Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 16:47 - Референдумът в Гърция за спасителния план поставя на карта съдбата на еврото
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1186 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 01.11.2011 17:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хазартен ход на Папандреу:
Шок сред политиците и на европейските пазари
14:11 | 01.11.2011 
image

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу втрещи Европа с обявяването на референдум "за" или "против" новия спасителен пакет за страната – хазартен ход с висок залог, който може да подкопае усилията за опазване на еврото. Решението предизвика шок в европейските столици и удари и без това твърде нестабилните европейски пазари.

Ако гърците се произнесат "за", може да се очаква стихване на масовите улични протести и стачки, които заплашват да парализират страната, докато правителството се опитва да наложи брутални мерки за икономии, за да получи спасителните заеми от еврозоната и Международния валутен фонд.

Ако вотът обаче е "против", може да се стигне до падане на правителството и оставянето на Гърция без външно финансиране, което ще я изправи пред банкрут.

Така изходът от дълговата криза в еврозоната остава крайно неопределен, пише "Уолстрийт джърнал".

Международната рейтингова агенция "Фитч" заяви, че референдум по вече съгласуваната програма за помощ на Гърция е заплаха за стабилността на страната и еврозоната като цяло. Ако референдумът доведе до отмяна на програмата на ЕС и МВФ, "ще се повиши рискът от принудителен и хаотичен фалит" и "потенциално излизане на страната от еврозоната", се казва в съобщение на агенцията от вторник.

Правителството очаква референдумът да се проведе през януари.

Според някои представители на гръцкото правителството един негативен изход от референдума може да доведе до изтласкване на Гърция от еврозоната.

Драматичната новина, съобщена от Папандреу късно в понеделник в реч пред депутатите, предизвика вълна от негативни реакции в Европа. 

Европейските политици смятат, че Атина се опитва да се отметне от споразумението по спасяването й, договорено миналата седмица не толкова от тревоги за съдбата на Гърция, а от възможните съсипващи последици за европейския валутен съюз, отбелязва Ройтерс.

Висш германски депутат смята, че еврозоната трябва да откаже животоспасяващия пакет за Гърция, като я остави да банкрутира.

Други са изумени от крайно неочакваното решение на Папандреу да постави на карта плана за 130 милиарда евро помощ, съчетан с отписване на половината от огромния гръцки дълг. Гърците обаче са гневни заради цената, която трябва да платят – още по-големи икономии.

В европейските столици обаче призовават за въздържаност, тъй като точният въпрос, който ще бъде поставен на референдума, все още е неизвестен. Представители на ЕС заявиха във вторник, че очакват да бъдат официално уведомени за решението.

Последните социологически проучвания сочат, че мнозинството от гърците са негативно настроени към спасителния пакет.

Еврозоната да обмисли оттегляне на финансовия пакет

Парламентарният лидер на коалиционните партньори на партията на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че е раздразнен от съобщението на Папандреу и еврозоната трябва да обмисли оттегляне на финансирането, което не позволи на Гърция да банкрутира миналата година.

Изглежда ми така, сякаш някой се опитва да се отметне от това, което беше договорено, това е странно, коментира Райнер Брюерле, председател на групата на Партията на свободните демократи в парламента и бивш икономически министър.

Според него е нужно да се направи подготовката за евентуален държавен фалит на Гърция, ако тя не изпълни ангажиментите, а следващият въпрос е накъде да бъдат насочени парите, предназначени за страната.

"Премиерът прие спасителния пакет, от който се облагодетелства страната му. Други държави правят значителни жертви от десетилетия заради лошо управление и слаби лидерски качества в Гърция, взети бяха погрешни решения и страната се насочи сама към кризата", допълни Брюдерле.

Хората в Германия също реагират с раздразнение, но на целия европейски пакет, предаде Ройтерс, като цитира берлинчанин, който казва: "Всичко, което разбирам е, че гърците ни създават проблеми. Ще сме по-добре без еврото". 

Гръцкият референдум ще е вот за членството на страната в еврозоната

Ситуацията е толкова обтегната, че това ще бъде всъщност вот за членството на Гърция в еврозоната, коментира финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб.

Финландският министър допълни, че Гърция се е ангажирала с решението на срещата на високо равнище. "Гърция се ангажира с новата програма, която включва структурни реформи. И изведнъж, ако те гласуват против тези реформи, ще се получи, че Гърция е страната, която нарушава споразумението", каза Стуб.

