Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 15:47 - Екскурзия в Румъния BG - RO - 25.06.2011г.
Автор: aidasv Категория: Забавление   
Прочетен: 4705 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 20.07.2011 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Свищов - Русе - Букурещ - Синая .....

Sinaia
image
                        image
image                        image
image

Кликни за всички снимки в:


                               aidasv54.snimka.bg/

                               www.facebook.com/media/set/

Замъкът Пелеш (на румънски: Castelul Peleş) е разположен на средневековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия, в подножието на Карпатите, недалеч от град Синая в Румъния. Замъкът е построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река.

Румънският крал Карол I (1839-1914) закупува през 1872 г. около 5,3 кв.км. земи за лов и строеж на лятна резиденция. Първите три архитектурни проекта за изграждането на замъка копират други западно европейски замъци и кралят ги отхвърля като прекалено скъпи и лишени от оригиналност. Тогава немският архитект Йохан Шулц представя проект който се харесва на краля : неголям замък в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с естетиката на немския неоренесанс.

Строителството прекъсва за кратко през 1877-78 г. и на 7 октомври 1883 г. в него се състои бал по повод инаугурацията на Карол І. В 1893 г. в замъка Пелеш се ражда престолонаследника Карол II.

През 1947 г. след принудителната абдикация на румънския крал Михай I комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка Пелеш. Известно време замъкът е отворен за туристи, а през 1953 г. е обявен за музей. В последните години на комунистическо управление, между 1975–1990 г., Николае Чаушеску забранява замъка и прилежащата му територия за посещения.

След Румънската революция (1989), замъците Пелеш и Пелишор отново са отворени за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I. Скоро след това в резултат на преговори между краля и румънското правителство замвъкът отново става национално достояние, като исторически паметник и музей, като в замяна румънското правителство заплаща на кралския дом 30 милиона евро.

В наши дни замъкът Пелеш приема ежегодно почти половин милион посетители. Замъкът е отворен за посещения от 9,00 до 17,00 часа от сряда до неделя вкл. През м. ноември замъкът е затворен. От 168 помещения за посещение са отворени 35.

Първи архитект на замъка е немецът Йохан Шулц (1876-1883), негов приемник е чешкият архитект Карел Лиман. Основният архитектурен стил е неоренесанс, но във богато изписаните фасади към вутрешния двор личи саксонское влияние, а във вътрешния интериор, украсен с богати дърворезби и изискани тъкани се усеща и влиянието на барока.

Стена във вътрешния двор

  Замъкът имат разгъната застроена площ от 3200 кв.метра и 168 стаи. Притежава една от най-добрите колекции от произведения на изкуството във Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, фарфор, книги, гобелени и книги. Колекцията от оръжия и доспехи наброява повече от 4000 предмета. Килимите са изтъкани от най-добрите майстори на Бухара, Мосул, Ъспарта и Измир. Най-впечатляващи са рисуваните витражи, изработени в Швейцария.

Пред главния вход е поставена статуя на крал Карол I, дело на италианския скулптор Рафаело Романели, който е автори и на останалите мраморни статуи, разположени на седем тераси, окръжаващи замъка и изпълнени също в стил „неоренесанс“. Градините и терасите са украсени с фонтани, стълби, лъвове и други декоративни елементи.

 


image
image
Muzeul National Peles - Sinaia peles.ro/

 



Румъния - RO - 25.06.2011г
.
image  image image image image image image
image
Кликни за всички снимки в:


                                www.snimka.bg/                               

                                 www.facebook.com/media/set/
                                      
                        image
image image



Bran - Замъкът на Дракула ->
image image         
                         image
image image image image image image image image
Кликни за всички снимки в:

                   aidasv54.snimka.bg/

                   www.facebook.com/media/set/

Замъкът Бран (на немски:Tцrzburg; на унгарски:Tцrcsvбr), разположен до град Бран и близо до Брашов, е национален паметник и популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът е разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като замъкът на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Освен това има много мнения, че някога той е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко, въпреки че няма сигурни доказателства за това.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица [|Мария]. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

През 1212 година рицарите от Тевтонският орден построяват дървен замък с името Dietrichstein, служещ като укрепена позиция по пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван изключително от търговците , за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарският крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта.

За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания. За кратко Бран принадлежи на Мирчо Стари от Влашко. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето когато Османскатаимперия владее Трансилвания.

От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с артефакти главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана го наследява, но комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.

