Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2013 19:00 - Народният фолклор срещу бТВ
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.01.2013 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Народният фолклор срещу бТВ
image Скандалът между медията и сателитния оператор Булсатком намери своя отзвук в народния фолклор. 

По всичко изглежда, че това е най-дискутираната тема напоследък. Форумите, блоговете и новинарските сайтове се изпълниха с милион мнения - някои сериозни, други не толкова. Някои съзряха конспирация, други далавера, а трети го обърнаха на смях:
Станах рано призори - няма БТВ
Станах рано призори, 
пуснах телевизора и гледам - 
НЯМА БТВ! 

Разтърквам сънени очи, 
пак поглеждам - 
НЯМА БТВ! 

Кафето готово е, нали, 
пийвам си, поглеждам телевизора - 
НЯМА БТВ! 

Работата днес ще ми спори, 
щото в ефира, 
НЯМА БТВ! 

Хората са по-усмихнати, добри, 
защото Булсат, 
НЕ ИЗЛЪЧВА БТВ! 

Вечер пускам аз да гледам новини, 
с радост забелязвам, че 
НЯМА БТВ! 

Господ нека благослови, 
този, който 
ОТЪРВА МЕ ОТ БТВ! 

Стана късно, вече ми се спи, 
телевизорът свети, но 
НЯМА БТВ! 

Заспивам. Сънувам сънища добри, 
защото днес, 
АЗ НЕ ГЛЕДАХ БТВ! 

(Kafence.com)
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Но проблемът е доста по-дълбок и когато Интернет-потребителят се разрови, не липсват и наистина добре обосновани статии като "Мистерия! bTV с рекорден рейтинг, а не се гледа в половин България" на новинарския сайт plovdivutre.bg. Там се засяга наистина основателен въпрос за манипулирането на рейтингите, с цел облагодетелстване от реклама в размер на милиони левове. И въпросът, който се задава е също основателен: Как така бТВ хем твърди, че Булсатком има над 1 милион абонати, хем когато тези милион абонати спрат да гледат бТВ, гледаемостта на бТВ не се променя? Това можеше да бъде истина ако българите бяхме над 300 милиона, ама...    Естествено 50% от упреците са насочени и към Бусатком. В твърденията за задлъжнялост и манипулиране на броя зрители със сигурност има известна доза истина. Но хайде да погледнем нещата реално - има ли някой бизнес в България, в който да няма манипулация? Надали... А ние, обикновените хора едва ли някога ще узнаем цялата истина за аферата. На нас не ни и трябва. Достатъчно е да им се посмеем :)
Публикуване на Saturday, January 05 @ 12:05:51 EET от
tk3c-pyce

192.168.11.4/modules.php



bTV: Булсатком задържа 80% от приходите си за себе си 05.01.2013 12:23
image  

Манипулативно, пореден опит за подмяна на фактите, отклоняване на вниманието от некоректните и непазарни действия на доставчика, които ощетяват крайния потребител - така от bTV Media Group коментираха последното изявление на "Булсатком" по търговския спор между двете страни.

Според медийната група действията на кабелния оператор са "станали причина за масовото недоволство на многобройните зрители на bTV, лишени от достъп до каналите на медията в мрежата на Булсатком". От bTV казват още, че "практиката на Булсатком да задържа над 80% от приходите на клиентите си за себе си за пагубно за развитието на целия телевизионен пазар в България и в краткосрочен, и в дългосрочен план". Медийната група определя действията на "Булсатком" като "изнудване".

"Цитираните от оператора проценти за закупуване на права са крайно съмнителни и неясни. Проблемът се задълбочава допълнително от факта, че според официално проучване на АБРО "Булсатком" декларира по-малък от реалния си брой абонати (критерий, който винаги е бил свързан с ценообразуването на каналите на bTV) и така допълнително увеличава печалбата си на гърба на клиентите си и на съдържанието, което разпространява. Само за последната година операторът е задържал за себе си от каналите на bTV Media Group милиони, без да насочи събраните от зрителите средства към създаването на оригинално ново българско съдържание", казват от BTV.

Според bTV допълнително безпокойство буди фактът, че "Булсатком" продава на абонатите си телевизионни канали само в пакети като подменя каналите по своя преценка и без съгласие на абонатите, а в същото време операторът говори за „опити за пакетиране” от страна на bTV като вид натиск, когато предлагането на пакетни отстъпки е обичайна и законосъобразна търговска практика, която "Булсатком" прилага. Този акт отново показва опита на оператора да изкривява фактите и да се обогатява за сметка както на зрителите, така и на медиите.

От bTV изрично уточняват, че никога не са призовавали зрителите да сменят доставчика си. Телевизията казва, че спазва своя ангажимент да информира засегнатите от "Булсатком" абонати за други възможности на зрителите за достъп до каналите на bTV Media Group.

