Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 09:31 - Заплати и пенсии - BG - 2009-2013
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 2118 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.08.2009 09:32


Новини image 23:58
24.08.09 Министерски сблъсък - за пенсии и заплати автор: Труд, прочитания: 2160, коментари: 3 image 

Само месец след като дойде на власт, в новото правителство настъпи разнобой. Очаквано в сблъсък за пари влязоха социалният и финансовият министър. Според Симеон Дянков минималната пенсия и заплата не трябва да се увеличават до 2013 г. Обричаме хиляди на бедност, заяви колегата му Тотю Младенов.

 

Първи разнобой

Ябълката на раздора станаха пенсии и заплати.

Според Тотю Младенов минималните пари за старост и най-ниската заплата не трябва да се замразяват за четири години. Пенсиите не трябвало да се актуализират само с размера на инфлацията.

Точно това обаче предвижда макрорамката на държавните харчове за следващите четири години, която кабинетът трябва да разгледа в сряда.

Тя е подготвена от екипа на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и вчера бе обсъдена в съвета за тристранно сътрудничество към правителството.

В условията на криза държавата може да си позволи толкова, заяви Дянков. Обричаме хиляди българи на бедност и отваряме вратите на сивата икономика, опонира Младенов.

Резултатът от мача ще стане ясен в сряда.

 

Симеон Дянков, министър на финансите: Изпълняваме каквото обещахме

“Няма да коментирам! Следващият въпрос.”

С тези думи, очевидно раздразнен, вицепремиерът Симеон Дянков отвърна на журналистически въпрос дали си говорят със социалния министър Тотю Младенов.

По съвпадение, малко след пресконференцията на Младенов, вчера Дянков събра журналисти на първото си неофициално кафе. Целта беше да се обсъждат средносрочни теми. Министърът отказа всякакъв коментар върху текущи въпроси като макрорамката, която трябва да се обсъжда утре в Министерския съвет.

Въпреки това лаконично коментира думите на Младенов: “В макрорамката не е предвидено замразяване на пенсии и заплати до 2013 година. Увеличение няма да има през следващата година, защото се очаква приходите да намалеят още, а освен това инфлацията ще бъде ниска, т. е. покупателната способност ще остане същата като тази година”.

Той отхвърли обвиненията, че с това нарушава предизборната програма на ГЕРБ. Всяко нещо, което сме обещали, ще бъде спазено, и това ще го видите в сряда, заяви вицепремиерът пред журналистите.

Според проекта на макрорамка, който трябва да се гласува утре, увеличението на пенсии и заплати ще бъде спряно през следващата година. Единствените, които ще получат допълнителни пари, ще бъдат тези, които имат починали съпрузи - 40 на сто вместо сегашните 20% от пенсията им. По 50 лв. отгоре ще вземат и възрастните хора над 75 години. В следващите три години - до 2013 г., когато изтича мандатът на това правителство, пенсиите ще се увеличават спрямо инфлацията, осигурителния доход и заетостта, пише в документа. Заплатите от своя страна ще се променят спрямо ръста на БВП. От 2011 до 2013 г. се предвижда той да се покачва с около 5 млрд. лв. на година. През следващите четири години минималната работна заплата ще бъде 240 лв., колкото е и в момента, предвижда макрорамката на бюджета.

 

Тотю Младенов, социален министър: Не задържайте заплати и пенсии

Неоснователно е да се задържа минималната заплата на сегашното й равнище до 2013 г. Такова е становището на социалното министерство, внесено за обсъждане вчера в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той разгледа проекторамката на бюджета до 2013 г., подготвена от финансовото министерство.

Ако най-ниската заплата се замрази за 4 г., ще се увеличи делът на сивия сектор, осигурителните прагове ще останат на същото равнище и приходите в НОИ ще намалеят, каза вчера министърът на труда Тотю Младенов. И допълни, че България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 123 евро. През 2010 г. линията на бедност у нас ще е 216 лв. и ще е по-висока от минималната заплата, която е 190 лв. след приспадането на данъците и осигуровките. На ниски нива щели да останат и някои помощи, обвързани с минималната заплата.

По 6 пункта експертите на Младенов казват “не” на предложената от Дянков средносрочна фискална рамка. Предвиденото задържане на пенсиите догодина щяло да утежни живота на 2,1 млн. души, а предложеният модел на осъвременяване след 2010 г. бил неясен. Хората на Младенов не подкрепят и идеята да бъде замразена за 4 г. минималната пенсия, която сега е 136 лв., и социалната - 100,86 лв. Не приемат и да бъде намален минималният и максималният размер на обезщетенията за безработица на 110 и 120 лв. при 126 и 252 лв. сега. Това щяло да увеличи риска от изпадане в бедност на хора, които са временно без препитание.

Недопустимо било да останат на сегашното си равнище до 2013 г. детските добавки и други основни социални плащания. За тях министърът на труда предлага да бъдат увеличавани поне с индекса на потребителските цени, за да не губят покупателната си способност. Идеята да се даде добавка на хората над 75 г. се приема, но под условие да е само за хора с пенсии под 300-350 лв. Осигуровките можело да паднат догодина с 2 пункта само ако бизнесът даде твърди гаранции, че ще ги ползва, за да запази работните места.

 

Съкращават 70 000 чиновници

Министрите ще бъдат принудени да съкратят около 15 на сто от чиновниците във ведомствата си от 1 януари 2010 г. Това ще бъде началото на мащабна административна реформа, която да отсее излишните или дублиращите се структури, заяви вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той щял да започне с неговото министерство, където персоналът трябва да намалее с около 15%. Останалите ведомства трябвало да използват това като модел и да предложат адекватни решения.

Приходитедогодина ще намалеят с около 15 на сто, с толкова трябва да се намалят и разходите, аргументира се Дянков.

По-нататък щяло да се мисли и за по-мащабна реформа, обвързана и със заплащането на чиновниците. Не може министърът да е номер 200 по заплащане в едно министерство, заяви вицепремиерът.

Според макрорамката на бюджетна ясла са около 470 000 души, което означава, че ще бъдат освободени около 70 000.

Пак според проектосметките за следващите четири години през 2010 г. ще поскъпнат цигарите и токът. При тютюневите изделия ръстът е с около 25%, което означава, че кутия “Виктори” ще се харчи за около 4 лева. При тока за фирмите поскъпването е с 60 стотинки на мегаватчас.

Причината са евроизискванията за минимални акцизни нива, които България е поела с присъединяването.

Бензин и газьол ще поскъпнат с около 2ст. на литър през 2011 г. През 2012 и 2013 година ще се променят само налозите върху газьола и керосина. Общо от тези мерки се очакват около 300 млн. лв. допълнително в хазната.

Осигуровките ще намалеят през следващите три години с 5 процентни пункта, както обеща ГЕРБ в предизборната си кампания. Още догодина те ще паднат с 2 пункта, а през следващите три - с по 1, пише в четиригодишната финансова рамка. Данъците няма да се променят и ще останат по 10 на сто за физическите лица и фирмите. ДДС също ще остане 20 на сто, като не се предвиждат преференциални ставки.

Здравноосигурителната вноска също няма да се променя и ще бъде 8 на сто.

Ще скача и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Вместо 240 лв. той ще бъде 420 лв. и ще остане такъв през следващите 4 години.

Още по темата

» Капитанът се сменя и при буря... понякога

» Замразяват заплати, пенсии и помощи

» Тръгна слух за страшни заплати в “Топлофикация”

» Шивачки се оплакват на министър

» Умуват за заплати и пенсии

Етикети: Симеон Дянков Тотю Младенов пенсии заплати разнобой



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020022
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779