През 2005 година румънското правителство гласува закон, чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъка Бран. Затова през 2006 г. то дава право на собственост върху замъка на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.

image image


Brashov - Черната църква ->
imageЧерната църква (на немски: Schwarze Kirche; на румънски: Biserica Neagră; на унгарски: Fekete templom), известна и като църква на Света Мария, е лутеранска църква в град Брашов, Румъния. Построена е от трансилванските сакси и е най-голямата постройка в готически стил в страната.   

Новата църква е построена на мястото на по-стара. Точната година на започването на строителството е неизвестна, но се знае, че е между 1383 и 1385 г.Строителните работници са били българи.Легендата разказва, че едно немско момче съобщило на един от строителите, че едната стена е наклонена. Работникът изхвърлил момчето от камбанарията и после зарил трупа му, за да прикрие злодеянието си.

Известно е, че първият свещеник, обслужвал църквата, се е казвал Томас (умрял 1410 г.). Неговият гроб днес се намира в мястото за хора в църквата.

Олтарът, по модела на католическите катедрали в Германия, първоначално е имал една колона и поддържаща арка.Строителството на кораба се проточило по-дълго от очакваното, тъй като нееднократно строежът е спиран за доста дълго време. През 1423 г. папа Мартин V издава индулгенция на работниците за продължаване на работата, но през 1473 г. папа Сикст IV я спира.

Приблизително около 1444 г. са завършени октагоналните колони.На една от тях е изрисуван Янош Хуняди, който е един от дарителите на църквата.

Най-интензивната фаза от строежа е около 1450 г., когато са построени множество порти, една от които е северната „Златна врата“ и прилежащият ѝ Олтар на Светата жертва. Източният портал, построен с пожертвования на крал Матияш Корвин е завършен през 1476 г.Църковното светилище е построено в периода 1500-1515 г.

Сградата предсталява типичен образец на готическата архитектура - трикорабна базилика, чиито кораби са еднакво високи. Такива са църквите в Германия, родината на по-голямата част от архитектите и строителите. Църквата има много общи черти с църквата в Себеш, църквата „Свети Михаил“ в Клуж-Напока и доминиканската църква в Кошице.

Католическият период свършва по време на Реформацията, когато под влияние на проповедите на Йоханес Хонтер по-голямата част от населението на града станали лутерани. Днес църквата е протестантски храм.

Сградата е значително повредена от пожар при навлизанието на австрийските войски по време на Голямата турска война. Поради тогавашния си вид църквата получава названието „черна“. След пожара, през 1689 г. църквата е възстановена с помощта на каменоделци от Данциг (дн. Гданск), които я превръщат в барокова постройка. Тогава оригиналната архитектура е силно изменена според модата от 18 век.

Черната църква е дълга 89 м и е висока 39 м. Височината на цървата от основата до най-високата точка на единствената камбанария е 65 м. На камбанарията се намира шесттонна камбана, най-голямата в Румъния. Освен това в цървата има орган с 4 000 тръби, направен през 1839 г. от майстор Карл Бухолц и голяма колекция от анадолски килими, дарения от саксонските търговци през Средновековието.

По-голямата част от външния изглед на църквата е създадена от рохък пясъчник, поради което резбите силно са пострадали от времето. Най-старите украси са различни скулптури, сводове и каменни резби, украсяващи многото портали. Най-старата скулптура е тази на свети Йоан Кръстител, намираща се в хоровата част.Други скулптури изобразяват основателя на цървата Томас и небесния покровител на Трансилвания Свети Николай. По-новите скулптури, които изпитват влияние от ренесансовото изкуство, се намират на северната стена. Основната изобразява Исус във Втория храм. Статуите на Исус и Мария украсяват герба на Брашов, обърнат към кметството, и се считат за патрони на града.

Частично разрушена фреска (завършена около 1477 г.) се намира на югоизточния портал на църквата. Създадена е по поръчка на крал Матияш Корвин и жена му Беатрис.Сюжетът ѝ е Рождество Христово.

Църквата е главна забележителност на града и музей, открит за гостите му. Всяка неделя се води евангелистко богослужение на местната немска общност.
                              image
image image image image image                            image
image image image image image                              image
image                              image
image



image                                 



Тагове:   екскурзия,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. megg - Хубаво е това пътуване, нали?
27.06.2011 18:05
Поздравления за постинга!
цитирай
2. ckarlet - Една такава разходка ни разтоварва ...
28.06.2011 07:50
Една такава разходка ни разтоварва изключително много!
Благодаря за споделеното, Аidasv!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022148
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779