Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 20:26 - Гърция отива пак на избори през юни
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.05.2012 20:32


mediapool.bg

След като политиците не успяха да се споразумеят за правителство Гърция отива към нови избори 16:36 | 15.05.2012
image

Гръцките политици не успяха да се договорят за правителство на консултациите при президента във вторник - девет дни след парламентарните избори. След трети ден на провалени преговори с политическите лидери говорителят на държавния глава Каролос Папуляс заяви, че трябва да се проведат нови избори. Той не е посочил дата, но според изборните правила изборите ще са в средата на юни. Освен към нови избори обаче провалът на гръцките политици отваря пътя за скорошен фалит и за излизане на страната от еврозоната.

Днес лидерите на политическите партии имаха консултации с президента Каролос Папуляс в последен опит да бъде сформирано правителство след изборите на 6 май. Вчера Папуляс предложи съставянето на кабинет от технократи с мандат 18 месеца.

Лидерът на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас и Евангелос Венизелос подкрепяха предложението на президента за такова правителство, докато водачът на Демократичната левица Фотис Кувелис бе против, тъй като смята, че това ще е доказателство за "поражение на политиката" и че такъв кабинет трябва да бъде създаден с подкрепата и участието на СИРИЗА.

Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) обаче отхвърли предложението. "Ние ще отидем на срещата (с президента), но продължаваме да поддържаме позицията си. Няма да се съгласим на никаква политика, приемаща спасителния план, дори тя да е провеждана от личности, които не са политици", заяви говорителят на СИРИЗА Панос Скурлетис.

Политическите лидери си отправят взаимни нападки

След срещата при президента Папуляс политическите лидери си отправиха взаимни нападки.

За съжаление, страната отива отново към избори само в рамките на няколко дни и при по-лоши условия, заяви лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос. Той отправи обвинения към негови колеги, които поставяли партийните си интереси над националния.

"Предложихме СИЗИРА да сформира правителство с наша подкрепа, приехме предложението за широка коалиция, но нищо не даде резултат", посочи Венизелос. По думите му на днешната среща е властвало високомерието и авантюризма.

"Не беше постигнато споразумение между политическите лидери за решение, което да предотврати нови избори", заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис. Той посочи, че отново е изложил предложението си за широка коалиция, но то не е било прието. Кувелис отбеляза, че не е обсъждана и възможността за сформиране на кабинет от технократи.

"Демократичната левица направи каквото е възможно, за да се намери решение", подчерта той, като отправи критика към позицията на определени политически сили.

Нападки срещу ПАСОК и Нова демокрация и лично към лидерите им отправи председателят на Независими гърци Панос Каменос. Той ги обвини във високомерно поведение и заяви, че двете партии искат да обслужват интересите на кредитното споразумение.

Ще остане ли Гърция в еврозоната?

Еврото силно поевтиня веднага след съобщението за провала на преговорите. Курсът на единната европейска валута падна под 1.28 долара до най-ниското си равнище от 18 януари насам.

През това време финансовите пазари трескаво се готвят за евентуално излизане на Гърция от еврозоната. В разгара на консултациите за съставяне на правителство в Европа все повече се засилват слуховете, че това е възможно, ако Гърция не приложи договореностите с външните кредитори.

Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз, увери вчера премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща наминистрите на финансите на 17-те държави от еврозоната."Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира в този смисъл" по времена срещата, добави Юнкер, цитиран от Франс прес и ДПА.

Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, отбеляза Юнкер.

Той припомни, че ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5,2 милиарда евро. От тази сума 4,2 милиарда бяха вече преведени на Атина, а останалата част ще бъде отпусната до края на юни, посочи Жан-Клод Юнкер.

Световните и гръцките медии продължават да коментират опасенията за наближаващо излизане на Гърция от еврозоната, което би било последвано от нова етап на финансова нестабилност в Европа и останалата част на света. Според в. "Ню Йорк таймс", например, има признаци, че последните смутове може да са знак както за началото на нова фаза в пазарлъците между Гърция и европейските й кредитори, така и за внезапно излизане на Гърция от еврозоната.

Въпреки че официално не отстъпват от позицията си, германските политически дейци, включително канцлерът Ангела Меркел, започват да показват признаци за определена гъвкавост по въпроса за дълбоките и болезнени бюджетни съкращения, за които настоява Брюксел. Независимо от силната съпротива на Атина срещу мерките за икономии обаче малцина в Гърция изглеждат готови да твърдят, че цената на излизане от еврозоната и евентуално скъсване на политическите връзки с Европа е наистина поносима, изтъква изданието.

Центърът на вниманието в продължаващата драма с еврото ще се измести днес от Атина към Берлин, където Меркел ще проведе  първата си официална среща с Франсоа Оланд броени часове след  встъпването му в длъжност като президент на Франция, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Това е поредният критичен момент в европейската политика. Страните от еврозоната искат да останат част от валутен съюз, който не може да бъде поддържан без значителни бюджетни съкращения, което те не желаят, или фискален и политически съюз,за което те няма да се съгласят. Сериозно се говори за излизане на Гърция от еврозоната - нещо, което ЕС не допускаше досега, когато няма избор. Това може да е верният отговор, но е наивно да се вярва, че управлявано напускане на Гърция ще спре разпространяването на заразата към други страни от еврозоната като Испания, коментира "Дейли телеграф".

