Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 21:19 - Проф. Д. Иванов: Страната е в социален пожар, който може да доведе финансов и икономически пожар
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 25.02.2013 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
radio.dariknews.bg Проф. Димитър Иванов:
На хората трябва да се кажат истинските факти - Аудио-ТУК
Проф. Д. Иванов: Страната е в социален пожар, който може да доведе финансов и икономически пожар

25 февруари 2013 16:57 | Йовка Йовчева

image © снимка: БГНЕС, aрхив   :

Консултативният съвет за национална сигурност при президента трябва да обсъжда най-вече рисковете за икономиката, за финансовата и социалната система на България. Това препоръча в интервю за Дарик икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му българите трябва да научат истината и реалните факти за състоянието на държавата, в това число за стабилността на пенсионните фондове.

Проф. Иванов предупреди за бързия ръст на обема на лошите кредити в банките, както и за рисковете за пенсионните фондове. „Страната се намира в огромен социален пожар, който предупреждавам ще доведе до икономически и финансов пожар", отбеляза той.

Според икономиста е нужен силен служебен кабинет, който бързо да реши проблема със сметките на хората, с ЕРП-тата и монополите. Димитър Иванов обаче препоръча на протестиращите да прецизират своите искания. Ето какво още каза той пред Дарик:

Може ли да се каже, господин Иванов, че сме в национална криза вече след като към икономическата и социалната криза, която с вас сме коментирали неведнъж, затънахме и в политическа, при тая рулетка, която се върти тепърва в президентството?

Аз съм съгласен с вашата оценка, с вашия въпрос. Считам, че отдавна счупената политическа система на България, на политическите партии, загубили своите идеологии, своите визии, партиите, останали в 90-те години на миналия век, системата, при която българският парламент, най-висшият орган на демокрацията се превърна единствено в място на политически партизани, е счупена и с политиката, водена в тежки времена на криза на досегашното правителство се стигна в крайна сметка до криза на доверието във всички институции, криза на недоволството, тази криза не беше водена от тези, които трябваше да представляват интересите на гражданите, интересите на своите избиратели. Тази криза беше поведена от самите граждани. И в този смисъл тя е много важна. Мога също да кажа, че фактът, че страната е в такава национална и политическа криза, е, че ние се намираме в очевиден процес на политическа дисфункционалност, не функционират никакви институции. С нарастването на тази политическа дисфункционалност, държа да предупредя, че икономическата стагнация, в която се намира средната класа в България и по-бедните хора, ще се задълбочи. И в този смисъл едно от моите предложения беше до президента за незабавно свикване на консултативния съвет по национална сигурност.

Заседанието вече е насрочено. Какви са основните рискове за икономиката ни, за финансовата стабилност и за бюджета извън иначе сложната ситуация с кризата в доверието в партиите най вече?

Нещата са по-сложни, отколкото двете политически преговарящи страни си ги представят както националните граждански протести, така и самата президентска институция. Аз считам, че нацията е доведена до ръба на моралното, политическото и социално-материално руиниране. И това е очевидно за всички. Корупцията се е настанила трайно във всички институции, хората са деморализирани. През последните години на прехода колосални богатства натрупаха малцина.

Да, но хората не си ли представят, че твърде бързо и лесно би могло да стане това? Повтарят се думите "нова конституция", "Велико народно събрание"?

Аз ще се изкажа по исканията на хората, но вие ме попитахте за рисковете.

Да това е много важно.

Рисковете са такива, че не се схваща, че това, което трябва да се обсъжда утре, трябва да бъдат рисковете за икономиката, за социалната система и финансовата система в България. А утрешната тема е озаглавена "Рискове и заплахи за сигурността в страната, произтичащи от политическата и социалната криза". В същото време разбирам, че нито ще бъде докладвано каква е финансовата снимка на страната към сегашната ситуация, нито ще бъде обсъждана финансовата ситуация, нито има актуална информация от българската централна банка, от митниците и от други важни органи. А икономическата сигурност на страната буквално отразява тези най-големи болести на икономиката. Бих ги нарекъл в три ключови области: потоците от доходи и потребление, необходими за минималните човешки домакински нужди, интегритета на функциониране на пазара и на неговите институции, правила и гаранции и системата на разпределение. Тези три неща в момента се намират в друга огромна критична точка. И за съжаление, тук искам да направя забележка: националният протест е против монополите, политическата система и бедността. Ако разгледате всички точки, целият план от искания, предоставен от гражданския протест, от кръглата маса на президента, в него няма нито една точка за борбата срещу разширяващата се бедност. Планът единствено е фокусиран върху някои важни политически искания и върху проблеми в енергетиката.

Вие за какво най-сериозно се опасявате? Така успяхте да щрихирате основните сфери, за които трябва се говори като рискови сфери. Но най-силното ви опасение, трябва ли да се опасяваме да сигурността на осигурителната ви система, на фондовете?

Ще ви отговоря. Аз считам, че ние първо трябва да заложим в такъв драматичен момент за нацията върху трезвостта, мозъка и мисълта. Ще ви задам един въпрос: ако вие трябва да си извадите зъб, ще отидете при зъболекар или при едно гражданско сдружение да ви извади зъба?

