Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 21:35 - "Щастлив" скок в бъдещето - от Космоса
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1526 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.10.2012 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Той се издигна на 39 километра с балон с хелий. Оттам Баумгартнер полетя към Земята, преди това козирува и скочи

от iNews.bg | 14.10.2012 | 21:09  36 Виж всички снимки image Още по темата

Австриецът Феликс Баумгартнер успя да преодолее най-голямото предизвикателство.

Той се издигна на над 39 километра с балон с хелий над Земята. Оттам Баумгартнер полетя към Земята, преди това козирува и скочи. Събитието се развива над Розуел, Ню Мексико. Първоначално бе обявено, че Феликс ще скочи от 36 км над Земята.

И Феликс се приземи успешно на Земята, след свободно падане - 4, 22 минути. Той счупи рекорда на човек за най-висок полет на човек с балон.

Заради не добрите метеорологични условия скокът бе отложен многократно, докато времето позволяваше той да се осъществи.

И така, малко след 18.30 ч. часа опитът започна. По време на скока австрийският национал по парашутизъм бе облечен в специален скафандър, който му позволил да оцелее в изключително рядката въздушна среда и ниските температури на тази височина. В 18.55 часа капсулата бе на 6 км височина. Температурата навън бе минус 40 градуса. 6-те километра височина бяха достигнати за по-малко от 15 минути.

По време на опита на екрана се виждаше Джо Китинджър - американецът, който преди 52 години скочи от 32 км височина и този рекорд не е подобряван. По желание на Баумгартнер единствено Китинджър ще комуникира с него по време на полета.

На 32-ия км Феликс (от латински feliх означава щастие, късмет) се оплака от температурата на скафандъра, като съобщи, че усеща запотяване на стъклото на каската му. Това може да доведе дори до замразяване на скафандъра при скока, предвид ниските температури навън.

Рискованата мисия, наречена Stratos, е финансирана от компанията Red Bull. Тя бе внимателно подготвяна от експерти и доброволци в продължение на 5 години.

През юли тази година Феликс Баумгартнер извърши успешен скок от стратосферата, като "полетът" му към Земята започна от шеметната височина от 18 мили (28,8 км).

Най-голяма опасност за Баумгартнер бе да загуби контрол и да започне да се върти около себе си, защото така ще загуби съзнание. Скокът на Баумгартнър ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китинджър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон от 31 333 метра през 1960 г.

Освен популярност и място в историята, екипът на Феликс Баумгартнер има и една по-практична цел - да спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата. Заради това негов медицински ръководител е доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс прави своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс "Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера. Подходящо съвпадение за Баумгартнер, който при успех ще стане първият човек, надхвърлил скоростта на звука в свободно падане, без помощта на машина.

Директното предаване по Youtube бе гледано от милиони по света.

Интересен е фактът, че Феликс започна своя опит от Розуел, Ню Мексико. Името на Розуел се свързва с твърденията за разбиване на НЛО през 1947 г.

inews.bg/


image
Феликс Баумгартнер скочи успешно от ръба на Космоса

14 октомври 2012 10:38 / обновена в 21:41

  
  •  

Феликс Баумгартнер направи успешен опит за скок от ръба на Космоса. Опитът му го превърна в първия човек в историята, преминал звуковата бариера само със скафандър. Феликс обаче не подобри рекорда за най-дълго свободно падане. Предстои да се изчисли дали е подобрил рекорда за най-височинен скок и най-високия полет с управляем бало.

Австриецът се издигна с балон, на височина по-голяма от очакваните 36 километра над повърхността на земята, той стигна до 39 км. След това излезе от капсулата, с която се издигна и скочи със скафандър. Той се приземи след 4,22 минути свободно падане.

Надеждата на Баумгартнер бе да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си. Все още се очакват официалните данни за скоростта.

Скокът му в началото на седмицата бе отложен заради силния вятър.

Единствената българска телевизия, която излъчи скока на Баумгартнер, бе Bulgaria On Air.

image

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.

Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо" в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - „Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.

dariknews.bg/view_article.php

#####################################################################################################
Феликс Баумгартнер ще направи втори опит да скочи от ръба на Космоса

14 октомври 2012 10:38)

image © снимка: Reuters    

Парашутистът Феликс Баумгартнер ще направи втори опит за преодоляване на четири рекорда от ръба на Космоса. Скокът му в началото на седмицата бе отложен заради силния вятър.

Австриецът трябва да се издигне с балон, да стигне до 36 километра над повърхността на земята и да скочи със скафандър, като планът е той да се приземи след не повече от пет минути.

Надеждата на Баумгартнер е да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си.
От височина 36 км и при температурата -44 градуса Феликс Баумгартнер ще има приблизително 5 минути и половина, за да достигне до земята. 35-ата секунда от свободния му полет ще го превърне в първия човек в историята, преминал звуковата бариера само по скафандър, категорични са специалисти. Ако все пак реализира скока, Феликс ще бъде и първият човек, останал най-дълго в състояние на свободно падане.

Единствената българска телевизия, която ще излъчва скока на Баумгартнер, е Bulgaria On Air. От 14.30 часа в студиото на Bulgaria On Air специални гости ще са полк. доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, гл. ас. Марин Петров и проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН. Те коментират на живо скока на Феликс Баумгартнер.

„Най-големият риск при такъв скок, от височина 36 километра, е опасността от намаленото атмосферно налягане, тоест от лисващото атмосферно налягане. Това може да доведе до хипоксия и термален стрес", коментира броени часове преди втория опит на Феликс Баумгартнер полк. доц. д-р Любомир Алексиев.

„Опитът ще бъде успешен. Техниката е достатъчно надеждна. Скокът ще бъде безспорен принос за науката, за безопасността на космическите полети и е крачка напред в изобретяването на бъдещи пособия за напускане на леталния апарат в случай на авария при големи височини. Няма опасност при навлизането в атмосферата Феликс да се запали.", уверен е Марин Петров, който има опит като борден инженер на хеликоптер, освен това е експерт по безопасност на полети и летателна експлоатация на въздушни превозни средства.

Доц. Валери Голев от Физическия факултет на СУ също е оптимист. Според него „най-голямото предизвикателство е, да издържи костюмът на Феликс Баумгартнер при преминаването на суперзвуковата скорост". Именно това е било и слабото звено при опитите за преминаване на скоростта на звука в миналото.

Според проф. Петър Гецов опитът ще бъде успешен. Уникалното според него, както и най-големият принос за науката, е наблюдението над психофизиологичните реакции на човешкия организъм. Този полет може да стане вододел за бъдещето на гражданската авиация, в частност, системите за сигурност и аварийно напускане на космолетите.

Ако успее, Феликс ще счупи наведнъж четири рекорда - ще стане първият човек, преодолял звуковата бариера при свободно падане, ще направи най-височинния скок в историята, най-високия полет с управляем балон (който е и най-големият досега), и най-дългото свободно падане.image

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.

Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо" в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - „Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.

dariknews.bg/view_article.php



Тагове:   космос,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3018534
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779