Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 22:25 - ВиК Варна на протест в София срещу политическите назначения
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 4034 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.07.2013 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВиК Варна на протест в София срещу политическите назначения 23 Юли, 2013 14:47 image   Снимки БГНЕС
Синдикалисти от ВиК Варна излизоха на митинг-протест пред сградата на Министерство на регионалното развитие (МРР) срещу подготвяната смяна на управителя на дружеството Валентин Вълканов.

Протестът, в който участват около 30 души е под надслов: „Не, на политическите назначения”.

Събралите се държат български знамена и знамена на КНСБ и скандират „Подкрепа за г-н Вълканов", както и „Страхливци", насочено към управляващите в министерството. Протестиращите държат плакати с надписи като: „Стига кадрови експерименти на наш гръб. Стига политически бабувания"; "Водата няма цвят"; "Ние подкрепяме В.Вълканов".

Синдикалистите искаха да влязат в Министерството, но не успяха. Те призовават заместник-министъра на регионалното развитие да излезе и да разговаря с тях.

image

 

В декларация, която протестиращите изчетоха, се посочва „Ние, работниците и служителите във” ВиК-Варна” ООД, категорично заставаме зад ръководството на дружеството и провежданата от него управленческа политика. Г-н Валентин Вълканов е назначен за управител на дружеството през 2002 г. През годините на управлението му дружеството се стабилизира финансово и бележи значителен икономически растеж-ежегодни инвестиции от по 8-9 млн. лв. в подмяна на водопроводните мрежи и съоръженията, редовно изплащане на дивидентите към държавата и общината. През смяната си през ноември 2009 г., г-н Вълканов оставя дружеството в много добро финансово състояние – 3 млн. лв. печалба, близо 9 млн. лв. оборотни средства. След повторното връщане на Вълканов през 2012 г. за няколко месеца финансовото състояние на дружеството значително се подобри - задълженията изцяло са изчистени, събираемостта се е повишила. Подготвяната смяна на управителя създава напрежение в колектива. Твърдо сме убедени, че смяната на г-н Вълканов ще доведе до срив на „ВиК – Варна” ООД. Призоваваме министъра на регионалното развитие да преразгледа това решение, за да не допусне съсипване на най-голямото ВиК дружество в България и нарушаване на социалния мир".

 Организатори на протеста са основната синдикална организация на КНСБ при "ВиК – Варна" ООД, гр. Варна към Национален браншов синдикат "Водоснабдител" – КНСБ, и Синдикалната секция "Подкрепа" при "ВиК – Варна" ООД, гр. Варна към Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" – КТ "Подкрепа".

 За днес е насрочено и общото събрание на ВиК - Варна, на което се очаква смяната на сегашния управител.

През миналата седмица служителите на дружеството обявиха, че са готови за стачни действия, дори блокада на улицата до административната сграда на ВиК. Те заявиха, че са готови да не допуснат новия управител в дружеството.

fakti.bg/bulgaria/72431-vik-varna-na-protest-v-sofia-sreshtu-politicheskite-naznachenia


Служители на ВиК-Варна протестират в защита на своя директор

23 юли 2013 14:28 | Ивана Арсова |

image © снимка: БГНЕС    

Около 70 работници от ВиК-Варна протестират пред сградата на регионалното министерство в София. Те са против смяната на директора на дружеството Валентин Вълканов.

Валентин Вълканов е назначен за управител на дружеството през април 2002 г. При смяната си през 2009 г. Вълканов оставя дружеството в добро финансово и икономическо състояние, според декларация, която работниците от ВиК-Варна разпространиха.

След повторното завръщане начело на дружеството през август 2012 г. само за няколко месеца финансовото състояние на дружеството значително се е подобрило, посочват още протестиращите. По думите им задълженията били изцяло изчистени, а събираемостта се е повишила.

Според служителите, дошли от Варна в столицата, подготвяната смяна на управителя създава напрежение в колектива, като работниците са твърдо убедени, че смяната на Валентин Вълканов ще доведе до срив на ВиК-Варна. Те призовават министъра на регионалното развитие да преразгледа това си решение, за да не допусне съсипване на най-голямото ВиК-дружество в България и нарушаване на социалния мир в него.

Те издигат лозунги: „Ние подкрепяме Валентин Вълканов" и „Вълканов + ВиК = Стабилност".

dariknews.bg/view_article.php

Служители на ВиК Варна протестираха пред МРРБ  Автор: Надежда Николова image

© Снимка: БГНЕС

Стотина души, работещи във ВиК Варна, се събраха на протест пред Министерството на регионалното развитие. Протестът преминава под наслов "Не на политическите назначения". Той има за цел да запази сегашния управител на дружество

Служителите на ВиК Варна пристигнаха със закъснение от половин час. Хората имат разрешение за провеждането на протеста, но без да блокират движението на кръстовището на улиците "Дунав" и "Кирил и Методий". Застанали с лице към Министерството на регионалното развитие, хората държат българското знаме и плакати, надписите на които казват, че си искат сегашния управител на дружеството Валентин Вълканов.

