Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 12:45 - Откриха божествената частица - Учените от ЦЕРН ще обявят сензационното откритие в .....
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2055 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 06.07.2012 22:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
                                                   Откриха божествената частица
                                       02 юли 2012, 16:07 | БургасУтре
imageimage  

Учените от ЦЕРН ще обявят сензационното откритие в сряда.

Божествената частица наистина съществува. Хигс бозонът, който беше липсващата част от пъзела за сътворението на света, е намерен.

Учените от ЦЕРН ще обявят сензационното откритие на пресконференция в сряда, пише вестник „Дейли Мейл“, цитиран от dartsnews.bg.

Учените са 99,9% сигурни, че са открили липсващата „божествена частица“. Теорията за сътворението на света гласи, че точно Хигс бозонът е дал маса на частиците, изграждащи атома. Вече петима светила в теоретичната физика са поканени на събитието в сряда.

Това допълнително подхранва спекулациите, че частицата е открита след няколко неуспешни опита през последните години. Учените от ЦЕРН изградиха огромно съоръжение, наречено Адронен колайдер, на границата между Швейцария и Франция, в което правят експерименти и пресъздават условията след предполагаемия Голям взрив, довел до създаването на Вселената.

Усилията им са съсредоточени основно върху откриването на Хигс бозона, добил популярност като божествена частица, който е ключов за разбирането на Вселената. Върху съществуването му се гради целия стандартен модел за възникването на космоса. Без масата, която Хигс бозонът трябва да е дал на частиците, те все още биха се лутали със скоростта на светлината из космоса, защото не могат да се „групират“ в атома, върху който се гради вселената – от планетите до хората.

В тунелите на Адронния колайдер учените „сблъскват“ със скорост, близка до тази на светлината, протонни лъчи. По този начин пресъздават условията, които са били за части от секундата след Големия взрив. Ако теорията на физиците е вярна няколко Хигс бозона би трябвало да се образуват на всеки трилион „сблъсъци“. 

В колайдера вече са направени 1600 трилиона „сблъсъци“, но има само 300 „потенциални“ Хигс бозона. Всъщност при сблъсъка на протоните с много висока енергия, тяхната енергия се превръща в материя. Така се раждат частици, много по-тежки от първоначалните, които участват в този сблъсък или по-просто казано това е процес на създаване на материя.

Според учените е възможно при експериментите да се създаде „тъмна материя”, която представлява около 25% от Вселената. Всички знаят, че съществува, но нямат ясна представа какво е тя. Освен това вселената се разширява и нещо я кара да се разширява, сила от типа на антигравитация, която условно се нарича ”тъмна енергия”.

Предполага се, че пространството има повече от 4 измерения. Ако това се окаже вярно, е възможно в ускорителя да се родят микро черни дупки, които са с масата на един комар. Те обаче би трябвало мълниеносно да се изпаряват.

www.sofiautre.bg/svyat/2437-otkriha_bozhestvenata_chastitsa



 image

Учените от CERN откриха нова частица

Публикувана на 4 юли 2012 | 10:08

imageУчените от европейския център за ядрени изследвания CERN обявиха, че са открили нова частица при експериментите с големия адронен колайдер, съобщиха информационите агенции.Свойствата на новооткритата частица като цяло съответстват на очакванията за търсения от физиците бозон на  Хигс, но някои от характеристиките се различават. Бозонът на Хигс е „липсващият“ елемент в съвременната теория на елементарните частици – т. нар. Стандартен модел, обединяващ всички видове взаимодействие с изключение на гравитационното – силното взаимодействие (свързващо кварките в протони и неутрони), слабото (това е взаимодействието между електроните и частиците неутрино) и елекромагнитното. Стандартният модел обяснява наличието на маса в елементарните частици със съществуването на Хигс бозона, известен още като „божествената частица“. Досега обаче науката не разполага с експериментални данни, потвърждаващи, че тя е реална. За първи път предположението за тази частица е изказано през 1960 г. от британския физик Питър Хигс. „Наблюдаваме нова частица и имаме достатъчно силни доказателства, че става дума за  откритие.“ – коментира Джо Инкандела, член на екипа, работещ с детектора CMS, улавящ „следите“ от елементарните частици при провеждането на експериментите в CERN. На учените е необходимо още време за допълнителен анализ на данните, за да се произнесат за новооткритата частица. „По свойствата си тази частица много прилича на Хигс бозона, но п отношение на някои параметри не съответства съвсем точно на очакванията… Възможно е да е не точно Хигс бозонът от Стандартния модел, а подобна на него частица.“ – пояснява Джо Инкандела. По думите му, ако това е така, откритието ще доведе до революция във физиката. Съществуването на такава частица ще докаже наличието на допълнителни пространствени измерения. Според стандартния модел, при раждането на Вселената след Големия взрив, частиците са придобили маса под въздействието на полето на Хигс, което е съставено от Хигс бозони. Без това поле на било възможно образуването на атоми, тъй като частиците без маса щяха да се разпилеят в космическото пространство, без да могат да се свържат.Според теорията, неуловимите Хигс бозони съществуват навсякъде във Вселената. Първите сериозни опити да бъде „улавен“ бозонът на Хигс започнаха с построяването на адронния колайдер в  CERN.

