Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 19:59 - България на гражданите. А ние, селяните, какво да правим
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2047 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 01.07.2012 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
България на гражданите. А ние, селяните, какво да правим
“Политическата ни система изпадна в криза, а държавните институции – в безсилие да наложат върховенството на закона. Върна се чувството на несигурност. Нашият стандарт на живот остава много по-нисък от този при развитите демокрации. Няма солидарност, което се чувства най-болезнено в здравеопазването. Не даваме модерно образование на децата си и пилеем сами шансовете си в Обединена Европа.”
 

 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Прилича на учредителната декларация на партията на Меглена Кунева. Но не е. Това е учредителният документ на Демократи за силна България – “Възвание за силна България”.

По-нататък документът продължава: “Осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие – нов политически проект с нови цели. Оттук започва нашият нов проект. За силна демократична държава, даваща сигурност и насърчаваща солидарността между българските граждани.”

Това е през 2003 година.

През 2012-а се яви един друг документ.

“Под заплаха са самата идея за държавност, самите демократични основи на обществото, самата нормалност. Хроничната криза на българската демокрация превърна цялата партийна система в картел, в който всички по един или друг начин са във властта, а в опозиция остават гражданите. Обединяваме се в името на свободата, на отговорността и на справедливостта. Ние искаме да превърнем България в силна държава на свободни хора.”

Е, това вече е Кунева. Някой да може да намери съдържателна разлика между двата документа? Щото аз не мога.

От друга страна, от ДСБ се отцепи голяма група хора, както те сами се определиха – интелектуалният елит на партията. Та е твърде вероятно и документът от 2003-а, и този от 2012-а да са писани от едни и същи хора. И затова си приличат.

Новата Кунева партия (старата е НДСВ) идейно няма никакви различия с т.нар. стара десница и с гражданските движения в България от началото на 90-те години на миналия век. Напротив, тя се изживява като техен продължител и на учредяването си пусна кадри от митинга на СДС на “Орлов мост” в София през юни 1990-а.

Това не беше хубаво. Както се казва – с чужда пита… Но както и да е.

Куневата партия обаче е по-скоро културен, отколкото политически проект. СДС и всичките му клонинги бяха истински политически проекти, при своята идейна идентификация те слагаха акцент върху различията си с комунистите и така си осигуриха сериозна електорална база.

Куневият проект, напротив, е силно естетическо занимание. Той се роди от естетическата непоносимост на интелектуалци съмишленици, според които сегашното управление на държавата е минало границите, които един културен, образован, градски човек може да понесе.

Част от тези хора намират за унизително “България да бъде управлявана от ВИФ-аджии и пожарникари” (цитат), а част от тази част намира за унизителен и факта, че не тя управлява България.  

Изобщо не е случайно, че поне 10-15 бегълци от ДСБ играят важна роля при създаването на Куневата партия. Костовистите имат същото усещане за политическата действителност и същото високо самомнение. Разликата е чисто инструментална – Кунева може да докара 400 000 гласа, Костов – вече не. Затова и тече от Костов към Кунева, а не обратното.

Така или иначе това, което се вижда на пръв поглед, е, че Куневата партия е проект на градски хора. Въпреки че по статистика ѕ от българите живеят в градовете, гражданите – не в държавно-правен смисъл, а предимно в социален – продължават да бъдат в малцинство.

Има обаче една вече значима прослойка – няколко поколения огражданени хора, които водят градски начин на живот в европейски смисъл, говорят една особена “лингва еуропеана”, живеят в свят на проекти, уъркшопове и пърформанси и – това е факт, те са политически непредставени. Куневият проект е за тях. Както коментира един човек във форумите – добре, България на гражданите, а ние, селяните, какво да правим.

На това от “България на гражданите” отговарят – е, ние го правим това точно срещу селяните и селянията. Ама това в тесен кръг. Щото може да дойде някой глас и от селянията.

Поради тази основна причина – зле скритото усещане за културно и цивилизационно превъзходство – Куневата партия е стъклена, тя е бутиково изделие за ценители. И – каквото и да спечели като гласове на следващите избори, то ще бъде изкористено в лична полза – за утвърждаване на самомнението на една шепа културни и наистина много добре образовани хора, че са предопределени да бъдат елит. И съответно да управляват.

Нищо ново под слънцето.

България на гражданите. А ние, селяните, какво да правим - Видео


Тагове:   селяни,   граждани,


Гласувай:
5



1. zabylgarite - Партиите в България
01.07.2012 20:03
целия народ живее за тях за да живеят те като царе,и те за благодарност продават и съсипват всичко до което се докоснат.

Да излезем и да ги смачкаме заради новото увеличение на цената на тока!!!!!!!!
цитирай
2. hatanasov - Когато селяните...
01.07.2012 20:30
се мислят за граждани!
цитирай
3. mihala - Хубаво си мислех, че избързахме със ...
01.07.2012 23:34
Хубаво си мислех,че избързахме със закриване на Белене...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012247
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779