"Белене" да се вдигне с 2,3 млрд. евро, руснаците са отказали да намалят цените на газа Русия е отказала да преговаря с българската страна за занижаването на цените на газа и е отложила преговорите по този въпрос за следващ период. Причината е, че България не се е съгласила цената на строителството на АЕЦ „Белене” да бъде индексирана с 2,3 млрд. евро при първоначална цена от 4 млрд. евро, заложена в документите. Въпреки че „Газпром експорт” е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян за България, според което те трябва да се понижат от 5 до 7% до края на 2012 г. Това съобщиха отлично информирани източници за преговорите между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин за „БЛИЦ”.

Руският премиер не е успял да постигне напълно целите на визитата си и очевидно „капитулацията на България” не е подписана, както твърдеше авторитетно руско издание ден преди посещението на Путин, смята експертът по енергийните въпроси, член на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и депутат от ДСБ Иван Иванов.

„Индексацията с над 60%, която е предложила руската страна, явно е била отхвърлена”, твърди Иванов. Той е категоричен, че поведението на руската страна е некоректно, защото на европейския пазар цената на газа е спаднала с над 5%. При това положение България ще продължи да получава газ по договора, подписан от енергийния министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров, убеден е Иванов.

Българската страна е отхвърлила и предложенията на руската в проекта „Белене” да се включат партньорски фирми на Русия в страни от Европейския съюз, тъй като те задължително ще бъдат с мажоритарно руско участие, твърди Иванов. Неприемливи са и обещаните отпуснати кредити от руска страна за строителството на новата АЕЦ, защото това поставя България освен в енергийна, и във финансова зависимост от Русия. Желанието на руснаците да включат български фирми в изграждането на централата пък е пряко ангажиране на сегашните партньори в енергийната сфера на Русия у нас.

Иванов е категоричен, че за твърдото поведение на българското правителство роля са изиграли външният и вътрешният натиск върху премиера Борисов. От наша страна най-върл противник на руската енергийна зависимост на България е Синята коалиция. Ден преди визитата на Путин у нас тя излезе с декларация, в която призова премиера да не се ангажира с енергийните проекти на Русия в страната ни.

„Бойко Борисов е имал разговор с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер непосредствено преди срещата му с Путин. Той е настоял България като страна-членка на ЕС да се придържа към енергийната политика на съюза, за която важен е проекта "Набуко”, каза Иванов пред „БЛИЦ”. И припомни, че в петък са приключили консултациите с местните власти в деветте района на България, през които ще минава трасето на тръбата, смятана за алтернатива на руските доставки у нас.

Мениджърът на проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ Райнхард Мичек заяви, че започват разговори за отчуждаване на земите. В консорциума, който ще изгражда "Набуко", с равен дял участват турската БОТАШ, “Български енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE. През седмицата представителят на RWE Щефан Юдич обяви в Берлин, че конкурентният проект "Южен поток" е под въпрос.

"Те нямат концепция за доставките, нямат никаква концепция за финансирането, нито за маршрута – те нямат нищо", цитираха Юдич германски медии.

Ива Николова

www.blitz.bg/news/article/92342
image Стенограма -> www.blitz.bg/news/article/92343



МС публикува стенограмата от срещата Борисов - Путин 13.11.2010 21:58 Пленарните разговори едно към едно image

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет публикува стенограмата от пленарните разговори между министър-председателя на България Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин

Преди срещата Борисов заяви, че тя ще бъде записана, за да има „пълна прозрачност“, за водените разговори.

Още по темата Обещават "пълна прозрачност" на срещата Путин – Борисов

Днес представители на двете страни подписаха споразумения за създаване на съвместното акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода „Южен поток“.

Стенограмата от пленарните разговори може да видите
тук.

www.dnes.bg/politika/2010/11/13/ms-publikuva-stenogramata-ot-sreshtata-borisov-putin.103747




Тагове:   Недоволен,


Гласувай:
8



1. tit - Да видим!
13.11.2010 23:44
Дано не е само демонстрация на мускули!:)
Бе тоя Путин га дойде, кога си тръгна?!!
цитирай
2. vmir - Браво! Докато от страна на руснаците разговорите бяха демонстрации на мускули,
14.11.2010 08:10
(май очакваха нашите да изгубят ума и дума пред необозримата мощ на Русия, но с мускулите на бат Бойко няма как да се случи такова нещо), нашите бяха много конкретни и точни.
Прочитането на стенограмата ми достави истинска наслада, заслужава си да се отбележи краткото изказване на министър Трайчо Трайков, абе това кротичко момченце знае какво трябва да се каже на едни преговори, дори да нямаш мускулите на бат Бойко, браво и на него, който прочете и изказванията на Путин, ще разбере за какво става дума).
цитирай
3. pachangel - А продължението :))
18.11.2010 01:36
Руснаците си уредиха 50% участие а нашите глупаци ще трябва да вкарат и друга западна фирма защото не може само ние да бъркаме в меда.Глупака Уорлик иска подробен доклад като че ли шефовете му на са се споразумели с Москва кой как да ни ебе така че да не си пречат.От руснаците поне е газта а от американците ще е НАБУТО целия :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012259
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779