Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 18:12 - Синдикатите в Европа заедно с КНСБ алармират: Стига толкова! Политиката на строги икономии не работи - N
Автор: aidasv Категория: Бизнес   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2012 18:15


image Автор: nbsvodosnabditel Категория: Новини   image
image
Днес, 29 февруари 2012, в КНСБ се проведе брифинг по повод Европейския синдикален ден на действието. На него бе оповестена декларацията на европейските синдикати изпращат съобщение до лидерите в Европа, в която се казва:

„Стига толкова! Политиката на строги икономии не работи.”
Според синдикатите ефектите от икономическата и социална криза са достигнали до непоносими нива за милиони европейци. Мерките за икономии правят ситуацията още по-лоша и причиняват огромни социални вреди.

Най-новите европейски статистически данни показват, че равнището на безработица е достигнал рекордно ниво, особено сред младите хора: в много страни, почти един от всеки двама младежи е без работа. 115 милиона души или 23,5% от населението са заплашени с изпадане в бедност и социално изключване. Неравенството се разраства. Страхът от това, което утрешният ден може да донесе, се разпространява все по- широко, което ще доведе до националистически рефлекси и възход на крайните десни движения.

Европейските синдикати отхвърлят натиска за намаляване на заплатите, премахването на социалната защита, опитите пазарът на труда да се направи още по-гъвкав, приватизацията на публичните услуги, намаляването на пенсиите и всички други рестриктивни мерки в социалната политика на държавите членки в ЕС.

Европейските синдикати, водени от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), заявяват, че алтернативи има. Те призовават за Европейски възстановителен и инвестиционен план, който да дава приоритет на инвестициите за устойчив растеж, качествени работни места и социална справедливост, който да се бори с неравенството.

Към позицията на ЕКП се присъедини и Младежкият форум „21 век” към КНСБ,  участници в който изразиха своя протест чрез мълчание и издигнати плакати, а Изпълнителният комитет на КНСБ във връзка с Европейския синдикален ден на действието огласи своя позиция в подкрепа.


На пресконференцията КНСБ изрази отрицателното си становище по повод публикуваната от ЕК Бяла книга.

В пресконференцията взеха участие вицепрезидентите на КНСБ Валентин Никифоров и  Николай Ненков, Любен Томев – директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, Ася Гонева – изпълнителен секретар на КНСБ, както и Даниела Алексиева – председател на Младежкия форум „21 век”.

Позициите можете да намерите на сайта на КНСБ в секция „Позиции и становища”.

www.knsb-bg.org/index.php


Тагове:   доходи,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021890
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779