Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 09:53 - Гюнтер Шуберт е недоволен от държавата. Ние – и от Гюнтер Шуберт, и от държавата. ПОЗИЦИЯ в деня за протест - 13.03.2011
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1224 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 14.03.2011 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Точно тук и на това място искам да изразя моето мнение за/към предприятията-монополи!

Уважаеми  Собственици и Работодатели,
- няма да напиша не уважаеми, защото възпитанието ми не ми позволява да пренебрегна труда на хиляди работници и служители, които работят във вашите фирми и след като са сключили трудови договори с Вас са част от производствената дейност която всички заедно осъществявате, а ние като потребители ползваме вашите продукти като стоки и услуги-
Пазарната икономика се ръководи от определени правила, които косвено отново я правят планова икономика и никой не иска, а и не е длъжен да работи на загуба, но на практика къде се намираме ние в тази схема от пазарната икономика като наемни работници и служители и клиенти. Лично аз не съм спирал да поставям въпроса за компенсиране на доходите заради/съобразно инфлацията, а на следващ етап и актуализиране на работни заплати съобразно финансовите резултати, които следва да са достояние на представителите на работниците и служителите по чл.7, ал.2,чл.7а от КТ. Как биха си оформили цените вашите дружества ако имаше и други такива, конкурентно способни, които да излязат на пазара със своите стоки и услуги. Ние, както се пише и твърди сме членове на ЕС, тогава следва да поставим въпроса за доходите на работниците и служителите в РБългария и тяхната съпоставимост с тези на другите страни членуващи в ЕС, противното означава двойни стандарти и най-точно казано, дискриминация. Правилото е елементарно - хората разполагайки с пари спокойно купуват вашите стоки и услуги, а оттам и вашите печалби са нормални за възпроизвеждане на производствената дейност на предприятията и обратното при липса на пари в хората се получава ефекта на доминото от който резултат Вие ще бъдете последни застигнати от ефекта, но все пак потърпевши в определена степен.

Уважаеми Собственици и Работодатели не забравяйте също, че всички ние сме ваши клиенти, а клиента и той също има права!



Гюнтер е недоволен от държавата. Ние – и от Гюнтер, и от държавата 11 март 2011 / 12:35
  •  
  • image
Още от Коментар на Георги Даскалов Мы (не) живем в Лукойлия* 10 март 2011 / 15:39
От стачка на стачка и от протест на протест
09 март 2011 / 16:02
Сей, земеделецо, днес му е времето 08 март 2011 / 15:35
Любов, кашлица и скъпотия не се крият
07 март 2011 / 13:59
Хората не са малоумни. Не се съмнявайте
04 март 2011 / 11:56

Председателят на Управителния съвет на ЕОН-България Гюнтер Шуберт изрази публично недоволството си от политиката в енергийния сектор. Според него заради държавата инвеститорите в електроразпределението печелят все по-малко, а печалбите от дейността са такива, че е по-добре парите да се държат в банка, а не да се инвестират в производство и разпределение на ток.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Г-н Шуберт казва и други важни неща. Нито едно правителство в България досега не използва държавното участие в електроразпределителните дружества, за да внесе повече прозрачност в бизнеса и да разбере наистина как си вършим работата, рече шефът на ЕОН.

И още: циганите наистина не плащат ток, но по-големите загуби идват от манипулиране на електромери с експертна помощ.

“Разходите по подобряване на качеството на продавания на потребителите ток не бива да превишават възможностите им да поемат повишането на цените. След шест години инвестиране в България можем да отчетем, че не сме доволни от сътрудничеството с последните три правителства”, свидетелства шефът на ЕОН.

Повечето от констатациите, които г-н Шуберт споделя, в интерес на истината са верни, макар и леко интерпретирани от негова гледна точка.

Но това е само половината от истината, еоновата истина.

Другата част е не по-малко важна. Тя започва с очевидната констатация, че електроразпределителните дружества се управляват отвратително. А се управляват отвратително, понеже в договора за приватизация е записано, че дружествата имат право на 16 процента печалба при средна норма в Европа 5 на сто. От тази година печалбата е коригирана на 12 на сто и пак е доста по-висока от нормалните нива.

Няма човек в света, който да се пъне да работи по-добре, ако му е гарантирана три пъти по-висока възвращаемост, отколкото е нормално.

Това обаче не е всичко.

Дружествата систематично се източват. Това става по два начина – официален и неофициален.

По официалния начин електроразпределителните дружества сключват договори за външни услуги, при които цените са изкуствено завишени. В случая няма никакво значение дали разликата от завишените цени отива в мениджърски джобове или се връща обратно в самата компания. Резултатът е един и същ – по-скъп ток.

Допълнително дружествата декларират направени инвестиционни разходи, но в действителност по-голямата част от тях са направени от строителни предприемачи за присъединяване на построени от тях обекти. По закон енергодружествата трябва да изкупят тези съоръжения. Тук номерът е следният: първо, комисията, която ги приема, задължително занижава представените сметки с поне 30 процента, и, второ, плащането се отлага във времето. Има, и то не малко, действителни инвеститори, които ще си получат парите през 2016, 2017 година.

При неофициалното източване мениджъри и служители на компаниите работят за своя сметка. Носят се например легенди за един майстор в Ловешко, който срещу 200 лева програмира електромера така, че в края на месеца да показва точно определена сума. Не е известно точно как става технически, но много собственици на фирми, потребяващи много ток, получават примамливи предложения да плащат само половината, а разликата до действителната цена се дели между съответния човек и фирмаджията. Башка е бракуването на съоръжения без нужда и поръчването на нови срещу комисиона.

