Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 22:07 - Обща стачка блокира Испания
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.03.2012 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Няколко хиляди души участваха в стачката срещу реформата в трудовото законодателство в северозападния испански град Виго. Снимки БГНЕС
Хиляди протестираха срещу реформата на трудовия пазар
                                 image
Протестните действия прераснаха в сблъсъци между полицията и стачкуващите в Барселона.

Хиляди протестираха срещу реформата на трудовия пазар
Девет души бяха ранени, а 58 задържани по време на общата стачка в Испания, съобщи вътрешното министерство на страната.

Синдикатите организираха протестните действия, след като не успяха да постигнат компромис с кабинета за реформата на трудовия пазар. Стачката, в която се включиха хиляди испанци, се проведе и ден преди очакваното обявяване на нови бюджетни съкращения, целящи да намалят дефицита на страната.
Протестните действия засегнаха в голяма степен обществения, железопътния и въздушния транспорт, като вчера се извършваше един от 10 вътрешни полета и един от пет европейски.

Според спорната реформа в трудовото законодателство драстично ще намалеят обезщетенията при уволнения, а компаниите, изпаднали в затруднение, ще могат да се оттеглят от колективните трудови договори, подписани със синдикатите.

„Това е най-голямото отнемане на правата работниците, откакто се помним. Трябва да има по-добър начин да излезем от тази криза”, заявиха представители на синдикатите пред Ройтерс.

Премиерът Мариано Рахой обаче защити промените, като заяви, че в крайна сметка те ще доведат до създаването на повече работни места. "Реформата няма да бъде спряна", обяви и министърът на труда Фатима Банес.

Реформата в трудовото законодателство е поредният опит на управляващите да стимулират трудовия пазар, на който се отчита безработица от близо 23%. Ройтерс отбелязва, че близо половината млади хора на възраст под 25 години нямат работа.

Стачка е осмата в историята на демократична Испания и е първото голямо предизвикателство пред правителството на премиера Мариано Рахой, което пое властта преди три месеца.

Последната обща стачка в Испания беше през септември 2010 г. Тогава испанците протестираха срещу мерките за бюджетни съкращения на бившето социалистическо правителство.
novinar.bg/index.php


Тагове:   стачка,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022323
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779