Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 20:32 - Протести на Уолстрийт
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
3



image
30.04.2010

Хилади американци протестираха на "Уолстрийт" в Ню Йорк срещу доминиращата роля на финансовите концерни. Демонстрантите се обявиха срещу държавните помощи за банките с пари на данъкоплатците и против загубата на работни места. Митингът беше организиран от синдикални и обществени организации. Американският сенат през това време, след три дни на блокиране, започна дебати по предложените от правителството реформи във финансовото регулиране. Те ще бъдат най-големите, които са извършвани в Съединените щати от 30-те години досега.

"Уолстрийт вкара икономиката ни в дългове", "Да си върнем Америка" - с такива призиви протестиращите, мнозинството от които пострадали от кредитната криза, преминаха пред големите финансови корпорации в Манхатън.

Жена: "Когато 2% от елита на тази страна притежава цялото богатство, за мен това е фашизъм."

Мъж: "Уолстрийт е извън всякакъв контрол. Хората тук стовариха огромна катастрофа върху средностатистическия работник."

По-рано стотина демонстранти нахлуха в сграда с банкови офиси, между които и на "Джей Пи Морган Чейс". Те връчиха на банков служител писмо с искане за среща с банковия ръководител и скандираха "Разбийте големите банки" и "Власт на народа". Протестът завърши мирно, но малко по-късно протестиращите повториха акцията си в офис на банка "Уелс Фарго".

Жена: "Посланието към американците е, че не бива да се оставят тези банки да мислят, че са твърде големи, за да се сринат. Време е да ги спрем и да ограничим действията им, за да не могат да контролират икономиката и всички нас."

Във Вашингтон републиканци и демократи започнаха дебатите по закона, целящ да върне доверието в Уолстрийт и да предотврати нов бъдещ финансов крах. Републиканците обещават яростна битка. Основните сражения се очаква да бъдат около мерките за ограничаване на търговията с валутни деривативи, често използвани за борсови спекулации; както и спрямо предложената нова агенция, която да защитава потребителите.

Автор: Антония Чичева
bnt.bg/bg/news/view/27654/protesti_na_uolstrijt



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012508
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779