Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 20:29 - Сблъсъци по време на протестите в Гърция/След 24-часовата обща стачка , обявена от гръцките синдикати гръцкият премиер съставя ново правителство и иска вот
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1502 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 16.06.2011 16:08


15.06.2011г.
www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/2074570988-Sblasatsi_po_vreme_na_protestite_v_Gartsiya.html


image
Съседна Гърция е в 24-часова стачка срещу програмата на правителството за ново увеличение на данъците и за мащабна приватизация за 50 милиарда евро. В много градове имаше протести и сблъсъци с полицията.

Ранени демонстранти и полицаи, пребит журналист и нападения срещу автомобили на министри и депутати от управляващата партия. Това е равносметката от днешното многохилядно протестно шествие в центъра на Атина.

Разярени граждани нападнаха тази сутрин колите на министъра на здравеопазването и на двама депутати от управляващата партия ПАСОК. Анархисти хвърляха коктейли Молотоф в опит да разкъсат полицейския кордон, а силите на реда отговориха със сълзотворен газ.

Демонстрации и протестни шествия имаше в общо 67 града.

Световните пазари реагираха с ново обезценяване на гръцките държавни книжа, а Атинската борса отбеляза срив от почти 4 на сто. Standard & Poor"s понижи кредитния рейтинг на 4-те най-големи гръцки банки, представени и у нас и ги сложи в най-ниската категория 3 пъти „С”.

16.06.2011г.
След 24 – часовата обща стачка , обявена от гръцките синдикати гръцкият премиер съставя ново правителство и иска вот на доверие от парламента днес

Изключително динамичен бе вчерашния ден за Гърция, след като синдикатите обявиха  24-часова обща стачка, в която се включиха заетите в държавния и частния сектор, в общините и в банките. Синдикатите протестират също и срещу плановете на правителството за ускорена разпродажба на държавна собственост на обща стойност 50 млрд. евро, които Гърция трябва да събере до 2015 г. по настояване на кредиторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да покрие дълговете си. Градският транспорт  работи през деня, но само  в ранните сутрешни и късните вечерни часове. Влаковете и корабите  останаха неподвижни , а болниците приемаха само спешни случаи. Аптеките също се присъединиха към общата стачка
Хиляди хора обградиха гръцкия парламент, а мощни полицейски части осигуряват коридор на депутатите, за да могат да влязат в парламентарната сграда.”Дошли сме да протестираме мирно”, заявяват демонстрантите. 24-часовата национална стачка е срещу Средносрочната икономическа програма, която влиза за обсъждане в парламента. Въпреки това мирният протест на един милион души, както преценяват големите медии в Гърция, беше прекъсат и разпокъсан от сблъсъците между хулигани и полиция.  По – късно със сълзотворен газ са  разпръстнати и демонстрантите.
На отиване към парламента тази група протестиращи нападнали колата на министъра на здравеопазването Андреас Ловердос. Разярените хора счупили чистачките на луксозната лимузина и я замеряли с камъни и бутилки вода
Около 50 души от всякакви възрасти нападнали друга депутатска кола, в която пътували двама депутати от ПАСОК . Подивелите граждани започнали да замерят автомобила с камъни, яйца и бутилки вода и псували народните избраници.
Десетки хиляди хора се стекоха на обед в центъра на Атина като живо море заляха булевардите и улиците около площад Синтагма. Там пристигнаха и двете синдикални шествия  - на профсъюзите на държавните и частните служители и на комунистическия синдикат ПАМЕ. Граждански организации са отворили две подписки като едната е с искане за референдум върху Средносрочната програма за икономическото развитие на Гърция 2012-2015, за която се събират подписи на площад Синтагма. Другата подписка е с искане да се организира международна независима комисия за счетоводен контрол, която да разследва как се е натрупал гръцкия външен дълг.
Министър председателят Папандреу се срещна с президента на републиката Каролос Папуляс, за да го информира за последните политически и икономически развития в Гърция. Тази среща е последвана от  разговор между гръцкия премиер и лидера на опозицията Самарас. Двете основни партии, управляващата ПАСОК и опозиционната Нова демокрация, се съгласиха как да управляват оттук нататък, но след дърго продължилите коалиционните преговори с опозицията снощи, гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че  ще състави ново правителство и ще поиска вот на доверие от парламента.
Опозиционната партия Нова демокрация   постави неприемливи условия за създаване на коалиционно правителство и това прави невъзможно включването на нейни членове в състава на кабинета, заяви Папандреу, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Утре ще съставя ново правителство и след това ще поискам вот на доверие", каза гръцкият премиер.

По материали на GR reporter, ИТАР – ТАСС
Изготвил: Р. Илиева – експерт от Мрежата по КТД и права

www.knsb-bg.org/index.php




Тагове:   стачка,


Гласувай:
4



1. vmir - Много са ми интересни тарикати, които сами си съсипват икономиката от много акъл.
15.06.2011 22:21
Борсите ще ги събудят и даже ще ги научат, че няма как хем да си на.ран, хем да си голям.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012568
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779