Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 14:56 - Промени в Кодекса на труда
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 1664 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2009 15:02


НОИ: И пенсия, и заплата - без проблем 28.08.2009 10:50 Промени в Кодекса на труда ще изравнят надомната работа с престоя в офис image Ако имат възможност да работят, може би пенсионерите ще протестират по-малко Хората в пенсионна възраст вече без проблем ще могат да се пенсионират и да останат да работят, като вземат едновременно и пенсията си, и заплата.

Промени в Кодекса за социално осигуряване, утвърдени от надзорния съвет на Националния осигуритеен институт (НОИ), премахват досегашното изискване - да напуснеш работа и да спреш да се осигуряваш, за да можеш да излезеш в пенсия, пише днес в. "Труд".

В момента, за да се пенсионира човек, той трябва да отговаря на три условия: да е навършил минималната за това възраст - 60 години за жените и 63 - за мъжете, да е събрал необходимите точки, които са сбор от възрастта и стажа (94 за жените и 100 за мъжете) и да е прекъснал работа.

След промените последното вече няма да е необходимо. Човек остава на работа, подава си документите за пенсиониране, чака да излезе решението и вече получава доход от две места - от заплата и от пенсия. Както и сега, не плаща данък общ доход върху пенсията си.

"Поправката се налага за улеснение на служители и работодатели", казва пред "Труд" Йосиф Милошев, експерт по пенсионно осигуряване в НОИ.

Практиката сега е трудовият договор да бъде прекратен (най-често по взаимно съгласие), за да получи право работникът да започне процедурата по пенсионирането си. Ако иска, след това работодателят пак го наема, но например с т.нар. "граждански" договор, и така спестява от осигуровки

.
още по темата Работещите пенсионери image 0 | image3040 Новият рай на европейските пенсионери image 0 | image10214 Няма да има ръст на пенсии и заплати до юни 2010 г. image 89 | image28009

"Такива "врътни" отварят възможност за нарушения, затова ги премахваме", казва Милошев.

На друго мнение обаче е бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Според него да се поощрява лесното пенсиониране, за да се работи пак, е политика в противоречие с антикризисните мерки.

"Тя улеснява възможността едни хора да вземат доходи от две места. При такъв дефицит в НОИ и увеличаваща се безработица това е крайно неразумно", коментира Христосков пред вестника.

Той твърди, че европейската практика била щом искаш и си здрав, да не се пенсионираш, а да продължиш работа. Пенсията е заместващ доход от труд, тя се полага на човек за старост, когато вече не може да работи, казва Христосков.

Според него било крайно време и у нас да се въведе намаляващ режим на пенсията за работещите възрастни, както е в други държави от ЕС. Ако човек получава цялата си заплата, пенсията му да се редуцира. Или ако взема в пълен размер и двете, те да се облагат сумарно с данък.

Промяна в Кодекса на труда ще даде възможност

надомната работа да се признава за редовен работен ден в офиса.

Това би дало възможност на компаниите да пестят от наеми и от други разходи, а съкращенията може би ще бъдат по-малко.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за "Стандарт" казва, че идеята е хората на трудови договори да могат да работят дистанционно от дома си, ако професията им го позволява. Шефовете ще са длъжни да осигурят нужните условия за надомната работа, например разходи за електричество, за интернет и пр.

Проектът за промени щял да бъде готов най-вероятно до края на годината.
Източник: VESTI.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019812
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779