Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2013 07:04 - По-големи заплати или помитаме кабинета
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1110 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.09.2013 07:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Властта да удари всички, които не плащат данъци и осигуровки По-големи заплати или помитаме кабинета Без спешни социални мерки държавата ще се взриви, твърди Пламен Димитров Как оценяват синдикатите стоте дни управление на кабинета "Орешарски"? Кои са най-неотложните мерки, за които те настояват?
Какво може да изкара профсъюзите на улицата? Потърсихме отговорите от президента на КНСБ Пламен Димитров. image  

- Г-н Димитров, каква е оценката на КНСБ за 100-те дни на  правителството?

- Общата ни оценка е, че по-скоро кабинетът не изпълни  необходимите спешни социални мерки, за които настояваше КНСБ. Не ги вкара в  актуализацията на бюджета, така че да успокои обществото през есенно-зимните  месеци. Нашият социален пакет за подпомагане на уязвимите групи не беше приет, с  изключение 8-те млн. лв., насочени към пазара на труда и разширяването на  обхвата на енергийното подпомагане. Според нас актуализацията на бюджета беше  най-същественият елемент от 100-те дни на това правителство в  социално-икономически и финансов план. През нея то можеше да демонстрира нова  политика, различна от тази на Симеон Дянков. Ние обаче видяхме само техническа  корекция. Актуализацията трябваше да стигне до по-голям кръг от хора и да им  даде глътка въздух. Не отричаме, че трябва да се плати на бизнеса, но на  бизнеса, който е прозрачен и е ясно кой е той. Така и не разбрахме къде отиват  тези 160 млн. лв. допълнителни разходи за разплащане на просрочени задължения на  държавата. Дадоха ни разбивка по министерства, но към кои фирми са тези пари, не  е известно.

- Кое е това, което най-много ви разочарова в управлението на  правителството?

- Придържаме се към социално-икономическия анализ. Не говорим  за кадровите назначения - естествено, това беше скандално и ние реагирахме  веднага и осъдихме подобно поведение. Ние нямаме нагласа да участваме в  противопоставянето на хората на протестиращи и контрапротестиращи. Политическата  поляризация придоби размери от годините в началото на прехода, което не донесе  нищо добро на България. Така че оценката ни за 100-те дни визира по-скоро какво  трябваше да свърши кабинетът в социално-икономически план, а не го  свърши.

- Кои са най-важните мерки от социалния ви пакет, които не бяха  приети и на които държите?

- Още в първите дни на това правителство поискахме мерки,  ориентирани към социалнослабите групи - работещите бедни, безработните младежи и  тези с минимални обезщетения, хората с пенсии до 200 лв., както и разчитащите на  енергийно подпомагане. Като говорим за работещите бедни, тук не става въпрос  само за тези на минимална заплата, но и заетите в социалните дейности, които  получават 350-400 лв. Както и недофинансираните системи като "Напоителни  системи", Селскостопанската академия, 4 агенции в Министерство на земеделието,  които остават без заплати след септември. Пословичен вече стана дебатът за  минималната работна заплата. Настоявахме вдигането й до 340 лв. от 1 юли - не  стана. Сега чакаме от 1 октомври, но това е след 20 дни, а не виждам някой да се  е разтичал да прави министерско постановление. Не е ясно ще има ли коледни  добавки за пенсионерите и на тях продължава да се гледа като на товар.

- А как оценявате действията на правителството в икономическата  политика?

- В икономически план подкрепяме мерките на финансовото  министерство за повишаване на събираемостта. Участвахме активно в тяхното  разработване. В измененията на Закона за обществените поръчки също. Но там  искаме да видим освен гаранции, че няма да се допускат до обществени поръчки  фирми, които не плащат данъци и осигуровки или не изпълняват минимално  договорените стандарти в секторите. Тези мерки със сигурност ще подпомогнат  икономиката. Но ние не виждаме другата част - социалната, която се опасяваме, че  ще взриви държавата. Февруарските протести, които бяха мотивирани от бедност и  недоимък, през предстоящите късни есенни и зимни месеци могат да бъдат повторени  с още по-голяма сила и да пометат всички, които си правят сметки за избори през  май. За нас това е важното - да получим социална устойчивост дори и на някакво  по-ниско ниво за определен период от време, докато се постигне съгласие за  предсрочни избори. А те са без алтернатива. Мисля, че всички са наясно, че този  парламент, в тази политическа конфигурация няма как да бъде устойчив.  Социолозите все по-системно затвърждават тези нагласи.

- Това усещане за неизбежни предсрочни избори как ще се отрази  на правенето на бюджета за 2014 г.? Ще мотивира ли управляващите да бъдат  по-щедри в политиките си или обратно?

- Дали този кабинет ще има по-дълъг живот, според мен зависи от  това колко амбициозна е неговата нагласа да приеме по-ясна и по-видима социална  програма в бюджета за 2014 г. Не искаме просто да се раздават пари на бедните,  макар че там, където е нужно, и това трябва да се прави. По-скоро да се даде  шанс на социално уязвимите групи да получат заслуженото, което им се полага. 

- За какво най-силно ще настоявате за Бюджет 2014?

