Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2011 16:14 - "Български заплати в частния сектор" в Гърция
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 896 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 08.10.2011 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
07.10.2011 15:27
Гръцки вестник за искането за орязване на доходите на работещите

image

Снимка: Архив Reuters

Под заглавие "Български заплати в частния сектор" излизащият в Солун гръцки вестник "Македония" пише, че т. нар. тройка – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, е поискала от гръцкия министър на труда да ореже заплатите в частния сектор и да премахне колективните трудови договори.

Представители на „тройката“ проверяват в момента финансовото състояние на Гърция с цел отпускане на пореден транш на страната за излизане от кризата.

Това искане означава, че минималната заплата в частния сектор, която сега е 750 евро, трябва да бъде оставена на свободно падане, пише изданието, като подчертава, че на предложенията на „тройката“ са се противопоставили работодателите и синдикатите.

Още по темата Гръцки министър: Положението е отчайващо Гърция може да изчака до средата на ноември следващия транш Отложиха решението за транша за Гърция

Министърът на труда е заявил, че е бил изненадан от тях и поискал да ги представи на премиера. Той е изразил опасения, че след време орязването на доходите ще доведе до спад на държавните приходи.

„Тройката" се завърна в Гърция като слон в стъкларски магазин и с невиждан цинизъм иска от работещите да се откажат от придобивките, за които са се борели години наред, пише "Македония".

Пратениците на „тройката“ искат да изравнят със земята заплатите на работещите в Гърция...правителството е длъжно да реагира, защото ако приеме предложенията на "тройката" и поиска от синдикатите да се съгласят с това орязване на заплатите, то ще срещне гнева на гръцкия народ, е предупредил представител на Общата конфедерация на труда.

Той е припомнил, че исканията на тройката идват в момент, когато самият министър на труда е изнесъл данни, показващи, че заплатите в частния сектор вече са били намалени с около 8 до 12 на сто за последната една година и половина, посочва БТА.

www.dnes.bg/balkani/2011/10/07/bylgarski-zaplati-v-chastniia-sektor-v-gyrciia.130661



 15:18
07.10.11
Кучетimageо Суджук - герой на гръцките протести автор(и): Труд image Бездомното куче Суджук лае срещу полицаите на протест пред гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Симпатичен рижав уличен пес се превърна в най-голямата звезда на протестите в Гърция срещу затягането на коланите, предаде АФП.

Иначе миловидното животно, изглежда, се забавлява много при сблъсъците на полицията с демонстрантите на атинския площат “Синтагма” и винаги е на първа линия в битките. Негови екшън снимки заливат първите страници на вестниците в южната ни съседка, гордо размахва опашка и в централните емисии на телевизиите.

Последният му подвиг е от сряда, когато сред дъжд от павета и бутилки, хвърлени по силите за борба с безредиците, той смело се нахвърляше да хапе полицаите по краката. В знак, че го приема като равен с всички протестиращи, щабът им реши да замени официалната му общинска сигнатура “1842” с нормално име - Луканикос, което може да се преведе и като Луканка или Суджук.

Зевзеци даже се шегуват, че песът всъщност има за какво да протестира. Вероятно e усетил, че налаганите от ЕС и МВФ финансови рестрикции ще засегнат и общинската програма за кастриране на бездомните кучета. А това вероятно ще доведе и до избиването им.

Междувременно в четвъртък гръцкото правителство обяви, че през 2012 г. ще обяви за даване под концесия петролните си залежи в Йонийско море, които се предполага, че съдържат около 300 млн. барела “черно злато”. Според агенция АНА за 15 години находищата може да донесат 14 млрд. евро на бюджета.

www.trud.bg/Article.asp










Тагове:   заплати,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022248
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779