Actualno.com

bulgaria.actualno.com/bTV-Bulsatkom-zadyrja-80-ot-prihodite-si-za-sebe-si-news_411895.html
 

Булсатком свърза отношението на bTV с цифровизацията 04.01.2013 16:52
image  

Търговската война между bTV Media Group и "Булсатком" не стихва, като сега дойде ред на кабелния оператор да обясни защо се стигна дотам, че bTV спря да излъчва всичките си канали чрез мрежата на "Булстаком".

Според официално изявление на "Булсатком" исканите от bTV Media Group представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV иска само за своите канали. Това е безпрецедентен ценови натиск, казва "Булсатком", предаде БГНЕС.

"Булсатком прави всичко възможно да достигне нормални ценови условия, но към момента нито едно от отправените предложения не е одобрено от медийната група. Липсата на прозрачни тарифи и опитите за пакетиране на безплатната ефирна програма на bTV с по-ниско рейтинговите й канали представлява натиск както върху ръководството на Булсатком, така и към клиентите на оператора. Булсатком е обезпокоена от безпрецедентното използване на националния ефир на bTV Media Group за разпространяване на неверни и накърняващи имиджа на сателитния оператор факти, както и директния призив към зрителите за смяна на доставчика на програмите", казват от оператора.

В съобщението се казва още: "До настоящия момент броят на абонатите не е бил критерий за определяне размера на таксите за излъчване на програмите на bTV, поради което от Булсатком заявяват, че е клевета твърдението, че крият абонати. Всяка година операторът попълва и изпраща данни за развитието на мрежата си и броя на абонатите си към националния телекомуникационен регулатор КРС, от годишните доклади на който е видно, че компанията не разполага с "господстващо пазарно положение". Налаганите внушения за злоупотреба с монополно положение са колкото неверни, толкова и несъстоятелни. Подобно твърдение звучи нелепо, ако се съди и по високите рейтинги, които bTV продължава да отчита след спиране на програмите й в мрежата на оператора".

От дружеството напомнят, че освен телевизионни програми сателитните комуникации дават един от най-качествените и сигурни сигнал и поддържат и други комуникационни услуги като интернет и IPTV. Буди безпокойство, че една медийна група с влияние в обществото си позволява да разпространява неверни внушения към аудиторията си и да клевети една изцяло българска компания като уронва престижа и на работещите в нея над 1950 служители. От началото на кризата досега "Булсатком" е разкрила над 1000 работни места равномерно в цяла България, като само за миналата 2012 са назначени 340 души. Само през януари т.г. предстои в София да бъдат назначени нови 10 служителя, казва кабелният оператор.

"bTV Media Group прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. С това практически злоупотребява с предоставения й за безплатно разпространение ефир като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния", коментират от "Булсатком"

Във връзка с появилите се публикации за непроменените такси от Булсатком заявяват, че отбивка от цената ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец, като стойността й ще зависи от броя на дните, в които не са излъчвани програмите на БТВ медия груп. Междувременно операторът е пуснал няколко нови програми и води активни преговори за добавяне на други.

"Булсатком" обяви, че вече оказва техническа помощ на свои абонати, които желаят да гледат безплатната ефирна bTV за настройване на стайни и външни антени.

Редактор: Ивайло Петров

bulgaria.actualno.com/Bulsatkom-svyrza-otnoshenieto-na-bTV-s-cifrovizacijata-news_411853.html
 

Програмите на bTV могат да бъдат спрени от всички кабелни оператори 23.12.2012 11:15 image  

Разпространението на програмите на bTV Media Group в портфолиото на всички кабелни оператори в страната е сериозно застрашено. Причината - едностранно прекратяване на договорите от страна на bTV, казват от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО).

В пакета на bTV влизат седем програми - шест SD и една HD (bTV, SD и HD версия, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady, Ring).

„Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на БТВ след като договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за авторското право и сродните му права (ЗАСП), което никой от нашите членове не може да си позволи да направи", обясни правният директор на БАККО г-жа Магдалена Георгиева пред КРОСС.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от bTV нови изисквания към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители.

„Асоциацията не може да остане безучастна спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия, на останалите доставчици на съдържание и най-вече на многобройните потребители”, заяви Галя Маринова административен директор на БАККО.

„Надяваме се bТV Media Group да прояви отговорно отношение към милионната си аудитория, конструктивност и гъвкавост при предлагане на своите програми без задължителното им пакетиране”, настояват от БАККО.

В БАККО организацията членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над един милион души аудитория и над четиридесет процентен дял от пазара на платена телевизия.

Иначе "Булсатком" вече не излъчва нито една програма на bTV, като на мястото на основния канал на медийната група върви HBO.

bulgaria.actualno.com/Programite-na-bTV-mogat-da-bydat-spreni-ot-vsichki-kabelni-operatori-news_411045.html
 


Тагове:   телевизия,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012508
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779