Гръцката икономика върви към катастрофа

Гърция трябва да е част от еврозоната и би било катастрофално за нея да се върне към драхмата, заяви бившият гръцки премиер Костас Симитис. Идеята за връщане на Гърция към драхмата е неприложима, каза Симитис, изтъквайки, че би било пагубно за страната да изостави еврото.

Междувременно стана ясно, че гръцкото финансово министерство е наложило забрана върху редица държавни разходи, за да бъдат осигурени средства, с които да бъдат плащани заплати и пенсии през юли,тъй като в хазната има пари до края на юни, съобщава в."Имерисия".

Ведомството е разпоредило да се замразят плащанията на държавните доставчици, както и разходите за инвестиции и да се отпускат пари "с капкомер" на министерства и институции. Очаква се забраната да донесе икономии в размер на1,5 млрд. евро, за да бъдат платени с тях заплати и пенсии вкрая на следващия месец.

Пред гръцкия телевизионен канал Мега правителственият говорител Панделис Капсис предупредил запроблемите, пред които държавният апарат на страната щял да се изправи в следващите дни. Той казал, че при настоящата политическа нестабилност в Гърция и при вероятността за нови избори в страната притокът на пари от еврозоната и МВФ е спрял.

Капсис пояснил, че от сега насетне, за да може страната да получи следващите траншове от заемите, ще трябва теда бъдат предшествани от позитивна оценка на тройката външни кредитори. Ръководителите на тройката обаче няма да дойдат в Атина, ако първо не бъде сформирано правителство, допълнил говорителят.

В. "Имерисия" предупреждава, че забавилото се формиране на силен кабинет в Гърция може да създаде много проблеми на страната и на страдащата й икономика, която поради липсата на нужното й сега чудотворно лекарство върви към катастрофа.

Реална е опасността спасителният пакет, а впоследствие и траншовете по заемите за Гърция, да бъдат замразени, тъй като ако страната избере повторен вот, би било изключително трудно представителите на тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, да се завърнат в Атина, а това означава, че цялата финансова помощ ще бъде блокирана, смята вестникът.

www.mediapool.bg/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-news192955.html


image
Гърция отива пак на избори през юни Основните партии не приеха предложението на президента за правителство от технократи Основните политически сили в Гърция и вчера не успяха да се договорят за сформирането на правителство и следващата стъпка е провеждането на нови парламентарни избори, които най-вероятно ще се състоят през юни, предадоха агенциите. Президентът на страната Каролос Папуляс събра във вторник за последен път лидерите на партиите в опит за излизане от тежката политическа криза, в която страната изпадна след изборите на 6 май. Държавният глава предложи да бъде съставен кабинет от технократи, чийто мандат да бъде 18 месеца. Лидерите на консервативната "Нова демокрация" Андонис Самарас и на ПАСОК Евангелос Венизелос подкрепиха предложението на Папуляс, но водачът на Демократичната левица Фотис Кувелис не одобри идеята. Според него подобно правителство ще е доказателство за "поражение на политиката", както и че такъв кабинет трябва да бъде създаден с подкрепата и участието на СИРИЗА. Радикалната левица също отхвърли предложението на държавния глава. "Отново вървим към избори, и то в много лоши обстоятелства", заяви лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, след като излезе от срещата с президента. Според него най-непреклонни на преговорите са били СИРИЗА и Демократичната левица. "Ще се надяваме народът да гласува по-зряло на следващия вот. Трябва да тръгнем към по-добро", каза още Венизелос.

Малко по-късно от администрацията на държавния глава Каролос Папуляс официално обявиха, че той ще назначи временно правителство и ще обяви датата на предсрочните избори. Най-вероятно новият вот ще бъде през юни, а Гърция има пари за заплати и пенсии само до тогава. Според в. "Имерисия" гръцкото финансово министерство е наложило забрана върху редица държавни разходи, за да бъдат осигурени пари за заплати и пенсии и през юли. Ведомството било разпоредило да се замразят плащанията на държавните доставчици, както и разходите за инвестиции, и да се отпускат пари "с капкомер" на министерства и институции. Международните кредитори предупредиха, че докато Атина не сформира стабилен кабинет, няма да получи поредния транш от спасителния заем.

Гръцките власти и еврейската общност в страната осъдиха изказването на лидера на крайнодясната партия "Златна Зора" Николаос Михалолякос, че в нацистките концентрационни лагери не е имало газови камери. Той изрази също съмнения за смъртта на 6 млн. евреи по време на Втората световна война.
ПОЗИЦИИ Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз. Това заяви премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната, която се състоя в понеделник вечерта в Брюксел. "Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше обсъждано", обясни той, цитиран от ДПА.

www.segabg.com/article.php


Тагове:   избори,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019088
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779