Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 22:16 - Отново протести в Гърция
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.09.2011 19:30


8:21, 26 сеп 2011
image

Поредните протести в Гърция ще спрат обществения транспорт в държавата за 24 часа. Няма да се движат метрото, наземната железница и трамваите.
От вторник 48-часова стачка са обявили собствениците на таксита. Поредното недоволство е предизвикано от икономическата политика на правителството.
В центъра на Атина късно снощи полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне участници в протест, които блокираха централна улица в града.
Група младежи нахлу в информационното студио на гръцката обществена телевизия и прекъсна новинарските емисии. Младежите издигнаха плакат, на който телевизионните зрители можеха да прочетат:
"Спрете да гледате телевизия и излезте на улиците."

  novinar.bg/news/otnovo-protesti-v-gartciia_MzY5NTs1.html  
  С 20% режат чиновническите заплати в Гърция
27.09.2011 21:47
Предвижда се и нова такса "пушачи" за заведенията  
 
 
image

Снимка: Reuters

Заплатите на държавните служители в Гърция ще бъдат орязани с 20 на сто от 1 октомври, а съкращенията ще бъдат включени в единната таблица за заплатите, подготвяна от финансовото министерство, съобщават гръцките вестници.

Очаква се рестриктивната мярка да донесе на хазната около 3 млрд. евро. Загубите обаче за държавните служители с по-високи доходи могат да достигнат 50 на сто, тъй като съгласно новата единна таблица за заплатите в държавната администрация драстично ще бъдат намалени и даваните им надбавки.

Още по темата

Синдикатите смятат, че ножицата за надбавките в определени случаи може да достигне и до 1300 евро на месец.

От правителството уверяват, че въпреки трудностите, пред които са изправени осигурителните фондове, няма да има проблем с изплащането на пенсиите и че само с 15 на сто ще бъдат намалени допълнителните пенсии.

Вестниците коментират, че финансовият министър е донесъл новите мерки за икономии от Вашингтон, където през уикенда участва в годишната сесия на МВФ, и ги е огласил преди пристигането на т. нар. тройка - представителите на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, с които се очаква Атина да преговаря за следващия транш от заемите.

Правителството иска от собствениците на заведения да плащат и такса за пушачи. Предвижда се таксата да е 200 евро на квадратен метър за всяко помещение, определено за пушачи.

Помещенията за тютюнопушене обаче не бива да бъдат по-големи от половината заведение. За казината и увеселителните заведения с жива музика таксата е над 300 евро на кв. м, посочва БТА.

www.dnes.bg/balkani/2011/09/27/s-20-rejat-chinovnicheskite-zaplati-v-gyrciia.129678


Нови протести взривиха Гърция Сряда, 28 Септември 2011 image Нови протестни акции взривиха обществени ред в Гърция в момент, в който когато гърците са на път да се сдобият с нови данъци. Това обаче няма да е достатъчно за спасяването на страната.

 С втори данък сгради ще бъдат обложени собствениците на имоти в Гърция. Тази мярка се обсъжда в парламента в опит да бъдат набрани средства за закърпване на бюджета. Повечето гърци обаче са ядосани, защото вече са платили веднъж данък сгради.

Атина отново изпадна в транспортен колапс, а в протестите се включиха и служителите на финансовото министерство. В хода на демонстрациите на площада пред парламента в гръцката столица по „традиция" се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи. Недоволните гърци замерваха правоохранителните органи с камъни и други предмети, а в замяна получиха сълзотворен газ. Протестните действия на събралите се късно снощи около 400 митингуващи бяха сравнително краткотрайни.

По-рано на протест пред парламента се събраха полицаи и гранични служители от цялата страна, които поискаха отмяна на мерките, приети от правителството за стабилизиране на държавния бюджет.

 Протестите преминаха на фона на поредното повишаване на данъците, чрез което гръцките власти се надяват да спечелят по 2 милиарда евро годишно за срок от 4 години. Освен това, правителството възнамерява в скоро време да ореже сериозно заплатите и пенсиите. Без тези мерки кредиторите от ЕС и МВФ отказват да отпуснат поредния 6-ти транш от помощта, необходима за справяне с държавния дълг в размер на 350 милиарда евро.

 Докато Атина очаква нов транш от Брюксел, премиерът Георгиос Папандреу пристигна в Берлин и отчаяна молба към германските бизнесмени за помощ. Папандреу обяви, че гърците полагат свръхчовешки усилия, за да се справят с кризата.

frognews.bg/news_39042/Novi_protesti_vzriviha_Gartsiia/



Тагове:   гърция,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019001
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779