Той допълни, че няма да бъдат отпускани помощи, ако Гърция се откаже от изискваните реформи.

Гръцкият финансов министър Венизелос също предупреди гражданите, че залогът е членството в еврозоната.

ЕК не е официално информирана

Европейската комисия съобщи, че не е била официално информирана от гръцкото правителство за плановете му да организира референдум. "Гърците не са ни информирали официално (за референдума) и това ни възпира официално" (да коментираме случая), заяви говорителка на ЕК. "Докато не получим писма или нещо подобно от гръцкия премиер, не може да се очаква да реагираме", допълни тя.

Лидерите на еврозоната се споразумяха миналата седмица да отпуснат на Атина втори финансов пакет и издействаха от частните кредитори да се намали с 50 процента дълга на Гърция към тях.

Европейските фондови борси увеличиха загубите си

Финансовите пазари, окуражени миналата седмица след договарянето на новия спасителен план за Гърция, сега реагираха негативно на бомбата, хвърлена от Папандреу. Играчите панически се насочват към по-сигурни инвестиции, което понижи акциите и наказа еврото.

Европейските фондови борси увеличиха загубите си във вторник на фона на най-силните разпродажби за последните шест седмици.

Малко преди обед FTSEurofirts 300, който следи котировките на най-ликвидните европейски дружества, спадна с 2.8 процента до 968,30 пункта, като най-големите загуби претърпяха френските банки Сосиете женерал (Societe Generale) - минус 12 процента и Креди агрикол (Credit Agricole) - минус 11 процента.

Индексът Euro STOXX 50, който е най-добрият барометър за напрежението на фондовия пазар в Европа, известен като VSTOXX, скочи с 20 процента, достигайки седмичен максимум.

Водещият индекс на Атинската фондова борса се понижи при откриването с 6,3 процента спрямо стойността си на закриване вчера. Котировките на банковите дружества, които се бяха възстановили в известна степен след едно изключително бурно лято и сътресенията от началото на есента, дърпат силно надолу пазара.

На валутните пазари еврото понижи стойността си спрямо американския долар и японската йена с повече от процент.

Голям рисков облог за гръцкия премиер

Изявлението на Георгиос Папандреу на практика дава на гръцкия народ правото да наложи вето върху финализираната миналата седмица от европейските лидери мащабна сделка за еврото, пише британският в. "Таймс". Евентуалното "не” може да означава пресрочване на платежите по дълга на страната, хаос на пазарите в размер по-голям от срива на "Лемън Брадърс” и вероятно напускане на еврозоната от Гърция, отбелязва изданието.

Агенция Блумбърг предвещава, че "маньовърът на Папандреу рискува да тласне Гърция към фалит, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението за европейския пакет".

Папандреу предприе внезапен ход, който разтърси Гърция, но с него той излага на риск политическото си бъдеще, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" смята, че все още са неясни последствията от евентуален негативен вот. Вестникът се доверява на банкови среди, които прогнозират, че евентуално поражение на Папандреу ще предизвика разколебаване в усилията за извършване на реформи в страната.

Папандреу: Имаме доверие на гражданите

"Имаме доверие на гражданите, вярваме на преценката им и на решението им", заяви Папандреу пред парламентарната група на управляващите социалисти.

Вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос поясни,  че референдумът ще бъде свикан вероятно след януари и по-конкретно след като бъдат уточнени детайлите по новия пакет европейска помощ за Гърция. Той припомни, че споразумението ще бъде финализирано в края на декември, а размяната на гръцки държавни облигации ще започне да се реализира от януари 2012 г.

Народът е този, който трябва да отговори с "да" и "не" на ратификационния закон във връзка с новия пакет финансова помощ, каза Венизелос. Той отхвърли вероятността за предсрочни избори, но подчерта, че ако предложението на правителството бъде отхвърлено на референдума, "Гърция трябва да се насочи към други решения" и добави, че "избори рано или късно ще има".

Същевременно премиерът Папандреу внесе  в парламента предложение за вот на доверие към неговия кабинет заради одобрения от Брюксел нов пакет европейска финансова помощ.  Дебатите по вота ще започнат в сряда и ще приключат в петък с поименно гласуване, съобщи радио Атина.

Опозицията в Гърция обаче настоява за избори. Лидерът на партията Нова демокрация Андонис Самарас е поискал среща с президента на страната Каролос Папуляс, която ще се състои във вторник. Гръцките консерватори смятат, че само изборите и предоговаряне на икономическата политика са решението в тази безизходна ситуация, до която е доведена страната. За избори настояват и лидерите на останалите парламентарно представени партии.

