Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 17:31 - Учени искат да достигнат до земната мантия
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
2



Британски и японски учени ще се опитат да достигнат мантията на Земята. Получените резултати могат да разкрият сложните процеси, протичащи на 70 км дълбочина и да дадат нови сведения за устройството на Земята. Обект на изследването ще бъде новият разлом, появил се след земетресението в Япония.

imageПроектът с название Mohole to Mantle, предвижда извършване на дълбоководни сондажи на дъното на океана с помощта на специални сонди. Изследователите ще използват за целта «Тикю» (яп. Земя) – специален изследователски кораб за дълбоководни сондажи. В момента основната пречка пред реализацията на проекта е финансирането. По различни оценки, само за работата на «Тикю» са нужни 1 милиард долара. Изследователите планират да достигнат мантията в близките десет години, при условие, че всички технически и финансови проблеми бъдат решени.

Според учените, проектът може да хвърли светлина върху това, как се е формирала нашата планета. Не случайно за място на проникването е избран разломът, образуван в резултат на земетресението в Япония. Природата сама е дала шанс на науката да надзърне в механизма на този мощен катаклизъм. До момента най-дълбоката подводна сонда в света е дело отново на японски учени-океанолози, които достигнаха 7740 метра дълбочина с „Тикю” в Японската падина на изток от остров Хоншу, което е нов световен рекорд за научно сондиране

www.znania.tv/


Тагове:   проект,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012363
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779