Риторичен въпрос. Отговорът е ясен за всеки.

Отговорът е ясен за всеки. Ако сте болен, ще отидете при лекаря или ще отидете при едно гражданско сдружение да ви излекува? Също е ясен отговорът. Ако колата ви е развалена ще отидете при техника или при едно гражданско сдружение?

Разбрах логиката ви.

Моето голямо уважение към гражданските сдружения. Аз от 2003- 2004 година, заедно с основоположника на активизирането на гражданското общество в България, покойния Георги Желев, с голямо уважение, и редица други апостоли на гражданското общество, зародили се в Добрич, във Варна, Хасково....

Работите в този сектор - гражданския.

Но искам да кажа, тези хора, които са подготвили тези искания, тези искания трябва да бъдат съвършено прецизирани. Разбирам, че участват икономисти и съм просто учуден. Няма нито една дума в тези искания, например, за незабавен одит на всички пенсионни фондове и на цялата пенсионна система. Защото сега се иска да се задоволят искания в областта на енергетиката. И правилно. Бюджетът на домакинствата, на хората е сериозно застрашен от тези януарски, февруарски сметки в най-сложните месеци на годината. А утре ще експлодират пенсионните фондове. Нито дума за малките и средните предприятия, за бизнеса, нито дума за кредитната политика, за улесняване на най-лошите ипотеки, за спиране изземването апартаменти на хората. Тоест ние ако искаме реално излекуване на българската икономика, не може да искаш програмно правителство, а да залагаш искания, които са много важни, но те далеч не покриват комплекса от болни проблеми на българската икономика и социална система.

Виждате ли изобщо поле за диалог между гражданите и политиците?

Аз считам че е необходимо, затова настоях, затова в този план-предложение, което изпратих до президента, точка първа беше създаване на един силен, национален, граждански комитет, който да обедини исканията навсякъде, да ги координира, да ги канализира, да ги прецени. Но искам да предупредя, редица от исканията... Ето нека да се спра върху въпроса за програмно правителство, създаване на програмен кабинет и продължаване живота на Народното събрание. Чудесно искане. Но то не е съвместимо с конституцията и ще нарушим конституцията, тъй като има избори, определени от конституцията. Дали те ще бъдат предсрочни или редовни, няма значение. Разликата е един-два месеца. Програмно правителство. Колко време ще работи това програмно правителство? Някои политици казват до края на годината. Ами значи те се шегуват с категорията програмно правителство и с необходимостта от една сериозна национална програма за излизане от дълбоката системна криза. За 6-7 месеца едно програмно правителство нищо няма да може да реши.

Вие сте за това бързо да бъдат реализирани предсрочните парламентарни избори, максимално бързо да бъдат те организирани и служебен кабинет да довърши чисто формално.

Нека да бъда точен и в това отношение. Служебен кабинет, но не рутинен служебен кабинет. Страната се намира в огромен социален пожар, който предупреждавам, че ще доведе до икономически и финансов пожар. В банките нараства бързо обемът на лошите кредити. Достигнал е до 24-25%. Ситуацията с пенсионните фондове е крайно опасана. Следователно на нас ни е необходим силен служебен кабинет, който преди всичко трябва да реши - и аз имам предложения как това да стане - незабавно да реши проблема със сметките на гражданите и проблема с електроразпределителните дружества, проблема с ограничаване властта на монополите, проблема с едно по-рационално ценообразуване. Тези въпроси от исканията на гражданските сдружения могат да бъдат решени сравнително бързо, ефективно и конструктивно.

Професоре, иска ми се да ни кажете потърси ли ви някой, било представител на досегашната власт, изобщо някой от политическата класа, защо не и някой от кабинета на президента, с някаква покана да участвате в някакви дискусии? Името ви не веднъж е спрягано, дори и в ролята на служебен премиер по различни поводи.

Аз ви казах, че съм свързан с редица от големите граждански сдружения в страната, с федерацията на свободните граждани, с гражданско сдружение "Свободни, можещи и силни", с редица други граждански сдружения. Опитвам се да дам моите съвети на президентската администрация, изпратих и план с предложения до политическите партии. Но още веднъж искам да кажа, че тази политика, която беше водена и за която ние с вас сме разговаряли много пъти, политика на социален и финансов дефицит, политика на Чаушеску, водена спрямо икономиката и социалната система на България през последните 4-5 години, нямаше как да не доведе до блокирането на основни елементи на националната икономическа сигурност. И тази чаша преля сега. Би ми се искало една мисъл да цитирам, която ми дойде на ум. Ейбрахам Линкълн казва: „Аз съм човек, който абсолютно вярва в хората. Ако им кажеш истината, такава каквато е, те ще бъдат готови да посрещнат каквато и да е национална криза, но най-важното е да им дадеш истинските факти". Така че в момента ние трябва да кажем на хората истинските факти, големите факти, фактите, свързани с финансова система, с бизнес, с държавна администрация.

www.dariknews.bg/


Тагове:   позиция,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020049
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779