Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2011 15:34 - Усещане за инфлация
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1148 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2011 16:11


image
Храните поскъпнали пет пъти повече от официалната статистика image image image Имате ли усещане, че инфлацията у нас е много по-висока от официалната, която отчита държавата? Проучване на bTV Новините показва с колко поскъпнаха основни храни и напитки през отминаващата година и как статистиката ни обяснява това разминаване в сметките. Според данните на националната статистика инфлацията от началото на годината е 4,1 процента. Но този резултат излиза като се смята изменението в цените на близо 530 стоки и услуги.

Според проучване на bTV инфлацията при най-ползваните храни е близо 20%

В bTV Новините групирахме обаче много по-малка потребителска кошница с 16 храни и напитки. Само онези неща, които наистина купуваме редовно, и поради тази причина тяхната цена ни се отразяват най-много. И на тази база, оказа се, че измерената от нас инфлация е 19,5 процента. Пет пъти по-голяма от тази, която отчита статистиката.

Подбраните от нас 16 храни и напитки са присъщи за трапезата както на бедните, така и на по-богатите домакинства - олио, сирене, хляб, яйца, захар, брашно, месо, зеленчуци, плодове, детски храни.

Рафинираното слънчогледово олио в началото на годината е било 2,20 лева. Сега цените са над 3, 50 лева. Най-евтиното олио тук струва 3, 36 лева. Брашното ТИП 500 през януари тази година е струвало 0,84 стотинки, а днес - 26 декември, лев и 24 стотинки. Олиото и брашното са сред стоките, поскъпнали най-много през годината.

При детските храни скокът също е осезаем

Единствената налична в магазина разфасовка от 200 грама детско пюре струва 3 лева и 35 стотинки. А преди година детското пюре е струвало 1,29 лева.

700 грама ракия в началото на годината е била 7, 73 лева, а сега е 9,25 лева. Човек просто трябва да се напие от мъка.

Намаление има при свинското месо, захарта и яйцата

Дойде моментът за плащане, в началото на годината продуктите в тази кошница са стрували 49.73 лева. Сега – 59,49 лева! Това прави точно 19 и половина процента инфлация. Четири пъти по-висока от официалната - ето това е усещане за инфлация.

За да си сметнете своята лична инфлация и как тя се различава от официалната, на интернет-страницата на НСИ има специален калкулатор, в който можете да сметнете повишението на цените само на онези групи стоки, които вие ползвате.

„Едно домакинство, в което няма пушачи, ще си изчисли личен темп на инфлация, в който цените на тютюневите изделия у нас въобще няма да присъстват и задължително ще се различават от официалната обща инфлация”, обясни Албена Данчева, НСИ.

Калкулаторът позволява да изчислите поскъпването на избраните стоки и услуги в най-удобния за вас период от време.

Как да си обясним разликата между официална и неофициална инфлация?

Ние измерихме поскъпването само на малка група храни и напитки. Макар в кошницата на НСИ храните да имат най-голям дял - малко над една трета, статистиката следи цените и на стотици други стоки и услуги. Втори по тежест в кошницата са комуналните сметки и разходите за поддръжка на дома. После пък идват разходите за цигари и алкохол, транспорт, здравеопазване, образование, туризъм и развлечения, екскурзии. Очевидно е, че при другите групи стоки има намаление на цените и точно така инфлацията според държавата е четири пъти по-ниска от това, което ние отчитаме при храните.


Кликни за видеозапис ->www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/838049280-Hranite_poskapnali_pet_pati_poveche_ot_ofitsialnata_statistika.html


image

НСИ : Калкулатор за изчисляване на личната инфлация   www.nsi.bg/nsipic/





Тагове:   инфлация,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021796
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779