"Папандреу залага оставането на Гърция в Европа на ези-тура"

Според гръцките медии правителството върви по опънато въже и обстановката в партията ПАСОК наподобява бомба с часовников механизъм, която всеки момент може да експлодира. Огласените от финансовото министерство статистически данни показват, че бюджетният дефицит на Гързия от януари до септември е скочил до над 19 милиарда и 100 милиона. евро, а безработицата през юли е достигнала 17.6 на сто.

Миналата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство. Управляващите вече имат мнозинство от само трима депутати в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г.

Според допитване близо 60 процента от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение за нов пакет от заеми, възлизащи на 130 милиарда евро. Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50 процента от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.

Изявлението на Папандреу за референдума изглежда изненада много от депутатите, отбелязва Асошиейтед прес. Премиерът не посочи нито дата, нито други подробности за общонародното допитване, което ще е първото в Гърция от 1974 г., когато бе отменена монархията.

"Папандреу хвърли бомбата пред парламентарната група на неговата партия ПАСОК", пише гръцкият в. "Етнос" и коментира, че решението му е с висок риск и че е предизвикало истински трус на политическата сцена.

В. "Та неа" цитира лидера на Лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас, който определил решението на Папандреу за референдум и вот на доверире като опит да печели време.

Ръководителят на Народния православен сбор ЛАОС Георгиос Карадзаферис нарече "авантюристична политиката" на кабинета Папандреу и го призова "да се осмели" да поиска тайно гласуване за вота на доверие.

Бившият министър-председател-консеравтор Константинос Мицотакис нарекъл "груба грешка" искането за референдум, определяйки го като "акт на крайна безотговорност и лудост".

Представител на партията Нова демокрация заявил, че "Папандреу е хвърлил като монета във въздуха за ези-тура оставането на Гърция в Европа".

www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-news185795.html



Фалитът е възможен при негативен гръцки вот 01 Ноември 2011 / 11:11:56  GRReporter
image   снимка: naftemporiki.gr

 

Гърция ще бъде изправена пред реалната опасност от фалит, ако нейните граждани отхвърлятна референдум последния помощен пакет, заяви председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер.

В интервю за радио RTL той посочи, че гръцкият премиер е взел решението за провеждане на референдум, без да се посъветва с останалите европейски лидери.

„Гръцкият премиер взе своето решение, без да го коментира с европейските си партньори” каза той и добави: „Това е нещо, което води до голяма изнервеност и предизвиква огромна несигурност в една вече съществуваща атмосфера на несигурност. Следователно, трябва да решим как ще се справим с това по спокоен начин”.

На въпрос дали един евентуален негативен гръцки вот на референдума ще означава и фалит за страната, Жан-Клод Юнкер отговори, че не може да изключи тази възможност, „но всичко зависи от начина, по който ще бъде поставен въпросът и за какво ще гласуват гръцките граждани”. Той обяви, че въпросът ще бъде разгледан в рамките на срещата на върха на лидерите на 20-те най-богати страни в света, която ще се проведе в Кан след два дни.

Според агенцията за кредитен рейтинг Fitch отхвърлянето на приетата преди седмица програма „ще повиши опасността от принудителен и неконтролируем фалит и евентуално от излизането на Гърция от еврозоната”. Анализаторите от агенцията предупреждават, че и двата сценария ще имат сериозни последстивя върху фискалната стабилност и бъдещето на еврозоната. Относно гръцкия референдум, агенцията предупреди, че последствията от едно възможно гръцко „не” са изключително неясни.

Ярост и гняв са двете чувства, които определят атмосферата в Брюксел след изявленията на гръцкия премиер за провеждане на референдум в страната, съобщават кореспонденти на гръцки медии. Дори онези от служителите в европейските институции, които принципно са умерени в изявленията си и имат опит в овладяването на различни кризисни ситуации дават воля на гнева си.

„Това е поредната гръцка измама. Залогът при един референдум ще е между това да приемете още някои мерки и да останете в еврозоната или да се превърнете в Аржентина” са заявили функционери от Европейската комисия пред кореспондента на real.gr в белгийската столица. „Знаехме, че съществува икономически проблем, т.е. проблем за икономическото съществуване на Гърция. Сега самият премиер поставя и един политически въпрос. Той касае оставането на Гърция в зоната на общата валута и в Европейския съюз” са добавили в изказването си те.