Валентин Вълканов е бил сменян веднъж и когато неговото място заема Веселин Урушев, всичко направено е било унищожено. Когато сегашният управител отново е върнат на поста преди една година, той отново полага грижи за стабилизирането на дружеството, казват хората.

Въпреки протеста в защита на сегашния управител Валентин Вълканов, Общото събрание на акционерите избра Пламен Стоянов за поста. Той е бивш заместник -управител на дружеството, научи "Хоризонт". Той спечели одобрението с идеята да подобри качеството на предоставяната услуга и да се намалят загубите по водопреносната мрежа.

Протестиращите обмислят посрещане на новия управител на дружеството с демонстрация в първия му работен ден.

bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/0723ViK.aspx

Синдикалисти от ВиК-сектора: „Водата няма цвят!” image image image   image image   image image    Под мотото „Водата няма цвят!” бе проведен митинг-протест пред Министерство на регионалното развитие (МРР). На 23 юли 2013 г. синдикалисти от Основната синдикална организация на КНСБ при „ВиК – Варна” ООД към Национален браншов синдикат „Водоснабдител” – КНСБ, и Синдикалната секция „Подкрепа” при „ВиК – Варна” ООД към Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” – КТ „Подкрепа”, изразиха своя протест към явното политическо назначение на нов управител на дружеството, без за това да има каквито и да било аргументи. Десетки работници и служители се изправиха пред вратите на МРР и застанаха категорично зад досегашното ръководство на дружеството. Сред тях бе и председателят на НБС „Водоснабдител” – КНСБ Треперушка Младенова.

Досегашен управител на дружеството е Валентин Вълканов. В декларацията на протестиращите, която успяха да внесат протестиращите в МРР, се посочва, че Вълканов е назначен за управител на дружеството през април 2002 г. През годините на неговото управление „ВиК – Варна” се е стабилизирало финансово и е достигнало значителен икономически растеж. Реализирани са ежегодно инвестиции от по 8-9 млн. лв. в подмяна на водопроводните мрежи и съоръжения, редовно са изплащани дивидентите. За това време в дружеството е имало много добър социален диалог, изразен в сключен колективен трудов договор с най-добрите параметри за системата. През ноември 2009 г., Валентин Вълканов оставя дружеството в много добро финансово и икономическо състояние – 3 млн. лв. печалба и близо 9 млн. лв. оборотни средства.

В декларацията се посочва още, че само за три години предишният управител е успял да доведе дружеството до изключително тежко състояние със задължения от близо 7,5 милиона лева. Инвестициите са намалели драстично до около 1 млн. лв. годишно, а задълженията към държавата и общината не са били изплатени. Социалният диалог е бил нарушен и основни социални придобивки за работниците и служителите са били премахнати.

След повторното завръщане на Валентин Вълканов начело на дружеството през август 2012 г. само за няколко месеца финансовото състояние на дружеството значително се е подобри – задълженията са изчистени изцяло и събираемостта се е повишила.

Всичко това е продиктувало убедеността на хората, че смяната на Валентин Вълканов сега ще доведе до срив на „ВиК – Варна” ООД, а това създава напрежение сред колектива. Работниците и служителите заявиха, че не желаят трудовата им реализация, работните им места, възнагражденията и постигнатите с труд и професионализъм социални придобивки да бъдат за пореден път заложник на конюнктурни кадрови експерименти, продиктувани от политически или от друго естество интереси.

www.knsb-bg.org/index.php

 

www.vodosnabditel.org/index.php
   
рник, 23 юли 2013 17:46:08 image image Радио Варна   публикувано днес, 16:09 часа Радио ВарнаНовини Варна Валентин Вълканов е освободен от длъжността "Управител на ВиК-Варна"  image  
  Управителят на ВИК-Варна Валентин Вълканов е освободен от длъжност  по време на общото събрание на дружеството в МРРБ - това съобщи Лидия Димитрова-председател на организацията на КТ "Подкрепа" във ВИК. На негово място е избран Пламен Стоянов-бивш заместник-управител. Димитрова посочи,че утре служителите на ВИК и синдикалните организации ще вземат решение как да продължат протестните им действия. Най-вероятно те няма да допуснат Стоянов в сградата.
radiovarna.bnr.bg/News/Varna/Pages/lkalk.aspx



knsb1vik1svishtov1.blog.bg/novini/2013/07/23/vik-varna-na-protest-v-sofiia-sreshtu-politicheskite-naznach.1132813


Тагове:   протест,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012231
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779