Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 22:26 - Комунистите заявиха, че ще направят живота на правителството ад
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2098 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.09.2011 23:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image 21 септември 2011год.

 

                                                              image Виктория Миндова      


„Нито една стъпка назад. Това, което мисли огромното мнозинство от хората е отказът да се плащат несправедливите данъци. Те отказват да бъдат опрени с гръб в стената. Значи това трябва да се направи. Ще направим живота им (на управляващите) ад . Това следва от тук нататък”. Това бе лаконичното изказване на лидерката на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига. Този път лявата опозиция прие мотото на движението „Не плащам” и призова към колективно блокиране на плащанията на новия данък върху недвижимите имоти, който финансовият министър Евангелос Венизелос обяви преди седмица.

 

Данъкът бе вместен в месечната сметка за електричество, така че правителството да гарантира плащането му. По този начин събирането на приходи в хазната се улеснява, но националната електрическа компания в Гърция се превръща в един вид рекетьор, коментират граждани.

В знак на несъгласие с новите мерки на правителството синдикалистите от Гръцката комунистическа партия ПАМЕ се събраха на протестен митинг пред Синтагма, която в последните години стана арена недоволството на всеки ядосан грък. Думи, като лозунга „Напред, народе към революция отново” вече може да бъдат рецитирани от всеки мраморен камък пред гръцкия парламент и не беше пропуснат и на този митинг от недоволните комунисти.

 „Призивът ни за блокада на правителствената политика набира сила и излиза извън рамките на нашето движение. Хората в Гърция не са готови и няма да приемат несправедливия данък. Не може постоянно да се вдигат данъците, да се намаляват заплатите и пенсиите и народа да гледа безразлично на този грабеж”, това заяви специално за GRReporter Георгиос Скеатиотис, който е член на комунистическия синдикат ПАМЕ.

„Няма да платим, защото нямаме пари”, заяви млада студентка, която се оплаква от трибуната на протестния митинг, че заплатите и на двамата й родители са били намалени. Средствата в домакинството вече стигат само за най-необходимото, а правителството не дават алтернатива за младите.  

В същото време синдикалистът обясни, че в момента Гърция преживява непозната за модерната й история събития, което иска и новаторски методи на протест. „Трябва да се създаде организирано общо неподчинение на работещите от всички краища на страната”, призовават комунистите. На въпроса обаче от къде ще дойдат приходите в бюджета за пенсии и заплати, те отговарят „от богатите”, без да уточняват, кои са те.

За новите методи на протест, представителите на ПАМЕ  казват, че служителите например в едно предприятия могат да се договорят, че няма да платят новия допълнителен данък върху недвижимите имоти. Според закона, обаче представителите на националната електрическа компания ДЕИ ще трябва да изключат електричеството на съответното жилище, ако сметката за ток и вместената в нея допълнителна такса за недвижимото имущество не е платена в срок.

„Може недоволните граждани в някой квартал да усъмнят пред районното им данъчно управление. Може да не позволим на представителите на електрическата компания да спрат тока на семействата, които не могат да платят. Очаквайте изненади. Вече не разчитаме само на старите методи на протест”, заявиха от ПАМЕ.


Масови стачки до края на септември 20 Септември 2011 / 06:09:10  Анастасия Балездрова  
image
                                                                  image  
image

Докато гръцкото правителство се подготвя за продължението на трилъра с преговорите с ревизорната Тройка, а международният печат е изпълнен със статии, според които възможността Гърция да фалира е 99,9 на сто синдикалисти и работещи в гръцките общини и държавния сектор проведоха протест. Около 200-та участници се събраха на площад Клавтмонос, където традиционно са се събирали уволнените държавни служители преди да се установи режимът на постоянна работа за тях. Те протестираха срещу извънредните икономически мерки на правителството и въвеждането на режима на трудов резерв в държавния сектор.

Шествието потегли по улица Стадиу и стигна до министерството на финансите. Там полицията бе блокирала улицата към входа на ведомството с полицейски автобуси, но целта на протестиращите бе друга. След пламенната реч на един от синдикалистите срещу правителството и строгите финансови мерки, които „ще доведат до масови уволнения” част от протестиращите подпалиха изпратените им от данъчните власти бележки за извънредния данък върху приходите и така наречената „добавка за солидарност” и заявиха, че „няма да платим за кризата”.