Източник: News.bg

globusnews.net/


Novini.bg

Учени от БАН имат принос в откриването на частицата Хигс бозон
05.07.2012 | 20:02

На научна лекция в БАН доц. Владимир Генчев обясни идеята и смисъла от проведените изследвания

image Етикети БАН, голям адронен колайдер, CERN, Хигс бозон, Владимир Генчев

Ръководителят на българския екип доц. Владимир Генчев представи участието на учените от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН в най-големия експеримент за търсене на Хигс бозон или т.нар. „Божествена частица”, който се провежда в ЦЕРН, съобщиха от пресцентъра на академията.

На научна лекция в БАН доц. Генчев обясни идеята и смисъла от проведените изследвания, данните за адронния колайдер, как е започнала работата по проекта CMS и опитите за намиране на Хигс бозона.

В момента в Европейския център за ядрени изследвания участват 39 страни, 193 института и 3300 учени, съобщи доц. Владимир Генчев. В изложението си пред журналисти и учени той посочи, че „България участва основно в две направления - в изграждането на адронния калориметър и йонните камери. Може да се каже, че дизайнът на калориметъра , семплингът и определянето на херметичността е направено с българско участие и български изчисления.

Половината от детектора - 700 тона абсорбени плочи, са произведени в КЦМ „Гара Искър”. Това е донесло на страната ни над 5 милиона долара”.

Високоволтовите захранвания за адронния калориметър са разработка, направена в Института за ядрени изследвания към БАН, и в момента захранват фотодетекторите на адронния клариметър, обясни доц. Генчев. Той допълни, че „най-голямото ни участие е в дизайна, производството, тестването, интегрирането на камери със съпротивителни плоскости, като за производството им в Ядрения институт на БАН е създадена и оборудвана специална лаборатория. В момента българските учени участват в поддръжката на тези камери, в набора на данни и в тяхната обработка”.

В отговор на журналистически въпрос доц. Владимир Генчев обясни, че същността на откритието е, че всички частици се раждат без маса и при преминаването им през полето на Хигс бозона, те придобиват маса. „Представете си, ако не съществуваше тази частица, която придава маса, какво би станало? Всяка една частица без маса се движи със скоростта на светлината. Частиците никога нямаше да придобият маса, никога нямаше да съществуват, нямаше да имат заряд. Затова е толкова голямо това откритие!”, заяви доц. Генчев.

Изследването в ЦЕРН ще продължи още няколко години, съобщи ръководителят на българския екип от ИЯИЯЕ доц. Владимир Генчев, в отговор на въпрос за практическото приложение на експеримента. Работата по международния проект е започнала преди 20 години и до този момент са вложени 10 млрд. швейцарски франка. Като най-големи ползи от този експеримент доц. Генчев посочи производството на свръхпротони, на кристали, адронната терапия и сноповете, с които могат да се облъчват пациентите с рак.

Според доц. Генчев най-ценното по време на експеримента е обучението на човешкия ресурс. За изминалите 20 години в експеримента в ЦЕРН са участвали повече от 40 български учени, около 40 студенти, които са направили дипломни работи, 10 от тях са с докторски дисертации и в момента работят в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ към БАН.

По време на лекцията бяха представени доц. Михаил Стоилов, д-р Александър Александров, Мирчо Родозов-докторант, които участват в работата по проекта.

www.novini.bg/news/

 


Тагове:   вселена,


Гласувай:
12



1. kosara2008 - здравей,
03.07.2012 16:01
защо ли ми е тревожно от този експеримент, толкова гладни, жадни бездомни хора има на планетата, а те взели да влагат толкова много средства в опит който може да доведе до гибел Земята, каква гаранция се дав,а че тези уж ,мъъъъънички ,но ЧЕРНИ ДУПКИ, ще изчезнат и още безкрайно много въпроси от позицията на обезпокоен човек - що за прогрес е това за който не се знае докъдеидокакво може да доведе ...не обичам всички онези които в името на сензецията са готови на всичко и то безогледно ,

:) казах си само еднотомнениекоетоняма тежест :)))приятен ден на теб,
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022946
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779