Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 00:53 - Greece - 2011 GR Reporter
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2011 01:22



image

За агенция Fitch 50-процентното орязване е равно на фалит

29 Октомври 2011 / 08:10:09  GRReporter

image

Планираното орязване с 50% на гръцкия дълг представлява фалит, отбелязва в свое съобщение международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

При положение, че бъде прието «номиналното намаляване с 50% при обмяната на облигации, то ще бъде сметнато от агенцията за фалит (default event)», според нейните критерии.

Подчертава се, че това не бива да се смесва с «кредитното събитие» и активирането на застраховките срещу фалит (т. нар. Credit Default Swaps - CDS).

Решението на Международната асоциация за суапове и деривати (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) за това дали обмяната на облигации представлява кредитно събитие или не, не е свързано с оценките на рейтинговите агенции.

Според Fitch, договорът ще доведе до временен фалит, както се очаква и след обмяната на облигации, а рейтингът на Гърция ще бъде понижен, до „В“ или по-ниско ниво, в зависимост от участието на частните притежатели на облигации.

В момента според Fitch рейтингът на Гърция е «CCC»

През юли, коментирайки договора за намаляване с 21% на дълга, притежаван от частни инвеститори, Fitch посочи, че ще постави Гърция в режим на «ограничен фалит» (restricted default).

Според оценките на Fitch, след обмяната на облигации дългът ще достигне 142% от БВП през 2013 г., а за да намалее до 120% от БВП до 2020 г. от агенцията изчисляват, че процентът участие на частните инвеститори трябва да достигне 85% за облигации на стойност 205 млрд. евро.

Гърция ще продължи да има значителен дълг и след «окастрянето» с 50%, а по-нататъшни проблеми може да създадат перспективите за слаб растеж и волята на страната да осъществи реформите.

Както отбелязва Fitch, една от главните причини окастрянето на дълга с 50% да не доведе до аналогичното намаляване процента на гръцкия държавен дълг е фактът, че официалните кредитори (страните от еврозоната, Европейската Централна Банка и Международният Валутен Фонд) държат 30% от държавния дълг и не се очаква да участват в договора.

Що се отнася до договора от 26 октомври от агенцията казват, че той е «една необходима стъпка, за да може публичните финанси на Гърция да излязат в една по-стабилна орбита.»

На европейско равнище агенцията преценява, че договорът представлява една положителна стъпка за финасово-кредитната стабилност в еврозоната, като вярва, че основните елементи на договора имат за цел неутрализирането на основните причини за проблемите, довели до влошаване на кризата.

Също така от агенцията подчертават, че е много важно Европейската Централна Банка да продължи да купува облигации на вторичния пазар и да е готова да действа като последен източник на кредитиране за страните, които са платежоспособни, но имат проблеми с ликвидността.

В същото време шест от всеки 10 гърци коментират отрицателно договора от Брюксел за орязването на дълга и новия договор за заем. Това става ясно от проучване на социологическата агенция ΚΑРΑ Research.

58,9% от анкетираните оценяват отрицателно решенията от 27 октомври, като смятат, че народът ще бъде призован да плати висока цена без гарантирани резултати. По-конкретно 44% от запитаните оценяват отрицателно резултатите от срещата на върха, а 14,9% - по-скоро отрицателно, срещу 12,6%, които смятат развитието на събитията за положително, и 23,1% - като «по-скоро положително». В същото време мнозинството от гласувалите искат съставяне на правителство на националното спасение, без обаче да конкретизират лицата, които биха могли да влязат в него.

Ясно послание към политическата система изпращат гражданите с отговора си на въпроса за коя партия бихте гласували днес. Според резулатите от изследването на ΚΑРΑ Research, за Нова Демокрация биха гласували 22,2%, за ПАСОК - 14,7%, за Комунистическата партия ККЕ - 9,1%, за крайнодясната ЛАОС - 6,3%, за лявата коалиция СИРИЗА - 5,1%, за Демократичната Левица - 4,2%, за Еколозите-Зелени - 3,4%, за Демократичния Съюз на Дора Бакояни – 2,6%, а за Общогръцкото движение на гражданите - 1,8%.

www.grreporter.info/Za_agenciya_Fitch_50-procentnoto_oryazvane_e_ravno_na_falit/9476



Тагове:   фалт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019518
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779