На въпрос на медията дали в Европа са знаели предварително за намеренията на Георгиос Папандреу, висшепоставен функционер е отговорил по категоричен начин, че нито гръцкият премиер, нито някой от неговите сътрудници „е поставил, намекнал или предложил провеждането на референдум за ратифицирането на договора за отпускане на нов заем към Гърция”. Същите функционери твърдят, че „не е възможно една страна, която не е провела референдуми за членството си в Европейския съюз и включването към общата валута да иска да стори това с договора за отпускане на заема”, дори и на теоретично ниво.

Служителите в Европейската комисия са посочили, че никоя от страните, които се намират под наблюдение не е поставила условията на надзора под преценката на гражданите. „Условията за участието на страните-членки на еврозоната бяха определени в самото начало от лидерите на държавите и правителствата и са описани в пакта за стабилност. Той е ратифициран и от гръцкия парламент, а правителствата са задължени да упражняват фискална политика, според неговите изисквания. В този смисъл всяко правителство, премиер, партиите и гражданите на една страна знаят много добре какви са техните задължения”.

Подобна е атмосферата и сред диплматите от Европейския съвет, както и между останалите икономически фактори. Доближени до досегашния председател на Европейката централна банка Жан-Клод Трише източници от Франкфурт са заявили: „Позицията на Европейската централна банка и г-н Трише е, че днешната криза, не на еврото, а на някои от страните, които участват в него се дължи единствено на това, че те не са спазвали заложеното в пакта за стабилност”.

Реакциите от европейските столици тепърва предстоят. Малко по-рано финландският министър за европейските дела заяви, че обявеният от гръцкия премиер референдум за ратифицирането на договора за новия заем ще се превърне във вот за или против участието на Гърция в еврозоната.

В по-голямата си част големите световни медии приеха с изкрена изненада и голяма доза песимизъм новината за провеждането на референдум в Гърция. Много техни кореспонденти и анализатори не се поколебаха да определят този ход като „последния залог” на правителството на Георгиос Папандреу.

Кореспондентът на Financial Times определи изявлението на премера като „изненадващо обявление”  с „неизвестен изход, понеже парламентарната група на ПАСОК е сегментирана”.

„Ходът на премиера засили безпокойството, че бурното политическо положение в Гърция вече излиза от всякакъв контрол, докато общественото недоволство срещу орязването на работните места в държавния сектор и увеличаването на данъците расте. Очаква се решението да забие алармите в Брюксел, Берлин и Париж, само седмица след уверенията на г-н Папандреу, че Гърция е решена да продължи да следва пътя на реформите”, пише британското издание и добавя, че „дори партийните функционери определиха като шокиращ внезапния ход на Папандреу”. Статията цитира изявлението на „банкер от Атина”, пожелал да запази своята анонимност, който заявил, че „решението на премиера е обезпокоително, понеже може да преобърне цялата процедура около участието на частния сектор в програмата за финансова помощ на Гърция, преди още да е започнала”.

Големият всекидневник Guardian подчертава липсата на традиция за провеждане на референдуми в Гърция. Световната новинарска агенция Associated Press определи новината като „огромен политически залог” за Гърция и нейния премиер. „Ходът позволява на депутатите-социалисти, които бяха демонизирани през последните месеци по време на стачки и тежки протести срещу строгите икономически мерки, да прехвърлят отговорността за съдбата на страната към самите граждани на Гърция”.

Френският всекидневник Le monde отбеляза особено отрицателното мнение на гърците за 50-процентово орязване на държавния дълг, което бе прието миналата седмица в Брюксел.

Според BBC гръцкото правителство иска вот на доверие от парламента, докато в самата партия ПАСОК се отчитат особено негативни реакции към прилаганата от него политика.

Associated Press подчертава, че много депутати от ПАСОК са били напъно изненадани и посочи, че Георгиос Папандреу не обяви конкретни дати за провеждането на референдума и вота на доверие в парламента. „Референдумът ще бъде първият, който ще се организира в страната от 1974 насам, когато след падежа на военната хунта бе премахната монархията в страната” посочва свеовната агенция.

www.grreporter.info/Falitt_e_vzmozhen_pri_negativen_grcki_vot/9486

 


Тагове:   евро,


Гласувай:
4



1. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 16:53
Аз съм западногерманец.
цитирай
2. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 16:54
Аз съм западногерманец.
цитирай
3. mikino - Хората са демократи, не номенклатурчици!
01.11.2011 17:13
И тук трябва ама...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3018999
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779