- Това, което може да се иска в социалната сфера, трябва да е  обвързано с това какво може да се вкара в нея. Затова настояваме за мерки за  по-голяма събираемост на осигурителните вноски. Все още не виждаме нашето  предложение за криминализиране на умишленото им неплащане. А това е мощна мярка  за допълнително пари. Правителството трябва да прояви воля и кураж да се бори  срещу тези, които не плащат данъци и осигуровки. Може за 2014 г. да се постигне  най-важният жест към работещите българи - въвеждането на необлагаем минимум с  размера на минималната работна заплата. Това наистина ще доведе до загуба във  фиска с около 600 млн. лв., но точно толкова пари ще останат в джоба на  работещия българин. Предлагаме и някои нови социални мерки за подкрепа на  семействата. Една от тях е данъчен кредит за семейства с деца - отстъпване на  данъка от доходите в края на данъчната година при определени условия.

- Нещо като форма на семейно подоходно облагане?

- Нещо подобно. Прилага се в САЩ. Друга социална мярка са  ваучери за семейства, с които да се наемат детегледачки. Представихме вече  идеята на министъра на труда. Аз имах възможност да я коментирам и с  министър-председателя. До края на септември със съдействието на операторите на  ваучерите, които предлагат тази услуга в цяла Западна Европа, ще разработим  схемата и ще предложим конкретно как в България да бъде въведена със законов  текст. Това са само някои от идеите, които ще предложим в общ пакет за Бюджет  2014 г. след координационния съвет на КНСБ на 25 септември. И от това как ще се  развие дебатът и доколко тези наши искания ще бъдат приети, ще повлияе върху  нашата позиция към това управление. И то вече няма има оправдание, че е дошло в  средата на годината и трябва да изпълнява бюджета на Дянков. Ако не видим бюджет  с ясно изразени социални параметри, КНСБ ще бъде един от силните опоненти и  водещи протестни стачни действия срещу това правителство.

- Какво очаквате да се случи в пенсионната система?

- За пенсиите ще искаме извън швейцарското правило вдигане на  максималния доход за осигуряване до 2500-2700 лв. и ясна визия как в следващите  години той ще догони 10 минимални работни заплати, както беше заложено в  началото на пенсионната реформа. Това ще повиши тавана на старите пенсии, защото  от 1 януари за новоотпуснатите вече няма да има таван.

- Възможно ли е от догодина да падне таванът и за старите  пенсии, каквито предложения се чуват?

- Това е дебат, който трябва да водим през следващите седмици.  Има много за и против. Но смятаме, че в пенсионната система трябва да бъдат  задържани някои параметри. Например да бъде гарантирано ранното пенсиониране и  през 2014 г. за индустриалните работници. Освен това искаме да се замрази поне  възрастта за пенсиониране от 1 януари 2014 г., както бе в споразумението от 2010  г. и спрямо него да бъде предоговорена реформата. Дали това може да бъде  направено при това правителство, ми е трудно да кажа. Предстои да видим.

- Ще искате ли ръст на заплатите в бюджетната сфера за 2014  г.?

- Още от първите дни на това правителство сме заявили ръст с  10% на работните заплата на всички бюджетни дейности от 2014 г. Специално за  средното образование - ръст на бюджетите с 18%, за да се гарантира поне 14%  вдигане на заплатите.

- Как ще коментирате скромния ръст на договорените минимални  осигурителни прагове за догодина? Бизнесът е обезпокоен, че икономиката е в  рецесия, а политическата обстановка - нестабилна и няма възможност за по-високи  заплати?

- В обществото вече няма чуваемост, няма ако щете  чувствителност, която да понесе такъв отговор на бизнеса. Хората са толкова  притиснати до стената, че ако няма макар и ръст с малки стъпки за по-високи  заплати, от 1 януари ще е стартът на масовата емиграция на българи. Ако бизнесът  не разбере, че няма алтернатива на увеличението на доходите, ще остане без  работници, които да са в състояние да произведат нещо. Затова през тази есен  КНСБ ще се опита в много от секторите да инициираме предложения за увеличение на  заплатите с помощта на колективното трудово договаряне. Дали това да стане от 1  януари или от 1 март, дали да е на стъпки - това са неща, които ще договаряме.  Но за доходите трябва да има увеличение, увеличение, увеличение! Няма друга  алтернатива. Проблем номер едно на България са бедността и ниските доходи. Не е  заетостта, защото тя се реализира навън. Човек, като няма доходи, казва:  "Майната ви и довиждане", и отива да си търси работа  навън.

Мила Кисьова

paper.standartnews.com/bg/article.php


01.04 17:55 - Средна работна заплата - BG /
Инфлация и индексация на доходите - BG !?
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Други   image
Прочетен: 631

Средна работна заплата - BG
Инфлация и индексация на доходите - BG
Таблица за размишление:
Следва ли работещите хора да се замислят къде ще попаднат с получаваната от тях работна заплата, ако там където те работят някой се заеме да попълни тази таблица. При наличие на отчетена инфлация за периода 2003-2012 има ли актуализиране на основните работни заплати и ако няма следва ли да има такова !

knsb1vik1svishtov1.blog.bg/drugi/2013/04/01/sredna-rabotna-zaplata-bg-inflaciia-i-indeksaciia-na-dohodit.1070463 - ТУК


Тагове:   заплати,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022184
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779