Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2013 09:49 - КНСБ подкрепя и участва в Европейската гражданска инициатива /EГИ/ за безусловен базов доход
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2300 Коментари: 0 Гласове:
1



КНСБ подкрепя и участва в Европейската гражданска инициатива /EГИ/ за безусловен базов доход

imageПризоваваме всички членове и симпатизанти на Конфедерацията да подпишат Инициативата на адрес: http://basicincome2013.eu/ubi/bg

Инициатори
Лицата, представляващи предложението за ЕГИ са граждани на 15 държави-членки (Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Испания, Обединеното Кралство), различни по своите култури, езици, социални интереси, политически и религиозни / философски виждания, но споделящи общата идея и виждане, представени тук като дългосрочно решение.

Определение за Безусловен Базов Доход
Безусловният Базов Доход (ББД) не заменя социалната държава, но допълва и трансформира същата тази държава от компенсаторна в еманципирана социална държава.Еманципацията на Безусловния Базов Доход се определя от следните четири критерия:

Универсален: По принцип всеки човек, независимо от възраст, произход, местоживеене, професия и т.н. ще има право да получи това разпределение. Затова заявяваме искане за правото на гарантиран безусловен базов доход в цяла Европа.

Индивидуален: Всеки мъж, всяка жена, всяко дете имат право на базов доход на индивидуална основа и определено не на база на съжителство или на домакинство. Безусловният базов доход ще бъде независим от всякакви обстоятелства: семейно положение, съжителство или конфигурация на домакинството, или от доходите или имуществото на други домакинства или членове на семейството. Това е единственият начин да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се предотврати контрола върху други лица. Той дава възможност на хората да взимат собствени решения.

Безусловен: Ние считаме, че базовият доход е човешко право, което не може да зависи от никакви предварителни условия, независимо от задължения като платена работа, участие и полагане на обществено-полезен труд, или поведение в съответствие с традиционните роли на двата пола. Нито ще бъде предмет на доходи, спестявания или имуществени ограничения.

Достатъчно висок: Сумата следва да осигури приличен стандарт на живот, който да отговаря на обществените социални и културни стандарти в съответната страна. Тя трябва да предотвратява материалната бедност и да дава възможност на индивида да участва в обществото. Това означава, че нетният доход, най-малко трябва да бъде в рамките на прага на бедността, в съответствие със стандартите на ЕС, което съответства на 60% от така наречения национален еквивалентен медианен нетен доход. Особено в страни, където мнозинството има ниски доходи и следователно средният доход е нисък, трябва да се използва алтернативен показател (например потребителската кошница от стоки) при определянето на размера на базовия доход, за да се гарантира достоен живот, материална сигурност и пълноценно участие в обществото.

Мотивите за безусловен базов доход

В резултат на настоящите модели на заетост и неадекватни социални системи за поддържаненивото на доходите (условни, с наличие на имотен ценз, недостатъчно високи), ние считаме, че въвеждането на безусловен базов доход е от съществено значение за гарантирането на основни права, особено за достоен живот, както са  изложени в Хартата на основните права на Европейския съюз.

Преди всичко, безусловният базов доход ще спомогне да се предотврати бедността и ще предостави свобода на всеки отделен човек да определя собствения си живот и да участва  цялостно в обществото.

Безусловният базов доход ще помогне да се избегне социалното разделение, споровете и дебатите възоснова на завист и злоупотреби и техните последици, както и излишното скъпо, репресивно и изключително контролиране и инспектиране от страна на бюрокрацията. В качеството си на трансферно плащане, освободено от дискриминация и стигматизация, безусловният базов доход предотвратява скритата бедност и различни форми на заболявания.

Безусловният базов доход води до социална свобода, помага на гражданите да се идентифицират с Европейския съюз и гарантира техните политически права. Той подкрепя реализацията на основните права. „ Достойнството на човешката личност е не само основно право само по себе си, но представлява фундамент на основните права". (официалното обяснение относно член 1 от Хартата на основните права на Европейския съюз). "

Въвеждането на безусловен базов доход и възможните встъпителни етапи са в рамките на съответните области на отговорност на държавите-членки на Европейския съюз.

Има редица проучвания, които показват различни начини на финансиране на Безусловния базов доход. Ние не препоръчваме конкретен в тази европейска гражданска инициатива.

www.knsb-bg.org/index.php



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012620
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779