Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 20:52 - !? - !? - !? Срив на икономическите империи !? - !? - !?
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2763 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 04.03.2012 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                
 
            Социализъм
                                                                                                                    image
Планова икономика Планова икономика, (понякога наричана командна икономика), е вид икономическа система, при която производството и разпределението на благата се управлява според предварително установен план. Алтернативната фикция е чистата пазарна икономика, в която производството и разпределението се определят чрез пазарна институция, регулирана от държавата. Планиращи институции

Планиращата институция може да бъде както държавен орган, така и организация на потребители и производители. Държавните органи планират икономиките в бившите социалистически страни. Нецентрализираното планиране е типично за икономически общности.






Капитализъм
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

image
Пазарна икономика

Пазарната икономика е икономическа постройка, при която повечето от разпределянето на ресурсите става чрез взаимодействието между продавачи и купувачи на стоки и услуги. Тя често се противопоставя по смисъл на плановата икономика, при която икономическите регулации и/или разпределянето на ресурсите се определят централизирано (от изпълнителната власт).
Макар пазарната икономика често да се равнопоставя с чиста форма на капитализма, то това не винаги е вярно. Тя често позволява правителствена намеса с цел поправка на провал в пазарите. Ключовата разлика между пазарната и плановата икономика е именно количеството и най-вече начина за подобно вмешателство. Примерно, ако правителство се нуждае от определено количество стомана, то в пазарната икономика то ще събере средства чрез данъци и такси и ще купи продукта на пазарни цени, докато при класическото планово стопанство, правителството директно ще поръча производството на стоманата.
Точното количество и вид позволена правителствена намеса си остават спорни въпроси. Повечето поддръжници на пазарите вярват, че правителството има легитимна роля в определянето и налагането на правилата в пазарите. Дори по-спорен е въпросът за ролята на държавата в даването определена насока на икономиката и справянето с етичните въпроси, произтичащи от този вид социална постройка. Примери са появяването на неравностойни приходи за различни прослойки от обществото, протекционизма като национална политика, контрол върху финансовите пазари (чрез лихвените проценти) и други.

 

 
Преминаване от планово към пазарно стопанство в страните от Съветския блок

През 80-те години на 20 век, повечето планови икономики в т.нар. социалистически лагер се опитват да поемат по пътя на преход към пазарна икономика. В Съветския съюз този процес е познат като перестройка, докато в китайската икономическа реформа целта е създаването на „социална пазарна икономика“, т.е. своеобразен вид пазарна планова икономика.

Спорен е въпроса доколко този процес на трансформация от планово към пазарно стопанство в повечето от бившите комунистически страни от Съветския лагер (представян клиширано като панацея) е успешен, удачен и най-вече справедливо извършен, т.к. в тези страни се наблюдава масово недоволство на гражданите от извършените "реформи" и преразпределение на благата. Този процес се съчетава в някои от тези страни (предимно в страните от бившия СССР и България, но не само) с епидемично разрастване в тези общества на корупцията и организираната престъпност (виж икономически грабеж).
image image

Преминаване от пазарно стопанство към ........... ?????
в страните от EU
                                                          image                                          Уикипедия


tsvetanandreev.blog.bg/lifestyle/2011/10/08/nai-bogatata-strana-v-sveta-b-y-l-g-a-r-i-ia.832009
image НАЙ-БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА - Б Ъ Л Г А Р И Я !
  dalida.blog.bg/history/2011/10/08/izmamite-na-hh-vek-chast-20.831775
image ИЗМАМИТЕ НА ХХ ВЕК - част 20

krizata.blog.bg/politika/2011/10/05/revoliucionerkata-dilma-rusef-braziliia-e-gotova-da-spasi-by.830619
image Революционерката Дилма Русеф: „Бразилия е готова да спаси България!“

krizata.blog.bg/novini/2011/10/01/evrozonata-goriashta-sgrada-bez-vyzmojnost-za-napuskane.828900

krizata.blog.bg/


chara.blog.bg/novini/2010/10/14/quot-pareshtite-kesteni-quot-v-dlanite-na-gospoja-evropa.619973
image "Парещите кестени" в дланите на госпожа Европа

galinabg.blog.bg/politika/2011/08/10/nakyde-vyrvim.799196
image НАКЪДЕ ВЪРВИМ ?

www.vesti.bg/index.phtml
image БРИКС ще обсъжда помощ за ЕС
Новите сили Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще обсъждат по какъв начин да помогнат0 на Европейския съюз с дълговата криза

valsodar.blog.bg/video/2011/10/09/dori-i-edin-selski-kmet-iavno-e-po-umen-ot-boiko-borisov.832113
image Дори и един селски кмет явно е по-умен от Бойко Борисов


                         
              image

zahariada.blog.bg/novini/2011/10/14/zapochvat-bankruti-na-evropeiski-banki.834846
image Започват банкрути на европейски банки


Тагове:   икономики,


Гласувай:
8



1. inkata22 - Отговор
14.10.2011 13:55
Устойчиво развитие,което е неточно като терни и по-изчерпателно е понятието Нулево развитие. Изчерпването на една форма сама създава предпоставките за създаванвто на друга във всякакъв аспект .Лошото е ,че огромни корпорации са планирани развитието си 10 годинаи напред и са направили вложения на средства,ресурси...Готови са на всичко за да не загубят ,защото това коства съществуването им. Изход.Оптимизиране на поитреблението и разходите.Промяна на потреблението. Лишаване от потреблението във вида във който го разбират богатите хора,богатите държави. Преминаване на задоволяване на реални нужди а не на лакомията. Мисъл и действие за екологията ,но не с много и повече разходи. Правилно използване на всички ресурси на земята.Биоактивно земеделие и пермакултура за изхранване и лечение на човечеството.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019848
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779