Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2009 11:44 - Великите мореплаватели - 1 / Джеймс Кук
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 3585 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2009 21:45



Джеймс Кук
английски изследовател
image
Роден: 27 октомври1728 г.
Мартън, Великобритания
Починал: 14 февруари1779 г.
Хавайски острови

Джеймс Кук е английски мореплавател и изследовател; откривател на множество, непознати дотогава за европейците, острови и територии.

Биография

Джеймс Кук е роден през 1728 г. в английския град Мартън. Експедициите на английския мореплавател имат голямо значение за изследването на Тихия океан и заселването на европейците в Австралия и Океания. Първото му пътешествие по море, извършено с кораба "Индевър", е с мисията да извърши астрономически наблюдения и да открие т.н. Terra australis (Южна земя) - континент, за който се предполагало, че съществува в южното полукълбо. След като на остров Таити експедицията наблюдава преминаването на Венера между Слънцето и Земята, тя достига до Нова Зеландия. Кук решава, че това е южният континент, но след като го обикаля, установява, че това са два големи острова, отделени от проток. През април 1770 г., Кук пръв изследва източния бряг на Австралия. Плавайки на север, мореплавателят открива Големия бариерен риф. По време на втората си експедиция (1772-1775), Кук пръв в историята прекосява Южната полярна окръжност, и то няколко пъти, но се натъква на айсберги и ледени плочи. Той решава, че на Южния полюс няма земя. Плавайки през Тихия океан, става първият европеец посетил множество острови и островни групи, сред които е и Нова Каледония. През 1774 г. открива атола Ниуе. Изминавайки над 96 000 км, Кук прави първото околосветско пътешествие от изток на запад. През 1776 г. Кук заминава с два кораба, за да търси Северозападен морски път към Тихи океан. Изследователят потегля на север и открива Хавайските острови. Екипажът продължава покрай бреговете на Америка и през Беринговия проток навлиза в Северния ледовит океан, но ледовете принуждават експедицията да се върне. Корабите отново спират на Хаваите, но между моряците и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит - на 14 февруари1779 г. На този ден хавайците открадват една лодка от експедицията. Кук вероятно е искал да вземе заложници, докато лодката не бъде върната. Капитанът слиза на брега и започва спор с местните жители. Те се разгневяват от неговата настоятелност, а когато разбрират, че британците са убили един от техните вождове, започват да ги атакуват с копия и камъни. От лодките са произведени изстрели, но британците са принудени да се оттеглят. Кук е ударен в главата от хавайците и после наръган с кама.

Хавайците имат култ към божеството Лоно и се оказва грешка, че експедицията се завръща на Хаваите тогава, когато сезонът на почит към Лоно (респективно период на мир) вече е завършил.

Смята се, че тялото на капитан Кук е изядено от туземците, макар този въпрос да остава спорен. Вероятно по-късно, по настояване на екипажа, е извършено формално погребение.

Капитан Чарлз Клерк продължава експедицията, като прави нов опит да премине през Беринговия проток, но умира край бреговете на Камчатка през август1779 г. (вероятно от туберкулоза). Капитан Джон Гор поема командването и под негово ръководство, на следващата година, корабите "Резолюшън" и "Дискавъри" се завръщат във Великобритания. Записките на капитан Кук са довършени от капитан Джеймс Кинг.

 




Тагове:   капитан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019420
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779