Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 21:30 - Воден сектор в България
Автор: aidasv Категория: Бизнес   
Прочетен: 1393 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2010 22:55


image
image
image Росен Плевнелиев: Ако кметовете искат да видят инвестиции във водния сектор, трябва да се обединяват
image
Януари 26 я2010 | 15:58 | Агенция "Фокус"
image
image
image
  София. Процедура за партньорство във водния сектор ще започнат България и Германската асоциация на водния сектор. Това е било обсъдено на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев със Съюза на германските предприемачи и Комитета за сътрудничество с Югоизточна Европа в Берлин. Пред журналисти министър Росен Плевнелиев съобщи, че Германската асоциация на водния сектор търси варианти за инвестиции в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Това е изключително сериозно и касае цяла България, тъй като сме европейски шампион по разхищение на вода. Около 50 до 70 процента от питейната вода в България се разхищава по мрежата, преди да стигне до крайните потребители. Експертите са калкулирали, че за да се промени това, са необходими между 3,5 – 4 милиарда евро инвестиции, за да имаме по-нормална мрежа и загуби на водата – под 20 %, което е стандарт. За целта трябва да има правилен модел за партньорството във водния сектор – каза Росен Плевнелиев.
Делегация на Германската асоциация на водния сектор ще посети България. МРРБ работи по проект за създаване на предпоставки за инвестиции във водния сектор със Световната банка и Международната финансова корпорация. До средата на годината се надяваме да приключим изграждането на правила и предпоставки, за да може през втората половина на годината да стартират първите процедури.„Берлинер Васер”, най-голямата ютилити компания в Германия, с над 3,5 милиона абонати, е изявила много сериозен интерес да участва с инвестиции в рамките на бъдещите правила и закони, каза Плевнелиев.
Питейният сектор в България не може да получи големи инвестиции по линии на оперативните програми, тъй като оперативна програма „Околна среда” ще се фокусира предимно върху пречиствателни станции. Има пари за магистрали, за пречиствателни станции, няма пари за водопроводи и питейни инсталации. Задачата е – да се направят подходящи предпоставки и правила за частни партньорства. До края на март ВиК-ата трябва да отпишат имуществото си и да го прехвърлят на асоциациите, където 65 % са на общините, 35 % - на държавата. Тези асоциации трябва тепърва ускорено да се създадат. Международната финансова корпорация в момента изследва шест такива асоциации, но поне една от тях да може да стигне до успешно концесиониране. На базата на този модел, не на модела „Софийска вода”, а на нов модел на сътрудничество с Германската асоциация на водния сектор, ще може да направим така, че да има не една, а 48 концесии в следващите години.
Големият риск за тези инвестиции в България е от това, че от една страна кметовете се дърпат и част от тях не искат да предоставят техните ВиК дружества. Единственият шанс да се създадат предпоставки за инвестиции е да се консолидират дружествата и да се направи по-голяма клиентска база. Законът е добър, но трябва да бъде довършен, да се създадат правилата. Ако кметовете искат да видят инвестиции във водния сектор, трябва да се обединяват, да работят заедно, и да работят в рамките на тези асоциации. Друг механизъм за привличане на частни капитали няма да има – каза Плевнелиев.
Чуждите компании няма да могат да притежават ВиК мрежата. В следващите 20-30 години водата ще стане по-ценна от петрола. Водата е изключителна държавна собственост. Мрежите също – те отиват в асоциациите, където собствеността е 35 % държавна, 65 % - на общините. Частните инвестиции ще отиват по линия на концесии с договори за опериране на мрежите, но не за собственост на мрежите. Нашето вродено усещане да се делим, да се цепим, ако не бъде преодоляно, няма да създаде предпоставки за инвестиции.
Денка КАЦАРСКА
image
image
 
Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
image
image



Гласувай:
0



1. greg68 - Vica za anglijskija milioner???
27.01.2010 16:21
Попитали един английски милионер, с какво иска да се занимава?
- наскоро се върнах от посещение в България... До сега винаги съм смятал, че искам да работяуспешно в Кралство Великобритания ... Сега вече знам наистина какво искам! Искам да съм монополист в България!!!

Може и да не преразказвам точно вица, но надявам се смисъла да е ясен ;)Та така и с поредните мераци на поредните управляващи да си осигурят финансиране за бъдещето...
Това е моят коментар.
П.С. А тоя министър е най- нескопосният от години насам...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019902
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779