След като скандираха лозунги пред сградата на парламента протестиращите продължиха по улица Панепистимиу и стигнаха до Сметната палата, където ги очакваше малобройна полицейска сила. Някои от синдикалистите се опитаха да влязат под предлог, че са обикновени граждани, но не успяха. Минути по-късно полицаите допуснаха делегация от синдикалисти в сградата, които заявиха, че работещите в Сметната палата са обявили символична окупация на сградата в знак на солидарност с протестиращите държавни и общински служители.

Час по-рано около 200 ученици и студенти – членове на младежката организация на Комунистическата партия протестираха срещу политиката на правителството спрямо образованието. Те прекосиха централните улици и изхвърлиха пред парламента компютърните дискове, които се раздават в училищата вместо учебници.

Сезонът на протестите и стачките в Гърция тепърва започва. Започналата вчера седмица е решаваща за това дали първият семестър на новата академична година ще бъде безвъзвратно загубен за студентите. Около 240 факултети на гръцките университети се намират под „окупация” от страна на студенти и външни лица, които протестират срещу гласувания вече закон за висшето образование. Вследствие на това поправителната септемврийска изпитна сесия е почти загубена. Студентите, които се съпротивяват ще проведат събрания, за да решат дали ще продължат окупациите. Шансът те да се вслушат в призивите на колегите си и на предподаватели, които са против затворените университети се смята за много малък.

Според коментатори протестиращите студенти имат подкрепата и тихото съгласие на преподаватели и дори университетски управи за своите действия. В сряда изтича срокът, в който ректорите трябва да подпишат първия документ, който ще задвижи новия закон чрез обявяването на избори за нови ръководни съвети. Фактът, че през тези дни главите на университетите мълчат не би следвало да се приеме като промяна в тяхната позиция, твърдят коментатори. Очакванията са, че само 3 или 4 от 22 гръцки университети ще подпишат документа, но според някои слухове не е изключено да не подпишат и те и всички заедно да се обявят против политиката на образователното министерство. Ректорите са на мнение, че новият закон нарушава конституцията и възнамеряват да поискат мнението на Висшия административен съд, което ще осуети прилагането му поне през следващите месеци.

Стачни действия подготвят и служителите в атинския градски транспорт в израз на протест срещу режима на трудов резерв. Работещите във всички средства за превод ще проведат 24-часова стачка в четвъртък. Според синдикалистите тя ще бъде само началото на тяхната реакция. На общо събрание през същия ден те ще решат дали и през кои дни ще проведат последователни стачни действия.

Синдикатът на държавните служители АДЕДИ реши да проведе 24-часова стачка на 6 октомври, като датата може и да бъде променена в зависимост от утрешното общо заседание със синдиката на заетите в частния сектор. Държавните служители са прозовани да провеждат окупации на министерства и държавни учреждения, митинги и протести. Утре те ще проведат протест на площад Клавтмонос, а в четвъртък ще останат на работните си места само до 12:30, заради обявените стачка и протестен митинг.

 

В неделя ще има затруднения в самолетните полети, заради стачката на ръководителите на полетите, които няма да работят и на 28.09 от 12:00 до 16:00. Паралелно с протестите на работещите движението на Негодуващите се опитва да се организира отново. „Събранието” на площад Синтагма призова последователите на протест в неделя от 19:00.


www.grreporter.info/Komunistite_zayaviha_
che_shche_napravyat_zhivota_na_pravitelstvoto_ad/9175



Тагове:   Гърция,


Гласувай:
2



1. kin19 - ПОТРЕСАВАЩА НАГЛОСТ
21.09.2011 22:44
Ами те друго могат ли?
цитирай
2. aidasv - Император на Византия - Византийска империя
21.09.2011 23:07
През 330 г. римският император Константин I Велики превръща град Византион в столица на своята държава и го кръщава Константинопол в своя чест. По-късно този град се превръща в столица на Източната Римска империя, известна като Византия. В продължение на около 1000 години византийските императори считали Константин за основател и пръв владетел на държавата която управлявали.
Днес много историци приемат Константин Велики за пръв от византийските императори, други считат за такъв Аркадий, трети

Византийска империя
Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са популярни и модерни названия (от XVI в. - XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен административен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Италия, Египет, Киренайка, Сирия, Палестина, Йордания, Армения, Абхазия, големите средиземноморски острови Кипър, Крит, Сицилия, Сардиния, Корсика, Балеарските острови, Тунис, Либия, както и други части от Северното крайбрежие на Африка. Освен християнството, в развитието на Византия влияние оказват и наследените от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен наследник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад. Същевременно е вид протектор и разпространител на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020305
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779