Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 22:38 - В Гърция казаха „Не!” на ниските заплати
Автор: aidasv Категория: Бизнес   
Прочетен: 2047 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 03.02.2012 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

bTV НОВИНИТЕ

image

Снимка: Архив, БГНЕС

Профсъюзите официално отказаха предложението на правителството за намаляване на минималната работна заплата в страната. Отказа подкрепиха и работодателски асоциации.

751 евро е минималната работна заплата в южната ни съседка. Идеята на правителството, под натиска на Международния валутен фонд и Евросъюза, е сумата да бъде намалена до 600 евро на месец. Мярката трябва да засегне частния сектор.

Профсъюзите категорично се противопоставиха на идеята в открито писмо до правителството. По думите им доходите на работниците вече са орязани с 14 на сто след въвеждане на каскада от нови данъци и такси.

Премиерът Лукас Пападимос обаче е категоричен, че или ще има намаление на заплатите, или ще подаде оставка. Той може да напусне поста още в понеделник, ако не бъде подкрепен от водещите партии в страната.

„Не си играем с огъня, когато трябва да решаваме съдбата на нашия народ. Да, хората обедняха. Да, преживяваме истинска драма. Да, стандартът ни на живот спадна. Да, беше драматично да намалим пенсиите и заплатите. Но онова, което можем да бъдем принудени да изживеем, онова, което се опитваме да избегнем е неописуемо,” заяви Пападимос.  

Гръцките власти продължават да се борят и на международното поле. Там преговорите за отписване на дългове за 175 милиарда изглежда имат напредък. Финалната дата за постигане на споразумение е 20 март.

www.btv.bg/news/svetut/svetut%20eu/story/185065446-I_rabotodatelite_v_Gartsiya_kazaha_%E2%80%9ENe_na_niskite_zaplati.html


image

В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата
03.02.2012 16:49

Синдикати и работодатели съгласни да ги замразят за 3 години  
 
 
image

Снимка: Reuters

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-ата и 14-ата заплата на гръцките служители.

Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години, посочва ДПА.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството от едва страна и от друга страна международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро (170 милиарда долара).

Без това споразумение и споразумението за размяна на облигации с частните кредитори Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в края на март тази година.

Днес или утре се очаква среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии от временната коалиция, на която той ще се опита да спечели подкрепата им за въвеждане на допълнителни мерки за икономии.

Партийните лидери са подложени на нарастващ натиск да приемат новите мерки и да приключат преговорите с кредиторите преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на
риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Според източници от гръцкото финансово министерство правителството разчита да запълни бюджетния дефицит, възлизащ на 4,2 милиарда евро, чрез съкращения на разходите за отбрана, сливане на държавни компании и намаляване на разходите за здравеопазване, посочва БТА.

Още по темата Гърция е спряла изплащането на нови 63 500 неправомерни пенсии
  Гръцки медии: Защо сме по-зле дори от България?
  Меркел: Гърция е специален случай
www.dnes.bg/balkani/2012/02/03/v-gyrciia-iarostno-braniat-13-ata-i-14-ata-zaplata.150474,2

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


А как стоят нещата с МРЗ в РБългария
и други държави по света!

image

Към 2011 г. минималната работна заплата в България се равнява на 138. 46 евро. (В Албания е малко над 150 евро. Бел.р.)
Ирак, който бе изравнен със земята, има минимална работна заплата в размер на 146.91 евро.
Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247.02 евро.
Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164.09 евро.
В Папуа Нова Гвинея, изключително слаборазвита страна, която разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72% от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141.70 евро.
"Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213.70 евро.
Тринидад и Тобаго - 176.88 евро.
Сейнт Винсент и Гренадини - 151.02 евро.
Сейнт Китс и Невис - 387.20 евро.
Антигуа и Барбуда - 337.92 евро.
Перу - 178.04 евро и Еквадор - 151.42 евро, а са в списъка на държавите от Третия свят!

Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в България - член на ЕС и НАТО.

Към 2011 г. потребителските цени в Перу са 10.34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22.36 % по-висока от тази на българина.
Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лева на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лева или почти наполовина.

Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0.61 евро, а българинът - за 0.92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0.50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0.20 евро и т.н.

Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас.

Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11.93 % повече от тази в България!

Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35.56 % е по-висока от тази в България!
Покупателната способност в Чили е с 44.44% по-висока от тази в България!
Жителите на Ел Салвадор имат 10.36% по-висока покупателна способност от българските граждани!
Гражданите на Хондурас имат 82.61 % по-висока покупателна способност спрямо българите!
Иранецът - "враг на човечеството"- според САЩ, има 39.75% по-висока покупателна способност от българина!
Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13.67% по-висока покупателна способност от нас!

Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6.92% по-висока покупателна способност от българина!
Боливиецът има 75.03% по-висока покупателна способност от българина!
В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46.84% по-висока от тази на българите!
В Малави (държава от Южна Африка) е с цели 82.51% по-висока.
Мексико - 79. 28% по-висока.
Пуерто Рико - 147. 08% по-висока и т.н.

10 пъти по-ниски заплати и 5 пъти по-ниска производителност от тази в ЕС. 82% по-ниска покупателна способност от средностатистическия хондурасец, който не е член на ЕС и на НАТО.

www.webcafe.bg/id_273129290_Veche_i_jenite_nyama_da_ni_opravyat

 


Тагове:   заплати,


Гласувай:
4



1. bven - Бэлгарското правителство не пада по-долу:
03.02.2012 23:12
постоянно се намаляват заплатите, пенсии, инвалидни пенсии, детски добавки и майчинство...
Има защо да се плашат гърците от нашия ред.
цитирай
2. lyubomirstoykov - За Гърция всичко е ясно
04.02.2012 09:39
Разбирам синдикатите в Гърция, винаги съм подкрепял исканията за по- високи заплати или поне на ненамаляване на съществуващите в България ( ня че мога да направя нещо много ). Но за съжаление в Гърция, като цяло ситуацията е такава, че държавата може да фалира, дори да й опростят част от дълга, пак ще има дълг. Дупката в бюджета си е дупка и тя трябва да се затвори, вече е ясно със заеми не става, понеже рано или късно трябва да се връщат, а и кои умник би дал заем на държава която не може да ги върне.
Ситуацията е такава че има два изхода:
1. Гърция играе по свирката на кредиторите, Международния валутен фонд и Европейският съюз - заплатите тръгват, към Българските.
2. Гърция не приема условията, оставят я да фалира, преди да е довела до фалит целият Европейски съюз. При този сценарии, Гърците започват да получават нашенски заплати от периода 1996г. и 1997г. и няма да има, кои да им помогне.
Така, че по- тихо да скандират по време на протестите да не се събуди ме и ние, а да си приемат съдбата.
цитирай
3. apostapostoloff - Междубанковият курс няма нищо общо с реалността!
04.02.2012 17:16
Един лев има покупателната сила на 3- 4 евро, така че заплатите в България са реално най- високите в ЕС!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012680
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779