И така нататък.

Изобщо, пълен комунизъм, при който няма значение как се работи – парите така и така си идват.

Затова, макар да казва някои истини, г-н Шуберт е генерално неправ. Не трябва да хули българската държава, а ръка да й целува сутрин, обед и вечер.

За съжаление за нас не може да се каже същото.

www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/gjunter_e_nedovolen_ot_dyrzhavata_nie_i_ot_gjunter_i_ot_dyrzhavata_/102083/



Протести срещу цените на ток, вода и гориво днес 13.03.2011 09:45 Протести срещу високите цени на горивата, както и срещу спекулативното повишаване на цените от монополите и поскъпването на тока и водата ще се проведат днес из цялата страна image На 10 март в рамките на един час - от 10 до 11 ч., се проведе предупредителен протест на работниците в железопътния сектор


"Не, на високите цени на горивата!" е мотото, под което днес в цялата страна ще се проведе протест срещу високите цени на горивата.

Протестът е израз на единна гражданска позиция и е първата крачка към създаването на "будно гражданско общество".

Ние, които организираме този протест, сме свободни и политически необвързани граждани с достойнство и твърда гражданска позиция.

Не гоним сензация или облага, само искаме да живеем в нормална страна и да водим достоен живот, заявяват организаторите.

Над 12 хил. водачи от цялата страна са заявили участие в протеста, включвайки се из различни групи в социалната мрежа "Фейсбук".

Шофьорите ще се събират на сборни пунктове в градовете и в различни колони ще се отправят към големите бензиностанции, където

ще зареждат гориво възможно най-бавно и на възможно най-ниска цена.

"Непрекъснатото поскъпване на горивата у нас покачи напрежението в страната до критични точки.

Макар доставчиците на горива да продължават да ни убеждават, че предприемат всички необходими мерки, за да поддържат възможно най-изгодни за потребителя крайни цени, значителна част от гражданите на страната се вдигат на протест.

Непрекъснато растящото недоволство от страна на обикновените автомобилисти логично доведе до това организирано събитие", се казва още в съобщението.

Днес ще се проведе и

протест срещу спекулативното повишаване на цените от монополите,

както и срещу поскъпването на тока и водата, организиран от българско национално движение ВМРО.

"Извършените и планираните в бъдеще повишения на цените на монополистите на електроенергия и вода, поскъпването на стоки от първа необходимост за пореден път показват, че управляващите не могат да овладеят контрола върху жизнено важни за оцеляването на българите сектори.

Дори една държавна комисия ДКЕВР се превърна в инструмент на монопола за рекет върху беззащитния потребител. И докато българите обедняват, т. нар. политически елит ни занимава със скандали. Все по-важен става въпросът за алтернативата на днешните политици

www.vesti.bg/index.phtml



Протеста срещу цените на монополите в снимки



image chara.blog.bg/novini/2011/03/13/protesta-sreshtu-cenite-na-monopolite-v-snimki.706275
Автор:
chara Категория: Новини  image

Неделя, 13.март 2011 г , 12.00 часа,  площада пред катедралния храм Св. Александър Невски в София. Това е началото на протеста срещу високите цени на монополите - Софийска вода, ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, горивата.

image


image

image

image

image

image

image

image

image

     Позицията ми за цените на горивата и "срамежливия" монопол на ЛУКОЙЛ е публикувана ТУК:    http://pozicii.net/2011/03/tsenite-na-gorivata-i-vesramezhliviyatve-monopol-na-velukoylve/
  


 Автомобилният протест в Пловдив
imagedjgator.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/03/13/avtomobilniiat-protest-v-plovdiv.706822
Автор: djgator Категория: Лични дневници   image 
  "Днес бе страхотен ден за Българската демокрация! " Позволявам си да цитирам тази крилата фраза, понеже тя най-точно описва събитията от 13 Март 2011г. Денят на първия масов протест на автомоблисти от цялата страна, протест несфързан с партии и лобита, не организиран дирижирано или с раздаване на дивиденти, а протест на смелите, будните и достойните наши сънародници! Горд съм, че моят град се представи достойно с масово присъствие и липса на инциденти по време на шествията. Горд съм, че имах честта и удоволствието да съм един от предводителите на недоволните ни съграждани, рамо до рамо с хора от различни прослойки и с различни убеждения, но обединени около една кауза - да спрем повишаването на цените и да накараме властимащите да ни чуят! Днес бе своеобразен празник, поредната малка победа, поредната неуверена крачка във вярната посока, поредният ход към обединението!

Снимките са с добра резолюция, кликнете за голям размер.
image


image



Тези кадри са направени от камерата на моя телефон, не са много качествени, но пък са вълнуващи, а песента за фон е страхотна, за това я качих като втори клип.



Поздрав за тези, които са свикнали да отказват да ни чуят.


ALL I WANNA SAY IS THAT - THEY DON"T REALLY CARE ABOUT US !!
Всичко което искам да кажа е:
На тях не им пука истински за нас!


 



 
13.03.2011 - Протест
aidasv.blog.bg/drugi/2011/03/13/.701979


 


Тагове:   монополи,


Гласувай:
8



1. djgator - и от мен
13.03.2011 22:32
http://djgator.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/03/13/avtomobilniiat-protest-v-plovdiv.706822
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021252
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779