Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 07:34 - Бананова република ли сме след като нямаме едри цъфтящи растения с банани !?
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1333 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2010 07:05


                                                                                                     image 25.11.2010 16:41 Бой за банани като преди 21 години Хората в няколко български града се върнаха 21 години назад и се ръгаха и пререждаха за банани при откриването на народните хипермаркети ЛИДЛ, съобщи супер 19". Но не защото ще свършат, а поради евтиния. При цена между два и три лева в конкурентните вериги, немските хипермаркети ги даваха само по 67 стотинки килото.
Малко по-скъпи бяха портокалите. Шоколадът за 45 стотинки при средна цена около 1,20 и цигарите по 3 и нещо, супер изгодното олио и бира веднага намериха хиляди фенове.
Всъщност не се връщаме назад, а отиваме напред. Спречкванията са типични за всички
европейски държави в сезона на намаленията.
Километричната опашка от поне 2-3 хиляди души не секна до свечеряване вчера пред магазин ЛИДЛ на столичния булевард Сливница.
В София ЛИДЛ има 4 обекта, а в страната – още 10. В следващите 6 месеца обектите ще станат 40! До момента вложените
пари от веригата са 130 млн., но ще скочат до невероятните 300

Свързани новини

19min.bg/news/8/32156.html

image Банани и маймуни image 25.11.2010, 17:28 (обновена 26.11.2010, 17:01)
Ники Русиновски image
Бананите притежават странното свойство да превръщат човека в маймуна.

Днес хиляди хора в столицата и няколко други града буквално щяха да се избият в стремежа си да докопат сакралния плод с фалическа форма (как ли би коментирал Фройд това?) на промоция от 69 ст. при откриването на магазините „Лидъл". Ето докъде води капитализмът, оскотяхме духовно, коментираха някои.

При социализма обаче беше същото. Пуснат ли за Коледа банани, ставаха километрични опашки и разправиите бяха същите.

Като ще правим сравнения, нека припомним, че и цената беше същата. По соц време бананите пак бяха 2-3 лв. - което беше безумен лукс, предвид ниските цени на останалите стоки и заплатите от по 100-200 лв. Но хората ги купуваха, ще ме контрират защитниците на Тодор Живковото време.

О, да - защото ги имаше веднъж годишно и защото по принцип имаше толкова малко неща за купуване, че просто нямаше какво да си правиш парите, колкото и да бяха малко. Чакай 20 години за Москвич, чакай за панелка 30 години, както припомня наш читател в един от коментарите днес. Чакай за цветен телевизор, за тоалетна хартия, за кренвирши... за всичко, защото всичко беше дефицит.

А, дефицит - каква интересна дума. Младите сигурно я свързват с някакъв финансов дефицит, бюджет, такива работи...

Не, дефицит по соц време значеше липса, нямане. Влизаш в един магазин - какъвто и да е - и искаш да си купиш това, което продават там. Е, да, ама го няма. Продават го, но го няма. Е това е дефицит. Е това беше и социализмът - в буквален и преносен смисъл. Нещо дето уж го има, но всъщност го няма. Примерно - банани. Или свобода.

И кое му е по-хубавото на капитализма, ще се заядат тодорживковолюбителите. И сега извън „Лидъл" бананите са 2-3 лева (и там ще станат пак толкова, като свърши промоцията), и сега са лукс за огромната част от хората.

Така е. Но сега ги има не веднъж годишно за Коледа, а винаги, по всяко време, навсякъде. И заплатите не са по 100-200 лв., а поне 5 пъти повече. (Освен това при социализма нямаше банани по 69 ст., макар и на промоция, а сега има. И това не е резултат от факта, че благодарение на глобалното затопляне наоколо са цъфнали бананови горички, а е пряк резултат от най-елементарна конкуренция, тоест - от чист капитализъм).

Ако одма не ви се набиват в очите тези две дребни разлики отпреди скобите в горния абзац, няма да споря с вас - прав ви път, Северна Корея и великата идея чучхе ви очакват.

И като казах дребни разлики, нямах предвид  дребни в кавички. Това наистина са дребни разлики.

Огромната разлика между тогава и сега не е в бананите, а в свободата.

По времето на бай ви Тошо изказването на каквото и да е мнение, различно от официалното, щеше да ви вкара в затвора. Ако трябва да съм точен, изобщо изказването на мнение. И ако трябва да съм съвсем пък точен - изказването изобщо, на каквото и да е!

С други думи, както аз, така и вие, дето днес недоволствате (от капитализма, Бойко, правителството, от ниските пенсии, от всичко...) нямаше да може да недоволствате. Не казвам, че всички щяхме да сме в затвора, но най-вероятно щяхме да сме в сакралния като бананите за властта Кремиковци и да научаваме от собствен опит „как се каляваше стоманата" (ако не знаете какво е това последното, по-добре и да не знаете).

Ако мислите, че преувеличавам, пробвайте да се възползвате от свободата на словото в Куба или Китай. Или от каквато и да е свобода.

Та бананите са в състояние да направят хората на маймуни. Същото свойство има и ограничената гледна точка.

А това, което може да направи даже и маймуната човек, е само свободата.

www.webcafe.bg/id_508754555_Banani_i_maymuni




Гласувай:
2



1. tit - И всичката печалба ще отлети за Германия!
26.11.2010 19:51
Още един начин да ни стрижат!
То не, че повечето потоци пари, които се харчат за храна у нас не идват от там чрез емигрантите, ама...:(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012436
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779