Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 21:47 - „Атомстройекспорт” е сглобил реактора за АЕЦ „Белене”
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1653 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image © снимка: Sofia Photo Agency, архив     Още по темата
НЕК внесе иск срещу руската „Атомстройекспорт” в арбитражния съд в Париж Комерсант: Москва и София удължиха срока за АЕЦ „Белене"
 

"Атомстройекспорт" (АСЕ) е извършил успешно контролно сглобяване на корпуса на реактора за първия блок на АЕЦ "Белене", съобщават от пресцентъра на руската компания, която е част от държавната корпорация "Росатом".

В заводите контролно е сглобен корпусът на реактора ВВЕР-1000 за първи енергоблок на АЕЦ "Белене", който е изработен по поръчка на главния подизпълнител на проекта "Атомстройекспорт". Това е един от заключителните етапи преди реактора да бъде готов за транспортиране.

Цялата технологична операция е наблюдавана от представителите на българската НЕК.

Първият реактор за АЕЦ "Белене" ще бъде готов за транспортиране в средата на април 2012 г.

Също така са напълно готови за приемане и два парогенератора за АЕЦ "Белене". В съобщението се подчертава, че с това "Росатом" изпълнява всички поети ангажименти за изграждането на втората атомна централа в страната ни.

Проектът на "Атомстройекспорт" е един от най-съвременните за атомна централа и се отнася към поколението 3+. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, заявяват още от "Атомстройекспорт".

Ето какво каза по темата вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в "Седмицата" на Дарик:

В момента има реактор, който е поръчан, който вече е готов, държавата е платила в онзи период определена сума авансово и ние трябва 2 млрд. да ги зачеркнем и да се откажем от всичко това. "Белене" няма да се прави като българо-руски проект. Обсъжда се този реактор да бъде изграден като седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", но пак няма да бъде българо-руски проект. Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може ние да вървим към това, което всеки говори през последните години.

Тоест няма да се правят и двете неща - да се закара седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и да се направи референдум дали да се прави "Белене"?

При положение, че вие ме питате тези неща и не сте получили тези отговори от Трайчо Трайков, означава, че реално правилна е оставката, която е взета. Когато имаме яснота по всички тези совалки, които са направени, всички тези допълнителни срещи, които и премиерът е провел, това, което сме направили като комуникация и ЕК и с нашите водещи европейски държави в ядрената енергетика, ще има отговор, но той трябва да бъде воден само и единствено от интереса на държавата.

dariknews.bg/view_article.php  Аудиозапис ->Тук


Тагове:   реактор,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019829
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779