Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 00:09 - Пореден скандал при поредния избор на ръководство на ГЕРБ в Свищов
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.07.2011 00:10


image
124 / 2011-07-01

Новите лидери смятат, че партията е готова за предизборни битки

В сряда в Свищов при закрити врати се проведе общинско събрание за избор на ново ръководство на местната структура на ПП ГЕРБ.
До положение преди избори организацията да няма ръководство се стигна след дълга серия конфликти и напрежение между градските лидери и народния представител инж. Аспарух Стаменов и преди няколко месеца част от предишното ръководство подаде оставка.
Събранието стартира със скандал, много членове на партията не бяха допуснати с обяснението, че са нелегитимни и нямат право на вот. Това даде повод на част от делегатите, около 20 на брой, да станат и да обявят, че напускат събранието, и изявиха намерение да напуснат и редовете на политическата сила. Начело на „бунтовниците”, определени като „групата на Стаменов”, застанаха бившите преподаватели в СА „Д. А. Ценов” Бисер Кръстев и Мариана Асенова. Двамата са част от групата преподаватели, които станаха популярни с атаките си срещу ръководството на свищовската академия. Към тях се числят и юристът Калин Костов, който неочаквано през седмицата обяви кандидатурата си за кмет на Свищов от страна на РЗС, и доц. Емил Михайлов. След като ГЕРБ Свищов постигна разбирателство с ректора на академията доц. Величко Адамов, част от „бунтовниците” воглаве с доц. Михайлов „се разкаяха” и бяха опростени. Тези, които останаха в опозиция, загубиха подкрепата на структурата и един по един бяха отстранени от академията. Съпругата на Кръстев бе отстранена и от банката, в която работи, в което бившият преподавател вижда кампания срещу него. Последно Бисер Кръстев бе сменен и от поста зам.-председател на местния парламент. С напускането на партията от групата около него се очаква до голяма степен да бъде туширано напрежението сред свищовските ГЕРБери, както и предполагаемите амбиции на Аспарух Стаменов да възстанови позициите си на местно ниво.
Събранието излъчи номинации за председател Ангел Гецов, организационен секретар д-р Кристиян Кирилов и членове: Цветан Марков, доц. Емил Михайлов, д-р Стефан Баросов, Гинка Ташкова и инж. Мирослав Йорданов. При евентуално одобрение от ръководството на партията следва излъчване на номинации за кметове и съветници.
Всеки от главните действащи лица в интригата има собствена позиция за случващото се в ГЕРБ Свищов:
БИСЕР КРЪСТЕВ коментира събранието на общинската структура на партията като манипулирано и скандално. Нередностите предизвикали бурна реакция в част от присъстващите, които обявили, че събранието е фарс, и напуснали залата, като обявили, че напускат и партията. Според Кръстев обаче, понеже членството в ГЕРБ не може да се прекрати единствено с волеизявление, е напълно възможно оставките им да не бъдат приети в София. Дори според него, за да се тушира напрежението, представители на лагерите около Марков и Стаменов е вероятно да бъдат включени в едно „компромисно ръководство”, което да проведе предизборната кампания. Последният вариант, според уволнения преподавател, е неприемлив. Категоричната си позиция Кръстев аргументира с това, че предизборните процеси в общинската структура на ГЕРБ в Свищов са силно изостанали.
СПОРЕД ДЕПУТАТА ИНЖ. АСПАРУХ СТАМЕНОВ събранието е легитимно, но некоректно към част от членовете на партията, недопуснати да гласуват. Той обяви намерението си да изчака да види какво ръководство ще бъде утвърдено и как то ще работи.
ЦВЕТАН МАРКОВ, временен ръководител на ПП ГЕРБ Свищов, и Ангел Гецов, с номинация за общински ръководител, заявиха, че Стаменов има забрана да се меси в работата на местната структура.
Според двамата лидери в общинската структура на ГЕРБ в Свищов няма и никога не е имало лагери. Случаи като този с Бисер Кръстев бяха определени като неуспешен сценарий за разцепление на структурата и опит за защитаване на лични интереси.
НОВОГЛАСУВАНИЯТ ОБЩИНСКИ РЪКОВОДИТЕЛ АНГЕЛ ГЕЦОВ ОБОБЩИ:
„Имаше опит от много високо ниво ГЕРБ Свищов да бъде овладян и направен послушен. Това не се случи”. На въпрос за проблемите с областното ръководство на управляващата партия двамата лидери в един глас коментираха, че областната управа има достатъчно собствени проблеми и трябва да се фокусира върху тяхното разрешаване.
Цветан Марков и Ангел Гецов обаче изказаха опасения, че небето над свищовската организация далеч не е чисто. Атаките според тях ще продължат по други начини, в ход са вече различни известни им варианти. Въпреки това обаче ГЕРБ е готова за кметската битка. Коментари за евентуални имена и номинации Гецов и Марков отказаха.
Димитър СПАСОВ

www.borbabg.com/

 


Тагове:   политика,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019369
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779