Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2011 16:59 - Времена и време за размисъл !!!!!
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2011 17:09


image  image image

Социалистическото понятието за партия

В марксистко-ленинистката традиция партиите, или по-точно партията играе една съмсем различна роля, в сравнение с либерал-демократичните системи. Настоящият текст представя двете различни разбирания за партия и се опитва да открои съществените разлики. Първо да си припомним още веднъж най-важните елементи на партийното понятие в плуралистичните демокрации, така, както ги представихме в

Основен курс 1:

 

Партийното понятие в либерал-демократичните системи

image Схемата илюстрира един съвсем централен признак на партиите в либерал-демократичните системи: Партията свързва "народа" с политическата система, "държавата". Тази връзка протича в две посоки: От една страна партията представя интересите на гражданството и ги насочва към центъра, в който се вземат решенията, касаещи обществото. От друга страна тя информира гражданите за взетите от политическата система решения.

Задачата за осъществяването на връзката между общество и политическа система тя в никакъв случай не осъществява сама. В това така наречено интер-медиарно пространство съществуват множество други, партийно-независими политически организации и институции, като например съюзи, граждански инициативи, други политически партии и медии. Понятието за плурализъм изразява точно това.

От тези други посреднически организации и институции партиите се отличават с нещо много съществено: Те се стремят към пряко влияние във вземането на решения в политическата система в рамките на парламентите и другите държавни органи. За тази цел те участват в избори. Други организации, като например съюзите, също се опитват да участват пряко в намирането на решения; това участие обаче не е легитимирано от изборното поръчение на гражданина. От интермедиарните организации единствено партиите успяват в известна степен да навлезнат в сферата на "държавата".

Определение за партиите в либерал-демократичните системи би могло да бъде формулирано по следния начин:

Партията е обединение на граждани, което свързва обществеността с политическата система в рамките на плуралистичното общество. В този смисъл то играе роля на посредник. От тази позиция то въздейства върху решенията в политическата система и се стреми към такова участие. Подобно участие се легитимира от изборното поръчение на гражданина.

Партийното понятие в социалистическите системи

image Един от най-важните и съществени аспекти, който внася яснота в схемата, се състои в това, че комунистическата партия навлиза в сферата на "държавата" и "народа" и завзема цялото пространство. Партията не е елемент от интермедиарната система между гражданите и политическата ситема, а самата тя представлява тази система. Партията не представлява интересите на населението, а вместо това налага своите собствени интереси в политическата система. В следствие на това партията не е посредник между обществото и политическата система в смисъла, изложен по-горе.

Освен това броя на "актьорите" в двете схеми е различно голям. Тук не съществуват граждански инициативи, съюзи или медии, а само една партия. Ситуацията изглежда по следния начин: В социалистическите държави не съществуват граждански инициативи. Комунистическата партия разполага с конституционно-правово гарантиран монопол над властта, който изключва съществуването на други автономни партии. Изборите в социалистическите държави не са свободни избори в либерално-демократичния смисъл, при които избирателите могат да избират между алтернативи. По този начин ролята на партията в крайна сметка не се легитимира със заръката на избирателя. Вместо това тя обосновава позицията си най-вече чрез марксистко-ленинистката идеология.

 

Съюзите и медиите, за разлика от либерално-демократичните системи, не са партийно-независими автономни актьори. Доминиращи са партиите, а съюзите и медиите като цяло са допълващи елементи в налагането на партийната политика. По този начин например проф-съюзите служат като цяло за това, да мобилизират и дисциплинират всички работници в името на изпълнението на поставените от партията стопански планове. Заемането на важни постове в рамките на проф-съюза протича чрез партията. По правило проф-съюзни членове са същевременно и важни партийни функционери. Това, което с особена сила се отнася за проф-съюзите, може да се прехвърли и върху други сфери от обществото. Партията упражнява изцяло въздействие върху назначенията на постове във всички области на обществото. Медиите също не са действително автономни институции. Те трябва да възпитават населението в духа на партията и биват контролирани и управлявани от нея. Те са подложени на цензура и играят допълваща роля в осъществяването на партийните цели. 

Водещата роля на партията

Партийното учение на Ленин гласи, че социалистическата революция и утвърждаването на социализма трябва да се осъществят под ръководството на комунистическата партия. Само тя притежава най-добре развитото съзнание и правилните възгледи за съответните успехи на общественото развитие. Водещата роля на комунистическата партия, която се простира във всички сфери на политичесия и обществен живот, произтича от нейния осъзнат монопол.

 

Друг, четвърти аспект, който се набива на очи и е от огромно значение, засяга "размера" на партията: Политическата система изцяло се управлява от партиите. За разлика от политическите партии в западните демокрации, при които тези организации навлизат само в политическата система, партията в социалистическите системи оказва влияние върху сформирането на политическата воля и въздейства върху решения в политическата система; тя доминира много повече в процесите на вземане на решения в рамките на политическата система както персонално, така и относно конкретното съдържание. По този начин партията много повече навлиза в обществените сфери. Това води до ръководната и контролна роля на комунистическата партия в сфери, които се квалифицират като обществени. Нейното влияние не се ограничава само в стопанската сфера, а се простира и до личния живот на хората.

image

 

[Снимка горе: Ленин]

 

Демократичен централизъм

Концепираният от Ленин демократичен централизъм е основополагащият организационен принцип на комунистическата партия, и принадлежи към най-важните съставни части на статута на всички марксистко-ленинистки партии. Той обхваща следните елементи:

image

 

Избираемост на всички ръководни органи на партията от долу на горе;

image

 

редовен отчет на партийните органи пред партийните организации и по-висше стоящите органи;

image

 

строга партийна дисциплина и подчиненост на малцинството спрямо мнозинството; забрана за сформирането на фракции и групи;

image

 

непременна обвързаност на решенията на висшите органи спрямо нисшестоящите органи.

 

 

На практика доминират двата централистични елемента, които легитимират концентрацията на власт в ръцете на партийния секретариат и полит-бюро.

 

На основата на демократичния елемент на избора от долу на горе се избира партийното ръководство, но кандидатурите се нуждаят от потвържденито на висшестоящите партийни инстанции. Вторият демократичен признак, задължението за отчет, служи по-скоро за предаването на указания или пропаганда като контрол и коректура в посока от долу на горе.

 

Как може на този фон да се определи понятието за комунистическата партия? Следващата дефиниция се опитва да обобщи най-важните признаци:

Комунистическата партия в социалистическите системи е едно обединение на граждани, което управлява и ръководи цялото общество. Тази водеща роля партията обосновава с марксистко-ленинистката идеология.

www.dadalos-iizdvv.org/parteien/grundkurs2/sozialismus.htm




Тагове:   време,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019610
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779